ÜMRANİYE BELEDİYESİ ‘ÇALIŞTIRMAYALIM, OKUTALIM' DEDİ!

Ümraniye Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Çalıştırmayalım, ...

ÜMRANİYE BELEDİYESİ ‘ÇALIŞTIRMAYALIM, OKUTALIM' DEDİ!

Ümraniye Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Çalıştırmayalım, ...

26 Şubat 2013 Salı 11:17
ÜMRANİYE BELEDİYESİ ‘ÇALIŞTIRMAYALIM, OKUTALIM' DEDİ!

Ümraniye Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Çalıştırmayalım, Okutalım' projesi, düzenlenen büyük bir törenle kamuoyuna tanıtıldı. Törene AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

 

Çocuk işçiliği konusunda önemli bir adım atan Ümraniye Belediyesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde yürüttüğü ‘Çalıştırmayalım, Okutalım' projesini 23 Nisan'da düzenlediği bir programla, kamuoyuyla paylaştı. TİM Maslak Show Center'da düzenlenen programa Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl ile Eurochild, International Children's Center (ICC), UNICEF ve ILO gibi ulusal arası STK temsilcileri ile çocuk işçi çalıştırmayacaklarına dair deklarasyona imza atacak çok sayıda önemli firmadan yetkililer katıldı.

 

BAŞKAN HASAN CAN: ‘ÇOCUKLAR ÇALIŞMASIN, OKUSUN!'

 

Programda konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, hayata geçirdikleri bu proje ile çocuk işçiliği konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak istediklerini vurguladı. Başkan Hasan Can, şunları söyledi: ‘Projeyi hazırlayıp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunduk. Projeyi önemseyip, bizi cesaretlendirdiler, motive ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Projenin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için birçok kurum ve kuruluş tecrübelerini bizimle paylaştı. Geleceğe daha iyi hazırlanabilmeleri için çocuklarımıza destek oldular. Kanunlarımızın özellikle 15 yaş altı çocukların çalıştırılması konusunda yasak getirmesine rağmen, oyun çağındaki birçok çocuğumuzun çeşitli zor şartlar altında çalıştırıldığını biliyor, görüyoruz. İşte çocuk işçiliğinin araştırılması konusunda bir farkındalık oluşturmak ve toplumun bu konudaki duyarlılığını arttırmak amacıyla, bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Katkı ve desteklerinden dolayı Başta Bakanlıklarımız olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.'


""

 

AB BAKANI EGEMEN BAĞIŞ: ‘AVRUPA BİRLİĞİ'NE İLHAM KAYNAĞI OLMALIYIZ'

 

Programda bir konuşma yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ‘Bugünün çağdaş medeniyetler seviyesi eğer AB standartlarıysa, bizim amacımız AB standartlarını yakalamak değil, onların üstüne çıkıp, onlara örnek olmak olmalı' dedi. Bakan Bağış, şunları söyledi: 'Türkiye, bu konuda da attığı adımlarla AB standartlarını yakalamakla kalmayacak, AB üyesi ülkelere de ilham kaynağı olacaktır. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu, 23 Nisan'ı çocuklarımıza armağan eden Büyük Önder Atatürk, 'çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak' derken, (yakalamak) dememiş, (üzerine çıkmak) demiş. Yani bugünün çağdaş medeniyetler seviyesi eğer AB standartlarıysa, bizim amacımız AB standartlarını yakalamak değil, onların üstüne çıkıp, onlara örnek olmak olmalı. Türkiye'de bunu sağlamaya çalışıyoruz. İnşallah bizim çocuklarımız, geleceğin yeni Fatih Sultan Mehmet'leri, yeni Yavuz Sultan Selim'leri, yeni Atatürk'leri, yeni Menderes'leri, yeni Özal'ları, yeni Recep Tayyip Erdoğan'ları olacak.'

 

""

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÇELİK: ‘ÇOCUK İŞÇİLİĞİ TÜM DÜNYANIN SORUNU'

 

            Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, programda yaptığı konuşmada çocuk işçiliği sorununun yalnızca Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu söyledi. Bakanlık olarak tüm uluslararası sözleşmelerin tarafı olduklarını, çocuk işçiliğinin önlenmesiyle ilgili var olan mevzuata imza attıklarını söyleyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bunun gereklerini Bakanlık olarak, diğer bakanlıklarımızla beraber, ortaklaşa çalışarak, uluslararası kuruluşların deneyimlerinden de yararlanarak çeşitli projeler altında gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Efendim 'denetleyelim.' 'Tamam, denetimi yapalım, çocuklar çalıştırılmasın.' 'Başka ne yapalım@f0' 'Yasaklayalım bu çocukların çalışmasını.' 'Bu da güzel, yasak zaten, çalışmamaları gerekiyor.' 'Mevzuatı öyle yapalım ki bu çocuklar çalıştırılmasın.' 'Tamam, mevzuatı da yapabilirsiniz.' Ama değerli İstanbullular, Ümraniyeliler; eğer farkındalığı oluşturmazsanız, bu konuda toplumsal bilinci oluşturamazsanız, eğer anne ve babalar bu konuda yeterli bilince sahip olmamışlarsa bunun önüne geçmek mümkün değil.'

 

""

             ÇOCUKLAR ‘ÇALIŞTIRMAYALIM, OKUTALIM' DELARASYONUNU OKUDU

 

            Projeye destek veren, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl ile Eurochild, International Children's Center (ICC), UNICEF ve ILO gibi ulusal arası STK temsilcilerinin konuyla ilgili olarak yaptıkları konuşmaların ardından, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen bir grup öğrenci, sahneye çıkarak projenin deklarasyonunu okudu. Çocuklar, yaşıtlarının çalıştırılmaması, bunun yerine okullarda eğitimlerine devam etmeleri gerektiği çağrısında bulundu. Programın sonunda, Türkiye'de faaliyet gösteren çok sayıda önemli firma, çocuk işçi çalıştırılmayacaklarına dair deklarasyona imza attı.

 

""

            ÇALIŞTIRMAYALIM, OKUTALIM PROJESİ       

 

Ümraniye Belediyesi tarafından hazırlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde yürütülen ''Çalıştırmayalım, Okutalım'' projesi, Türkiye'deki çocuk işçiler sorununu konu alıyor. Proje ile çocuk işçiler meselesinin ülke gündemine etkili şekilde taşınarak güçlü bir kamuoyu tesis edilmesi, bireysel ve kurumsal farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Proje kapsamında Ümraniye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimi'' kurulmak üzere İstanbul'daki pilot ilçe seçildi. 50 bin işyeri ve 14 sanayi sitesi barındıran ilçede, proje kapsamında çocuk işçiliği istatistik çalışması başlatılacak. Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu ile ise Türkiye'de istihdam sağlayan iş dünyasının önemli aktörlerinin konuya duyarlılık göstermesi ve konunun tarafı haline getirilmesi hedefleniyor.


""

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3