Ümraniye'de 8 yılda çok şey değişti

Ümraniye, Hasan Can başkanlığındaki 8 yıllık sürecin ardından İstanbul'un..

Ümraniye'de 8 yılda çok şey değişti

Ümraniye, Hasan Can başkanlığındaki 8 yıllık sürecin ardından İstanbul'un..

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Ümraniye'de 8 yılda çok şey değişti

Ümraniye, Hasan Can başkanlığındaki 8 yıllık sürecin ardından İstanbul'un parlayan yıldızı haline geldi. Ümraniye'yi hak ettiği hizmetlerle buluşturmaya devem eden Başkan Can, ilçeyi ayrıcalıklı hale getirmeye devam ediyor.

 

28 Mart 2004'de yapılan yerel seçimlerde, Başkan Hasan Can ve ekinin göreve gelmesiyle birlikte hızlı bir değişim sürecine giren Ümraniye, aradan geçen 8 yıllık sürenin ardından modern ve çağdaş yüzüyle İstanbul'un parlayan yıldızı haline geldi. 2009 yılında yapılan Yerel Seçimler'de ikinci kez seçilerek güven tazeleyen ve ilk dönemlerinde olduğu gibi bu yeni dönemde de Ümraniye'yi hak ettiği hizmetlerle buluşturmaya devam eden Başkan Hasan Can, geceli gündüzlü sürdürdüğü hizmetlerle, Ümraniye'de yaşama ayrıcalığını bir kez daha pekiştirdi.

 

Bir yandan yürüttüğü klasik belediyecilik hizmetleriyle Ümraniye'nin çehresini değiştiren Ümraniye Belediyesi, alanında rekor kabul edilen hizmetlere imza attı. Nikâh Sarayı, Aş Evi, Kültür Merkezleri, Bilgi Evleri, Sağlık Ocakları, Okullar, Muhtarlık Binaları, Asfalt Fabrikası gibi 150'nin üzerinde kalıcı eser kazandıran Ümraniye Belediyesi, verdiği ruhsat ve inşaat alanı rakamlarıyla Türkiye rekoru kırdı. 2 asfalt fabrikası aralıksız çalıştı. Yollar asfaltlandı, caddeler yenilendi, sokaklar pırıl pırıl temizlendi. Ümraniye'nin dört bir yanı parklar ve yeşil alanlarla donatıldı. Klasik belediyecilik hizmetlerinde onlarca yılda yapılamayan hizmetler 8 yıla sığdırıldı, Ümraniye'nin modern görünümü pekiştirildi. İş merkezleri buraya taşınmaya devam etti, bankalar ardı ardına yeni şubeler açtı.


""

 

İmarda Türkiye rekorları!

 

Ümraniye Belediyesi, 8 yılda imar alanında büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bu süre zarfında nazım imar planları ivedilikle çıkarıldı. Buradaki boş arazilerin ya da üzerinde alt yapıdan yoksun çarpık kentleşmeye yol açan konut sahiplerinin, yeni imar planına uygun bir şekilde yeniden yapılanma çalışmalarına katılmaları sağlandı. Arsa sahipleri bir araya gelerek, sosyal donatıları tam olan pek çok büyük konut projesi hayata geçti. Yine imar iyileştirmeleri ile vatandaşların doğal zeminde kentsel dönüşümü gerçekleştirmesi sağlandı ve sağlamaya devam ediyor. Bu gelişmeler büyük inşaat şirketlerinin dikkatini çekti ve hepsi birer ikişer burada büyük çaplı projelere başladı. Sürdürülen çalışmalarla Ümraniye'ye olan ilgi her geçen gün artıyor. Ümraniye Belediyesi 2004 yılından itibaren 12 bine yakın ruhsat, 21 milyon metrekare inşaat alanı izni verdi.


