Şile ve Ağva esnafı kış aylarında dertli

Şile ve Ağva esnafı kış aylarında dertli

17 Mart 2013 Pazar 18:02
Şile ve Ağva esnafı kış aylarında dertli

İstanbul'un Şile ilçesi özellikle yaz aylarında yoğunluk yaşarken, bölgede esnaf iki aylık yaz sezonunda iş yapabiliyor. Kış sezonu ve okulların da açılması ile nüfusun azalması ile Şile esnafı ekonomik anlamda zor günler geçiriyor? Şile ve Ağva'da bulunan bazı esnaf,  ilçede yaşanan sıkıntılar ile ilgili gazetemiz Flashaber'e değerlendirmelerde bulundu.

""

Üsküdar (Prestij) Caddesi, dertli cadde oldu

Esnaf, Şile'nin Üsküdar Caddesi olarak bilinen en eski caddesinin geçtiğimiz yıllarda ilçe belediyesi tarafından tek araçlı gidiş yolu haline  getirilmesi ve kaldırımlardaki demir babalar yüzünden araç parkı da yapılamamasının kendilerini ciddi anlamda mağdur ettiğini söylüyor.  Sözde prestij caddesi olarak dillendirilen caddede birçok esnaf dertli. Kendileriyle görüştüğümüz esnaf; "Bizler, özellikle yaz aylarında iş yapıyoruz. İnsanlar alış veriş yapacaklar. Ancak araçlar için ayrılan cepler dolu. Hatta kışın dahi dolu.  Yaz aylarında dörtlüleri yanan araçların kabusu olan çekici, anında  alışveriş için kısa süreli park eden bu araçları çekiyor. Peki biz ne zaman, kime ne satacağız? Yazın çekiciler rahat vermiyor, kışın da birkaç araçlık cepler bazı özel şahısların araçları ile dolu. Gelen müşteriler nereye araç koyacak? Bazı esnaf ise ?taşıt giremez' levhasının hemen altında dar sokakta araçlarını park ederek kendi çıkarını düşünüyor. Diğer esnafı veya komşularını düşünmüyorlar" diyerek tepkilerini dile getiriyor.

Yine esnaf; "Belediye; ?on iki ay turizm, vizyon ve misyon' diyor her fırsatta. Ama kimse ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan esnafın iş hareketliliğinin sağlanması konusunda bir girişimde bulunmuyor" diyerek  tepki gösteriyor.  

Ayrıca Şile (Prestij) Üsküdar Caddesi üzerinde bulunan restoran işletmelerinin de özellikle hafta sonları günübirlik gelen tatilcileri mekanlarında ağırlayamadıklarını, bunun da ana nedeninin araç parkı sorunu olduğu edinilen bilgiler arasında.

""

Sırada Cumhuriyet Caddesi mi var?

Şile Üsküdar Caddesi'nde yapılan düzenlemeden sonra esnafın yaşadığı sıkıntılar zincirine, iddialara göre Şile Beledi Başkanlığı'nın Cumhuriyet Caddesi'nde de bir projesinin olduğu söylentileri cadde esnafını endişelendiriyor. Buradaki esnaf da yapılması planlanan cadde düzenlemesi sonrasında Üsküdar Caddesi gibi bir durumla karşılaşma endişesine dikkat çekiyor. Ayrıca 2012 yaz döneminde plastik babalar ile ikiye ayrılan yolda yaşanan daralma nedeniyle ciddi sıkıntıların yaşandığı herkes tarafından bilinmekte.

""

Ağva esnafı da dertli

Şile'nin Ağva Mahallesi'ndeki birçok esnaf da yaz aylarında kısa bir sezon yaşadıklarını, ancak kış aylarının gelmesi ile işlerinde belirgin bir düşüş yaşadıklarına dikkat çekiyor. Ayrıca Ağva meydan düzenlemesi sırasında bazı ana caddelerde yaşanan daralmalar nedeniyle araç yoğunluğu ve park etmelerden dolayı da sıkıntıların yaşandığı bilinmekte. Kısa süreli park etmelerin uzun süreliye dönüşmesi ile birlikte birçok esnaf; tatilcilerin alış veriş yapamamasından dolayı kış aylarında ekonomik sıkıntılar ile karşılaştıklarını ifade ediyor.

