Marmaray Projesini 15 bin kişi ziyaret etti

Asrın projesi olarak gösterilen Marmaray, daha hayata geçirilmeden...

Marmaray Projesini 15 bin kişi ziyaret etti

Asrın projesi olarak gösterilen Marmaray, daha hayata geçirilmeden...

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Marmaray Projesini 15 bin kişi ziyaret etti

Asrın projesi olarak gösterilen Marmaray, daha hayata geçirilmeden ziyaretçi akınına uğradı. Özellikle bilim insanları ve akademisyenlerin aralarında bulunduğu yaklaşık 15 bin kişi, tarihi projenin gerçekleştirildiği alanında incelemelerde bulundu.

Asrın projesi olarak gösterilen Marmaray'da sona gelindi. İlk kez Sultan Abdülmecit tarafından düşünülen projenin 2013 Ekim ayında bitirileceği açıklandı. Boğaz'ın iki yakasını birbirine bağlayacak proje ile Halkalı ile Gebze arasında modern ve yüksek kapasiteli bir banliyö demiryolu sistemi kurulacak.

İstanbul Boğazı'nın her iki yakasındaki demiryolu hatları, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan bir demiryolu tünel bağlantısı ile birbirine bağlanacak. Hat, Kazlıçeşme'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek ve diğer bir yeni yeraltı istasyonu olan Üsküdar'a bağlanacak ve Söğütlüçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak. Proje ile Gebze - Halkalı arası 105 dakika, Bostancı - Bakırköy arası 37 dakika, Üsküdar – Sirkeci arası ise 4 dakikada geçilebilecek.

Projenin en merak edilen ve ilgi çeken noktası ise Boğaz'ın altında inşa edilen batırma tüp tüneli. Yapımı için yaklaşık 1 milyon metreküp kum, çakıl ve kaya çıkartılan 1.4 km uzunluğundaki tünel, 11 parçadan oluşuyor. Deniz tabanına açılan hendeğe dikkatle yerleştirilen parçalar, 60 metre derinlikte birleşiyor. Proje bu özelliği ile de dünyanın en derin batırma tüp tüneli ünvanına da sahip.

Marmaray'da yürütülen çalışmalarla ilgili açıklama yapan proje yetkilileri, şimdiden ziyaretçi akınına uğradıklarını söyledi. Projenin başladığı 2004 yılından bu yana bilim çevreleri, akademisyenler ve öğrencilerin büyük ilgisi çektiğini kaydeden yetkililer, “15 bine yakın ziyaretçimiz oldu. Birçok ülkeden, birçok üniversiteden sivil toplum kuruluşlarından ziyaretçilerimiz oldu. Bu hem projenin tanıtımı hem de ülkemizin tanıtımı açısından çok önemlidir” dediler.

Marmaray'ın dünyadaki en büyük ulaşım altyapı projelerinden biri olduğuna dikkat çeken yetkililer; “İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı, yaklaşık 76 km uzunluğunda olacaktır. Proje, ana yapılar ve sistemler, batırma tüp tünel, delme tüneller, aç-kapa tüneller, hemzemin yapılar, 3 yeni yeraltı istasyonu, 36 yerüstü istasyonu, bakım tesisleri, yerüstüne inşa edilecek olan yeni bir üçüncü hat dahil olmak üzere, mevcut hatların iyileştirilmesi, tamamen yeni elektrikli ve mekanik sistemler ve temin edilecek olan modern demiryolu araçlarını kapsayacak olan 4 bölümden oluşacaktır” dedi.

Yetkililer projenin Ayrılıkçeşme'den girildiğinde Kazlıçeşme'den çıkılabilecek noktaya ulaştığını belirterek, “Artık tüneller tamamen birbirine bağlanmış durumda. Yine aynı şekilde giriş noktamızda istasyon binalarımız bitmeye yaklaştı. Raylar döşenmeye başladı. Bunların çalışması halen sürüyor. Şu anda ray kaynak işine de başlandı. Başbakanımızın telaffuz ettiği bir tarih 29 Ekim 2013. Bu tarih itibari ile sistemin içinde tren çalışacak şekilde olmasına gayret gösteriyoruz” dediler.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3