""

 

Ümraniye'de yeşil korunuyor

 

Altyapı ve üstyapı alanında yapılan çalışmalarla Ümraniye'nin çehresi değişti. Ümraniye prestij caddeleri, modern sokak ve kaldırımları, tamamı asfalt yolları ile göz dolduruyor. 2 asfalt fabrikası aralıksız çalışan Ümraniye Belediyesi, ilçenin cadde ve sokaklarını baştan ayağa yeniledi. Sosyal alanların arttırılması ve yeşil alan ve park sayısının arttırılması noktasında da yoğun çaba sarf eden Ümraniye Belediyesi, 8 yılda 130'un üzerinde park yaparak, Ümraniye'deki park sayısını 250'ye çıkardı. Öte yandan Küçüksu Caddesi üzerinde, Ümraniyeliler için büyük bir sosyal donatı ve mesire alanı çalışması başlatan Ümraniye Belediyesi, bu çalışmalar doğrultusunda, Hacegân Ormanı'nı büyük bir Ümraniye Mesire Alanı olarak hizmete açtı. Geçen yıldan itibaren hizmet vermeye başlayan Ümraniye Mesire Alanı, doğal güzelliği kadar sosyal donatı alanları ile de dikkat çekiyor. Ümraniye Belediyesi ayrıca yapımına başladığı, İstanbul'un en büyük Trafik Eğitim Parkı'nı mayıs ayında hizmete açıyor. 13 bin 700 m2'lik alana sahip parkta direksiyon eğitimi için hazırlanan bölümünde Karayolları Genel Müdürlüğü standartlarına uygun tasarlanmış yollar kavşaklar, park alanları üst geçit ve alt geçitler bulunuyor.

 

""

Eğitime devasa yatırımlar

 

Ümraniye Belediyesi, 8 yıl boyunca düzenli olarak ilçede bulunan okulların bakım, yapım ve onarımlarını ücretsiz olarak karşıladı. Sponsorlar aracılığıyla ilçeye 3 okul yaptıran Ümraniye Belediyesi, bazı yeni okulların yapımı için de arsa bağışladı. Yine her yıl bu okullarda okuyan öğrencilere kılık, kıyafet ve kırtasiye yardımı yaptı. Her yıl eğitim sezonu başında binlerce öğrenciye kırtasiye ve çanta yardımında bulunan Ümraniye Belediyesi, öğrenciler arasında yaptırdığı seviye tespit sınavında, başarılı olanlara çeşitli ödüller verdi.

 

Ümraniye Belediyesi'nin diğer bir önemli eğitim hizmeti ise sayılarını 30'a çıkardığı Bilgi Evleri projesi. Sayıları hızla artan internet kafeler ve oyun salonlarının çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklar edinmesine yol açtığını göz önünde bulunduran Ümraniye Belediyesi, ‘Bilgi Evleri' çalışması ile bu alanda oluşan boşlukları da doldurmaya çalışıyor. İçlerinde son model teknolojik özelliklerle donatılmış bilgisayarlar bulunan bilgi evlerinde, internet ve kütüphane de yer alıyor. Gözetmenler eşliğinde derslerine çalışıp, kitap okuyan çocuklar ve gençler nezih bir ortamda bilgiye ulaşmanın ayrıcalığını taşıyor. Bilgi evleri, bugüne kadar yüz binlerce ziyaretçiye hizmet verdi.


""

 

Her mahalleye kültür merkezi

 

Kültürel hizmetleriyle ulusal ve yerel basının gündeminden hiç düşmeyen Hasan Can Başkanlığındaki Ümraniye Belediyesi, hiç kültür merkezi bulunmayan ilçeye kültür merkezleri inşa etmeye başladı. İlk olarak Dudullu Necip Fazıl Kültür ve Eğitim Merkezi'ni tamamlayarak 2005 yılında hizmete kavuşturan belediye, aralıksız sürdürdüğü çalışmalarla sonucunda bu sayıyı 17'ye tamamlayarak hizmete sundu. Haftanın her günü bu kültür merkezlerinde sinemadan tiyatroya, şiir dinletilerinden konserlere, panellerden sempozyumlara kadar yüzlerce etkinlik, her yaştan Ümraniyelilerin beğenisine sunuluyor. Etkinliklerden hayli memnun kalan Ümraniyeliler, kültür merkezlerinin ikinci adresleri olduğunu söylüyor.