Hafta tatili ruhsatına tepki

Yasa gereği belediyelerin hafta sonu çalışan esnaftan, hafta tatili ruhsatı adı altında her yıl başında talep ettikleri ?ruhsat yenileme' işlemine bazı esnaf tepki gösteriyor. Hafta Tatili Hakkındaki Kanun'un 4'üncü ve 5'inci maddesinde belirtilen ve hafta tatilinden istisna tutulan işyerlerinin, hafta tatillerinde çalışabilmeleri için ayrıca ilgili belediyelere başvurarak ruhsat alma zorunlulukları bulunuyor. Son yapılan düzenlemeyle, "4'üncü ve 5'inci maddeyi kapsayan işyerlerinin; hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğunun iptali, Danıştay 8. Dairesi'nin 07/12/2010 tarih ve E. 2010/5698, K. 2010/6534 sayılı ilamıyla kabul edilmiştir. Böylelikle aşağıda belirtilen sektörlerin hafta tatili çalışma ruhsatı almalarına gerek kalmamıştır" deniliyor.

""

Yeni düzenlemeyle hafta tatili ruhsatı almalarına gerek olmayan işletmeler şunlar: Lokantalar, fotoğrafhaneler, kahvehaneler, fırıncılar, yalnız sebze, yaş meyve ve tütün satanlar, matbaalar, münhasıran yevmi gazete bayileri, umumi bahçeler, tiyatrolar, spor, konferans ve konser salonları, sinemalar, halkı eğlendirmeye mahsus oyun mahalleri, kulüpler, piyango bileti satış şubeleri, hanlar, oteller, hamamlar, liman, iskele ve istasyon, gümrük ve antrepolardaki tahmiliye ve nakliye şirket ve cemiyetleri, yapıcılık, tuğracılık gibi işlerle, tütün, incir, üzüm, meyan kökü, zeytin, ağaç palamudu, susam, fındık, pancar gibi zirai ve sınai mahsulatın işlenmesi ve manipülasyonu gibi açık havada ve senenin bir kısmında yürütülen veya faaliyeti mevsime tabi olan işler veya bu işlerin yürütüldüğü müesseseler, turistik, hediyelik ve hatıra eşya satan ticarethane ve müesseseler, nalbantlar, alet ve edevatı ziraiye tamircileri ve kasaplar...

Ruhsat alınmasına dahil olmayan diğer Şile ve Ağva esnafına; "Herkese yapılan tebliğler ve hatta, zamanında almaz veya işlemlerinizi yapmazsanız hakkınızda yasal işle yapılacak diyerek belediye hoparlöründen anons yapılması da, esnafı baskı altına aldıkları iddiaları da Şile'de son günlerde konuşulur hale geldi.

 

""

Şile Esnaf Odası: ?Biz esnafımıza mesaj çektik'

Şile Esnaf Odası Başkanlığı, konu ile ilgili kendilerine birçok esnafın müracaat ettiğine dikkat çekerek, "Mahkeme kararı gereği hafta tatil ruhsatı almasına gerek olmayan esnafa uyarılarda bulunduk. Hatta herkese cep telefonu mesajı ile bilgilendirme yaptık" dedi.

Şile esnafı ise Oda'nın bu konuda sesiz kaldığına dikkat çekerek, esnafı bilgilendirmedikleri konusundaki tepkilerini dile getiriyor. Şile esnafı;  "Kış sezonunda zaten iş yok, adeta kış uykusundayız. Bir de zorunlu olarak belediyenin ruhsat dayatması bizleri canımızdan bezdirdi. Özellikle ruhsat  alma zorunluluğu olmayan esnafa da  ?alacaksın' baskısı esnafın sert tepkisine neden oluyor. Ancak karşımızda belediye olması nedeniyle esnaf olarak herhangi bir baskı veya sıkıntı ile karşılaşmamak için sessiz kalıyoruz" diyor.

Şimdilerde adeta sessiz ve bomboş olan Şile sokakları ne zaman hareketlenecek, nasıl olacak? Bilinmiyor. Her toplantıda, on iki ay turizm olmasını hedefleyenler hedefe ne zaman ulaşacak ve yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da Şile renkli günler yaşayacak mı? İşte bu sorunun cevabını Şile ve Ağva halkı yetkililerden merak içinde bekliyor.

     

 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72