Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan...

Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan...

01 Nisan 2014 Salı 15:13
Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi


Nâzım Hikmet’in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi CKM’de

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi (CKM) işbirliğiyle hazırlanan  “Alnımın Çizgilerindesin Memleketim”- Nâzım Hikmet’in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi 28 Mart – 25 Nisan 2014  tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.
“Alnımın Çizgilerindesin Memleketim”- Nâzım Hikmet’in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi, Nâzım Hikmet’in “rüyalarımın memleketi” diye adlandırdığı Moskova’ya üçüncü gidişinden sonraki 1951-1963 yılları arasındaki fotoğraflarını kapsıyor.

Sergideki bu fotoğraflar ve diğer materyaller, Nâzım Hikmet üzerine çalışmalarıyla tanınan M. Melih Güneş tarafından, Vera Tulyakova Hikmet Arşivi, Rusya Devlet Edebiyat ve Sanat Arşivi ile başka ülkelerdeki arşivlerden bir araya getirilerek oluşturuldu. Nâzım Hikmet’in yurt dışı ağırlıklı bazıları imzalı fotoğraflarıyla birlikte, 1928 tarihli ilk kitabı ile 1932 yılında SSCB’de ilk basılan kitabı dahil olmak üzere Türkiye dışında basılan bazı kitapları, plakları, ses bantları, bazı gazete kupürleri ve M. Melih Güneş’in hazırladığı “Bir Yitik Miras Nâzım Hikmet” başlıklı bir video çalışması da bu sergide bulunuyor. Halet Çambel Arşivi’nde korunan ve Nâzım’ın henüz 53 günlük bir bebekken çekildiği bir fotoğrafının bulunduğu, Nâzım Hikmet’in doğum tarihini kesinleştiren Memduh Ezine’nin hatıratı da ilk kez bu sergide sergilenmiş oluyor. Halet Çambel’in amcası olan Memduh Ezine, Nâzım Hikmet’in halası Mediha Hanım’la evliydi. Kayınbiraderi (Nâzım Hikmet’in babası) Hikmet Bey’le o yıllarda aynı şehirde, Selanik’te yaşıyorlardı.

Sergiye gelenleri kağıttan yapılma turna kuşları selamlıyor

Nâzım Hikmet’in ölümünden sonra Hiroşimalı çocuklar Nâzım adına Vera Tulyakova’ya, 1000 tane yapıldığında dileğin gerçekleşeceğine inanılan, savaştan sonra ise barışın ve silahsızlanmanın simgesi olan, rengarenk kağıtlardan katlayarak yaptıkları 1000 tane turna kuşu gönderirler. “Alnımın Çizgilerindesin Memleketim” - Nâzım Hikmet’in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi’ni ziyaret eden çocuklar da bu kağıttan kuşların nasıl yapıldığını sergi salonunda bulunan panolardan öğrenebilecekler. Daha sonra ise bu çocukların yaptığı 1000 turna kuşu, yine sergi salonunda bulunan Hacer Sayman’ın tasarımı dilek ağacına asılacak. Bu 1000 turna kuşu, bir Nâzım Hikmet müzesinin kurulması durumunda ise ağacıyla birlikte bu müzeye armağan edilecek.

Serginin küratörü M. Melih Güneş sergi ile ilgili şöyle konuşuyor: “Kültür Serginin küratörü M. Melih Güneş sergi ile ilgili şöyle konuşuyor: “Kültür varlığı, geleneklerin dışında yalnızca yapılar, arkeolojik kalıntılar, doğal sitler ya da birkaç bin yıllık elyazmaları değildir. Şairin yolculuklarından sayılabilecek bu sergiyi, Nâzım Hikmet gibi bir kültür varlığımızın edebi mirasının şehrine ulaşma yolculuğunda ‘bir gül bahçesinde dinlenme’ gibi görüyor, hasret ve ümitten ibaret Nâzım Hikmet’in ‘Bir yerlerde bir sevinç günün birinde fışkırır’ diyen sözüne kulak veriyorum.”

 “Alnımın Çizgilerindesin Memleketim”- Nâzım Hikmet’in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi’
Tarih: 28 Mart - 25 Nisan 2014
Yer: Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi (CKM)
Adres: Haldun Taner Sok. No:11 Caddebostan-Kadıköy 

 

Son Güncelleme: 01.04.2014 15:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72