Öğretmen tahsildar mı?

Okullarda ‘bağış' adı altında öğretmenlerin tahsildarlık yapmak zorunda kalmasına sendika isyan etti.

Öğretmen tahsildar mı?

Okullarda ‘bağış' adı altında öğretmenlerin tahsildarlık yapmak zorunda kalmasına sendika isyan etti.

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Öğretmen tahsildar mı?

 Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Ali Yalçın, öğretmenlerin rahatsızlığını dile getirdi.

 

 Ali Yalçın yaptığı yazılı açıklamada; “Anayasa'nın Eğitim Öğretim Hakkı ile ilgili 42. Maddesinde “İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” denilmektedir.  Ayrıca yine aynı madde de; “Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür…” denmektedir. Hâlbuki okullarda tahsildarlık yapılmakta ve okullar devletin gelir kapısı haline getirilmiştir.

Okullarda; Kayıt parası (İsteğe bağlı zorunlu bağış), perde parası, sıra parası, fotokopi parası, hizmetli personel gideri parası, temizlik malzemesi parası, fotoğraf parası, spor kolu parası, fitre ve zekat parası, arma parası gibi bir yığın kalemde para toplanır.

Okul Aile Birlikleri ve okul yönetimleri her gün veliden gürültü çıkarmadan nasıl para toplanır sorusunun cevabını aramaktadır. Okulların çoğunluğunda Okul Aile Birlikleri birer formalitedir. Görev alacak insan bulunamamakta ve görev alanlara da ne çıkarı var ki diye bakılmaktadır. Para okul yönetimleri ve öğretmenler tarafından toplanmakta ve Aile Birliği Yöneticilerine imza attırılarak formaliteler tamamlanmaktadır.”

Öğretmenler

durumdan şikâyetçi

“Okullara devletin ödenek göndermemesinin en fazla sıkıntısını öğretmenler çekmektedir” diyen Yalçın, “Öğretmenler okullarda çeşitli adlarda toplanan paraların tahsildarı konumuna düşmüşlerdir. Sınıflarda ellerindeki listelerle para toplamak zorunda kalan öğretmenler bir nevi buna mecbur kalmaktadırlar. Yeteri miktarda hizmetli bulunmayan okullarda ücretle çalışan temizlikçi ve personelin parasını okul müdürlükleri bir şekilde bulmak mecburiyetindedir.

Kadrolu Yardımcı Hizmetli bulunmayan okulların sayısı bulunanlardan daha fazladır. Ayrıca okullar çalıştırdıkları her personelin sigortasını yapmak ve primlerini de yatırmak zorundadır. Okulların büyüklüklerine göre ortalama aylık 4-10 bin TL masrafları vardır. Bu para veliden bir şekilde çıkarılmak zorundadır. Önceki yıllarda; 612 Okul Müdürü hakkında çalıştırdıkları personelin sigorta primlerini yatırmamaktan dolayı ceza takibi başlatılmış ve İcraya verilen 110 Okul Müdürü karşı dava açmış ve 11' i davayı kazanmıştır.

Öğretmenlerin ve okul idarelerinin tahsildar duruma düşürülmesi Öğretmen-Öğrenci-Veli arasını açmakta ve eğitim öğretimin duygusal boyutuna zarar vermektedir. Okul Veli Toplantısı denildiğinde veliler para toplanacak olarak algılamaktadır. Bu öğrenci ve veliyi rahatsız ettiğinden daha fazla, öğretmeni rahatsız etmektedir” dedi.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3