Türk edebiyatı Güney Kore'de…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin “İstanbul Kore'de 2014” etkinlikleri..

Türk edebiyatı Güney Kore'de…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin “İstanbul Kore'de 2014” etkinlikleri..

22 Eylül 2014 Pazartesi 10:55
Türk edebiyatı Güney Kore'de…

Türk edebiyatı ve sineması Güney Kore’de…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “İstanbul Kore’de 2014” etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Türk edebiyatı sempozyumu ve sinema gösterimi Korelilerden yoğun ilgi gördü.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Güney Kore'de düzenlenen "İstanbul Kore'de 2014" organizasyonu çerçevesinde, Türk ve Kore Edebiyat Sempozyumu düzenlendi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, organizasyonun gerçekleştiği kentteki Gyeongju Hyundai Otel'de düzenlenen Türk ve Kore Sempozyumu'nda iki ülke edebiyatı tanıtıldı.

Etkinlikte "Türk ve Kore edebiyatının kökleri" konulu oturumda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sempozyumun sadece iki ülke edebiyatının buluşması olmadığını, aynı zamanda barışa ihtiyaç duyulan bu dönemde Batı'ya da ışık tutacağını belirtti.
İstanbul'da geçen yıl yapılan "İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013" programında, ilk kez bir araya gelen iki ülke edebiyat ve edebiyatçılarının ikinci kez buluştuğunu anlatan Şen, seneye düzenlenecek 3. Edebiyat buluşması için herkesin heyecanlı olduğunu gördüğünü kaydetti.

Türkiye ve Kore Cumhuriyeti arasında sinema, dans, edebiyat gibi sanatın her dalında paylaşımlarda bulunduklarını ifade eden Şen, “Yeni bir yolculuk başlıyor” sloganıyla çıkılan bu yolda, iki ülke arasında kültür ve sanat sayesinde dostluk ilişkilerini de güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi.

Oturumda Dongni-Mokwol Edebiyat Evi Başkanı Yun ik Jang "Kore'nin Kuruluş Mitolojisi", İsa Kocakaplan "Dede Korkut Hikayeleri" hakkında konuşma yaptı. "Türk ve Kore Edebiyatının Kökleri İnsan Sevgisi" konulu ikinci oturumda Mustafa Özçelik "Mevlana Celaleddin Rumi: Aşkın Anadolulu Sultanı", Prof. Dr. Yl Im Su "Şarkı Formundaki Kore Şiirinin Ana Biçim İncelemesi" ve Dr. Lee Nana "Kore Edebiyatı Kökleri-Köroğlu ve Honggildong Hikayeleri Karşılaştırması" hakkında bilgi verdi.

Türk sineması Kore’de tanıtıldı

Öte yandan, etkinlik kapsamında Güney Kore'nin Gyeongju Üniversitesi'nde Türk sinema tarihi tanıtıldı. Etkinlikte konuşan İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Türk sinemasının bu yıl 100. yaşını kutladığını belirterek, “Türk sineması, 1914'te Fuat Uzkınay'ın, bugünkü Yeşilköy semtinde bulunan Rus Abidesi'nin yıkılışını filme alması ile başlamıştır. Türk Sineması ilk yurt dışı başarısını 1932 yılında Venedik 2. Film Şenliği'nde elde etmiş, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul'un yaptığı 'Leblebici Horhor Ağa' filmi ile Onur Diploması Ödülü'nü almıştır” diye konuştu.

Gyeongju Üniversitesi Rektörü Soonja Lee ise, Türkiye ve Güney Kore arasında eskiden beri güçlü ilişkiler olduğunu dile getirerek, “Bu etkinlik çerçevesinde bu ilişki daha da artacaktır” dedi. Yoğun bir ilgi ile takip edilen konferans sonrasında gösterilen, "Türk sinema tarihi" belgeseli ile Koreli sinemaseverler 100. yaşını kutlayan Türk sinemasının evrelerine ve değişen kimliklerine tanıklık etti. Program, Abdurrahman Şen'in konferansa katılan öğrencilerin sorularını yanıtlaması ile son buldu.

 

Son Güncelleme: 22.09.2014 10:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3