Trafikte yeni dönem başladı

Alkollü araç kullanan sürücünün ehliyeti birinci seferde 6 ay, ikinci seferde...

Trafikte yeni dönem başladı

Alkollü araç kullanan sürücünün ehliyeti birinci seferde 6 ay, ikinci seferde...

19 Şubat 2014 Çarşamba 17:44
Trafikte yeni dönem başladı

Alkollü araç kullanan sürücünün ehliyeti birinci seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl ve üçüncü seferde 5 yıl süreyle ehliyetleri geri alınacak.

Uyuşturucu madde alarak araç kullandığı tespit edilen sürücünün ehliyeti ise 5 yıl süreyle geri alınacak. Trafik denetimlerinde alkol ve uyuşturucu testini kabul etmeyenlerin ehliyetleri de 2 yıl süreyle geri alınacak.

İçişleri Bakanlığı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde önemli değişikler yaptı. Buna göre; uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasak.

BİRİNCİSİNDE 6 AY, İKİNCİSİNDE 2 YIL, ÜÇÜNCÜSÜNDE 5 YIL
Karayolları Trafik Yönetmenliğindeki yeni değişiklikler şu şekilde:
Denetimlerde yapılan ölçüm sonucunda yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüye idari para cezası verilerek, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri birinci defasında 6 ay, ikinci defasında 2 yıl, üç veya üçten fazlasında ise her seferinde 5’er yıl süreyle geri alınacak.

Denetimlerde teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücüye idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınacak. Yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler ile teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen ve bu nedenle hakkında işlem yapılan sürücüler araç kullanmaktan men edilecek.

Yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler, hakkında adli işlem yapılmak üzere gözaltı işlemi yapılacak.Teknik cihazla yapılan ölçüm sonucuna itiraz edilmesi durumunda tekrar ölçüm yapılmayacak ve yapılan işlemlere itirazlar mahkemelere yapılacak.

UYUŞTURUCU ALARAK ARAÇ KULLANANLARIN EHLİYETİ 5 YIL SÜREYLE GERİ ALINACAK
Sürücülerin uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığı solunum havası, tükürük veya benzeri biyolojik örnekler üzerinden teknik cihazla tespit edilecek. Yapılan ölçüm sonucunda, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen sürücüye her defasında idari para cezası verilerek, sürücü belgesi 5 yıl süreyle geçici olarak geri alınacak. Uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen sürücü hakkında ayrıca adli işlem yapılması için gözaltı işlemi uygulanacak.
Teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücüye idari para cezası verilerek sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınacak.

KAZALARDA ÖLÇÜM YAPTIRMAYANIN EHLİYETİNE 2 YIL EL KONULACAK
Yaralanma veya ölümle sonuçlanan ya da trafik görevlilerince el konulan maddi hasarlı trafik kazasına karışarak teknik cihazla alkol ve uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanıp kullanmadığının tespitine yönelik ölçüm yapılmasına izin vermeyen sürücülere idari para cezası verilerek sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınacak.Yeni uygulama Resmi Gazete'de yayımlanarak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Son Güncelleme: 19.02.2014 17:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72