Metro, Ümraniye'den start aldı

Metro, Ümraniye'den start aldı

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Metro, Ümraniye'den start aldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan; Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy, Sancaktepe Metro çalışması tünel kazma işlemi; köstebek adı verilen iş makinesi ile, Ümraniye Çarşı durağından başladı.

Anadolu yakasının ikinci metro ağı olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan; Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy, Sancaktepe Metrosu tünel kazma çalışması Ümraniye'den start aldı. Program; Ümraniye TRT lojmanları mevkiinde metronun Ümraniye Çarşı durağından başladı. Program; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Ak Parti İlçe Başkanı Şahmettin Yüksel, Ak Parti İlçe Başkanı Öztürk Oran ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşti.

""

Günde 22 metre kazı

Yapımı hızla sürdürülecek olan Ümraniye Metrosu'nun 38 ayda tamamlanması hedefleniyor. Üsküdar-Sancaktepe Metrosu'nun Ümraniye Çarşı istasyonunda Tunnel Boring Machine (Tünel Açma Makinesi), İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından çalıştırıldı. Adeta bir köstebek gibi bir yandan toprağa kazan bir yandan da çökmesini önlemek için beton döken makine günde 22 metre kazı yapacak. Anadolu yakasının ikinci metrosunun 2015 yılına yetişmesi planlanıyor. Ümraniye Çarşı istasyonunda gerçekleştirilen törende konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, "Çok önemli bir işi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şehrin altını demir ağlarla örüyoruz" dedi. Binlerce insanın gece gündüz yeraltında İstanbulluların geleceği adına çalıştıklarını belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: Yatırımlarımızın yüzde 75'ini ulaşıma ayırdık. Burada tarihe iz bırakıyoruz. Gelecek kuşaklar buraları kullanırken bizler olmayacağız. Rekor sayılacak bir çalışma var burada. Metronun 38 ayda bitmesi bekleniyor. 2015'in sonuna varmadan açılışını yapacağız" dedi.

""

Sancaktepe-Taksim 44 dakika

Üsküdar - Çekmeköy- Sancaktepe Metrosu'nun bölgedeki vatandaşların yaşadığı ulaşım sıkıntısını bitireceğini söyleyen İBB Başkanı Kadir Topbaş, Sancaktepe'den metroya binen bir yolcunun Ümraniye'ye 12,5 dakikada, Üsküdar'a 24 dakikada, Yenikapı'ya 36 dakikada, Taksim'e de 44 dakikada ulaşacağını söyledi.

“Yeni metro hatları yapacağız”

2016 yılında 7 milyon insanın metro kullanmasını hedeflediklerini belirten Topbaş,"Yeni metro hatları ihalelerimiz var. Devam da edeceğiz. Bizim metro inşaatlarını yapanlar İstanbul'u referans göstererek yurtdışında ihale alabiliyorlar" diye konuştu. 1994 yılında Başbakan Erdoğan'ın Taksim Metrosu'nun inşaatı sırasında hatıra defterine yazdığı satırları okuyan İBB Başkanı Topbaş, aynı deftere düşüncelerini yazdı.

""

Rekor sürede bitirilecek

Açılış konuşmasının ardından Tunnel Boring Machine'nın (Tünel Açma Makinası) kumandasına geçen Topbaş kazı çalışmasını başlattı. Köstebek olarak da adlandırılan devasa makine bir yandan kazı çalışması yapıp, çıkardığı toprağı yürüyen mekanizma sayesinde çıkarıp, bir yandan da tavana beton döşeyebiliyor. 24 saatte 22 metre kazabilen makine sayesinde 20 km'lik mesafenin 38 ayda ve yaklaşık 2015 yılının sonunda bitirilmesi hesaplanıyor. 16 istasyondan oluşacak metro hattında vagonlar Kadıköy-Kartal Metrosu'ndaki gibi makinistsiz kullanılacak.

""

İstasyonlar:

Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Libadiye, Çarşı, Ümraniye, İmkilap mah. Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, Lise, Dudullu, Toplu Konut, Çekmeköy-Sancaktepe.

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı (Marmaray, Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı tamamlandığında) Sancaktepe'den metroya binen bir yolcu;

Ümraniye'ye 12,5 dakika,

Üsküdar'a 24 dakika,

Yenikapı'ya 36 dakika,

Taksim'e 44 dakikada ulaşabilecek.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72