""

 

Binlerce hanım meslek sahibi oldu

 

Belediyenin kültür merkezlerinde açtığı ve ücretsiz olarak eğitim verdiği Meslek Edindirme Kursları, Ümraniye'deki kadınlara yönelik olarak faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Kurslara, 17 ve üzeri yaşlardaki adaylar kayıt yaptırabiliyor. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen kurslarda ahşap boyamadan biçki dikişe, bilgisayardan çocuk gelişimine, hat sanatından minyatüre kadar çok çeşitli dallara ait toplam 24 branşta eğitim imkânı sunuluyor. Uzman hocalar tarafından verilen kursların ardından, kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlere sezon sonunda sertifika veriliyor. Belediyeye ait 12 kültür merkezi ile 2 bilgi evlerinde yapılan kayıtlarla kurslara katılım sağlanıyor.


 

""

Çanakkale Destanı çizgi sinema oldu

 

Bir ilke imza atarak Çanakkale Zaferi'ni çizgi sinema formatında yaptıran Ümraniye Belediyesi, teknik özellikleriyle de büyük beğeni toplayan ‘Çanakkale Geçilmez' isimli çizgi sinemayla bu destanı ölümsüzleştirdi. Yurt içi ve yurt dışından milyonlarca kişi tarafından izlenen Çanakkale Geçilmez Çizgi Sineması, örnek bir kültürel hizmet olarak büyük takdir topladı. Bununla birlikte Ümraniye Belediyesi her yıl binlerce Ümraniyeliyi Çanakkale Şehitlikleri'ni ziyarete götürüyor.


""

 

‘Bilge Sultan', eğitimi hanımların ayağına götürdü

 

Ümraniyeli hanımlara Bilgisayar Kursu vermek amacıyla, gezici ‘Bilge Sult@an Kurs Otobüsü' hizmete sunuldu. Kurstan bugüne kadar 513 kursiyer mezun oldu. Sertifikalarını alan kursiyerler verilen hizmetten duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Bilgisayarın kendileri için bir zorunluluk haline geldiğini söyleyen kursiyerler, ‘Bilge Sult@n' hizmetinin gezici olmasının katılımlarını kolaylaştırdığını ifade ettiler. Anne kursiyerlerin ayrı bir sevinç kaynağı ise çocuklarının bilgisayar ve internet kullanımları konusunda bilgi sahibi olabilecekleriydi. ‘Artık yasaklamak yerine, onları doğru yönlendirmeye çalışacağız' diyen anneler Başkan Hasan Can'a teşekkür ettiler.


""

 

Geleneksel yarışmalar marka oldu

 

Ümraniye Belediyesi geleneksel hale getirdiği hikâye, resim ve şiir yarışmaları alanlarında marka haline gelirken, bu yıl 8. kez düzenlenen yarışmalara yalnızca ülke genelinden değil, aralarında A.B.D, İngiltere, Almanya, Fransa ve Azerbaycan'ın bulunduğu muhtelif ülkelerden ürünler katılıyor. Bu yarışmalarla yeni yeteneklere fırsat veren belediye, dereceye giren yarışmacılara para ve diğer ödüller verdiği gibi, ürünlerini kitaplaştırarak edebiyat dünyasına da yeni soluklar katıyor.


 

Ümraniye'nin artık dev bir Nikah Sarayı var

 

Ümraniye Belediyesi, nikâh sarayı olmayan Ümraniye'ye dev bir nikâh sarayı kazandırdı. 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Ümraniye Belediyesi Nikâh Sarayı, kapasitesi ve sahip olduğu teknik özelliklerle göz dolduruyor. Anadolu yakasının en büyük nikâh salonlarından olan Nikâh Sarayı, 9746 m² kapalı mekâna sahip, kültür merkezi fonksiyonlarını da ihtiva eden 526 m² nikâh salonu, 526 m² kokteyl salonu, her biri 175 m²'lik iki takı salonu ve 327 m² giriş fuayesi ile kapalı otoparkı olan Nikâh Sarayı'nın içinde nikâh ile ilgili alışverişlerin yapılabileceği mekânların yanı sıra kültür merkezi ve bir bilgi evi de bulunuyor.

