Lastikler artık geri kazandırılıyor

Çevreci çalışmalara önem veren Kartal Belediyesi, atık yağ, atık pil,...

Lastikler artık geri kazandırılıyor

Çevreci çalışmalara önem veren Kartal Belediyesi, atık yağ, atık pil,...

09 Temmuz 2013 Salı 15:33
Lastikler artık geri kazandırılıyor

 

Kartal’da atık lastikler geri dönüşüme kazandırılıyor

Çevreci çalışmalara önem veren Kartal Belediyesi, atık yağ, atık pil, elektronik atık toplama ve kırmızı solucanla gübre üretiminin yanısıra atık lastik toplama projesiyle vatandaşın çevre bilincini geliştirmeye ve ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından 2009’dan bu yana devam eden atık lastik toplama ve geri dönüştürme çalışmaları ile Kartal’da çevre sağlığının korunması ve çevre bilincinin arttırılması hedefleniyor.  

Kartal Belediyesi, Kartal genelinde resmi olarak işyerlerinden ya da lastik bulunan her alandan atık lastikleri 25.01.2006 tarih ve 26357 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği" gereğince 2009 yılından bu yana toplamaya devam ediyor.

2009 – 2012 yılları arasında Kartal Belediyesi tarafından 1 milyon 116 bin 823 kg lastik toplanarak önemli bir yol katedildi. 2013 Mayıs ayından itibaren ise ömrünü tamamlamış lastikler, Kartal Belediyesi’nin protokol imzaladığı bir geri kazanım firması aracılığı ile toplanıyor.

Ömrünü tamamlamış yani bir daha araç üzerinde lastik olarak kullanılamayacak durumda olan lastikler, geri dönüşüme kazandırıldığı takdirde birçok fayda sağlıyor. Bu lastikler dönüştürülerek kauçuk imalatında, asfalt katkı malzemesi, yüzey kaplama malzemesi, lastik karo taşı üretimi gibi alanlarda değerlendirilebiliyor. Granül haline getirilen ömrünü tamamlamış lastikler, sentetik polimerler ve termoplastik ile karıştırılıp kalıplandığında oyun alanları ve spor salonları gibi alanların kaplanmasında ve otomotiv yan sanayiinde hammadde olarak kullanılıyor. Uzmanlar, geri dönüştürülen ve asfalta katkı malzemesi olarak karıştırılan lastiklerin, asfaltın daha sessiz, daha dayanıklı olmasını sağladığını, fren mesafesinin kısaldığını ve bakım masraflarında önemli oranda azalma ortaya çıktığını belirtiyor. Diğer yandan ömrünü tamamlamış lastikler, yüksek kalorifik değeri ile yüksek kalitede bir kömüre eşdeğer olduğundan fosil yakıtlara karşı da önemli bir "alternatif" oluşturuyor.

Ömrünü tamamlamış lastiklerini Kartal Belediyesi ekiplerine teslim etmek isteyen Kartallı vatandaşlar, 586 87 87 numaralı Alo Çevre hattını arayabilirler.

 

Son Güncelleme: 09.07.2013 15:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3