 

Ödüllü eserler kitaplaştı

 

Ümraniye Belediyesi, 8.'lerini düzenlediği hikâye, resim ve şiir yarışmaları ile bir taraftan genç yetenekleri teşvik ediyor, öte yandan eli kalem tutan, resme ilgi duyan ya da duygularını mısralara dökmek isteyen saklı yetenlerin de gün yüzüne çıkmasını sağlıyor. Bununla da yetinmeyen belediye, yarışmalarda dereceye giren eserleri kitaplaştırarak, sanat ve edebiyat dünyasına adeta soluk veriyor. 2004 yılından bu yana her yıl düzenlenen yarışmalar sonucunda, başarılı bulunarak dereceye giren eserler toplam 30 kitapta toplandı. Son olarak büyük bir katılımla gerçekleşen ‘Hikâyenin Bugünü/ Bugünün Hikâyesi- 80 Sonrası Türk Hikâyesi' isimli sempozyumun kitaplaşmasıyla birlikte bu sayı 30'a ulaştı.

 

Ümraniye Belediyesi ‘kimsesizlerin kimi' oldu

 

Sosyal Belediyeciliği ilke edinen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, ilçede yaşayan yardıma muhtaç ailelere destek olmak amacıyla her fırsatta çeşitli yardımlarda bulundu. Ümraniye Belediyesi bu amaçla, 8 yıl içinde on binlerce aileye ilaç, gıda, nakit yardımı ve hasta vatandaşlara muayene ve tedavi olmak üzere 15 milyonu aşkın bir yardım ulaştırdı. Belediye tarafından hizmete konulan Halil İbrahim Sofrası Aşevi, her gün 700 kişilik sıcak yemeği, fakir vatandaşların kapısına kadar götürüyor.

 

""

Engeller birlikte aşıldı

 

Ümraniye Belediyesi, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir hizmetle, engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştıracak önemli bir adım attı.  ‘Engelleri Birlikte Aşıyoruz' sloganı ile yola çıkan belediye, ilçe sınırları içinde ikamet eden engelli vatandaşlar için tasarlanmış üç adet ‘Engelli Aracı' aldı. Aynı zamanda asansörlü olan ve her biri 4 hasta, 6 refakatçi taşıyabilen bu araçlar, son model teknolojiler ile donatılmış araçlardır. Belediyeye başvuran engelli vatandaşlar evlerinden alınarak, diledikleri yere bırakılıyorlar. Daha sonra, işleri biten vatandaşlar evlerine geri götürülüyor.

 

Engelli vatandaşlarını unutmayan Ümraniye Belediyesi, maddi olanaksızlıklar yüzünden tekerlekli sandalye alamayan engellilere tekerlekli sandalye dağıttı. Eskiyen ve tamire muhtaç sandalyeleri ile zorluk çeken engelliler dağıtılan son model tekerlekli sandalyeler ile büyük bir sıkıntıdan kurtulmuş oldu. Ümraniye Belediyesi, 8 yıllık süre zarfında, yüzlerce engelli vatandaşa akülü engelli aracı ile tekerlekli sandalye hediye etti.


 

Her mahalleye sağlık ocağı ve muhtarlık binası

 

Ümraniye Belediyesi, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşların hizmetlerinden daha iyi faydalanabilmeleri amacıyla, 35 mahallesi bulunan Ümraniye'nin her mahallesine sağlık ocağı ve muhtarlık binası yaptırdı.

 

Çözüm merkezleri ‘çözüm' üretiyor

 

Vatandaşla ilişkileri güçlendirmek amacıyla dev bir hizmeti daha hayata geçiren Ümraniye Belediyesi, Çağrı Merkezi ile Çözüm Merkezleri'ni hizmete sundu. Projenin ayrıntıları ise şöyle:

 

Üç noktada etkin hizmet: Vatandaşların başvurularını belediyeye gelerek yaptıkları Çözüm Merkezleri, vatandaşa belediye hizmetlerini yerinde veriyor. Vatandaşların birçok konuda başvurdukları Çözüm Merkezleri, söz konusu talep ve şikayetlerin çözümü noktasında etkin bir rol üstleniyor.

 

15 kulübeden ücretsiz iletişim: Bu ofislere gelemeyen vatandaşlar 444 9 822 No'lu Belediye Hattı'nı Ümraniye'deki 15 kulübeden ücretsiz arayabiliyor.

 

İrtibat Ofisleri: Ofislerde bulunan videophone vasıtasıyla her üç irtibat ofisine gelen vatandaşlar eğer o an makamında ve online ise Belediye Başkanı Hasan Can ile görüntülü konuşma yapabiliyor.


 

Hekimbaşı Spor ve Sosyal Tesisleri

 

Yıllar önce çöplük alanı olarak kullanılan ve meydana gelen patlamayla uzun zaman hafızalardan silinmeyen Ümraniye Hekimbaşı mevkii, yapılan çalışmaların ardından, sadece Ümraniyelilerin değil, çevre ilçelerden gelen vatandaşların dahi yararlandığı büyük bir spor kompleksi ile hizmet veriyor. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın çöplüğü ortadan kaldırarak büyük bir sosyal tesis inşa etmesinin ardından Ümraniye Hekimbaşı Spor ve Sosyal Tesisleri hizmet vermeye başlamıştı. Ancak daha sonra geçen zamanla birlikte tesisler ilgisizlikten dolayı bakımsız bir hale geldi. Ümraniye'ye yeni bir vizyon kazandırmayı amaçlayan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Hekimbaşı Tesisleri'ni de bu amaç doğrultusunda tamamen yenileyip, her türlü spor aktivitelerinin yapılabileceği ortamları oluşturarak halkın hizmetine sundu.

 

Artık Ümraniye'nin bir meydanı var

 

Ümraniye Belediyesi tarafından ilçe merkezinde yapımına başlanan meydan projesi kısa sürede tamamlanarak hayata geçirildi. Eski İGDAŞ binası ve Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu'nun deplase edilerek açılan alan Ümraniye Meydanı olarak halkın ortak kullanım alanına dönüştürüldü. Meydanın düzenleme çalışmaları kapsamında ağaçlandırma çalışmalarına da ayrı bir önem verildi. Meydanla rahat bir nefes alan vatandaşlar memnun. Öte yandan, yıkılan 25 derslikli mevcut Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu yerine, 40 derslikli, spor salonu olan modern bir okul binası yapımına başlandı ve kısa sürede tamamlanarak hizmete sunuldu.

 

Fojnica'ya kültür merkezi

 

Ümraniye Belediyesi, kardeş şehir protokolü olan Bosna Hersek'in Fojnica kentine modern bir kültür merkezi inşa ettirdi. İki ülke arsındaki birlik ve beraberlik bağlarını güçlendirmek amacıyla yaptırılan kültür merkezinin açılışını, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile çok sayıda seçkin davetli, birlikte yaptı. Modern yapı ve mimarisi ile dikkat çeken kültür merkezi, en son teknolojik imkânlarla donatıldı.

 

Daha iyi hizmet için yeni belediye binası

 

Ümraniye Belediyesi tarafından, Atatürk Mahallesi'nde Kaymakamlık binasının yanında inşa edilmeye başlanan yeni hizmet binasının yapımı hızla devam ediyor. 32.000 m² kullanım alanına sahip olan bina, 3 bloktan oluşuyor.  2012 yılı sonunda bitirilmesi hedeflenen yeni hizmet binasının dış cephesi alüminyum giydirme olarak tasarlanarak Osmanlı mimarisinden esintiler taşıyor. Yeni hizmet binasında vatandaşlarla yoğun ilişki içinde olan müdürlükler, binanın giriş katlarında hizmet verecek. Böylece halkla ilişkilerdeki iletişimin daha da kolaylaştırılması hedeflendi. 

           

29 Mayıs Üniversitesi Ümraniye'ye geliyor

 

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne çeşitli vesilelerle büyük katkılarda bulunan Ümraniye Belediyesi, Ümraniye Oto Pazarı'nın bulunduğu alana, Devlet Hastanesi'nin yanı başında, Çocuk Sağlığı Hastanesi yaptıracak. Yine Üsküdar Bağlarbaşı'nda yerleşkesi bulunan 29 Mayıs Üniversitesi Ümraniye'ye taşınıyor. Yine Türkî Cumhuriyetler ve diğer bazı ülkelerden gelen öğrenciler için İlahiyat ve Yüksek Lisans Enstitüsü de söz konusu alana yapılacak. Ayrıca, alanın bir kısmına da Sultanahmet Camii'ne benzer büyük bir cami inşa edilecek. Caminin 12 bin kişinin aynı anda namaz kılabilecek kapasiteye sahip olacağı belirtiliyor.

 

""

 

 

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3