Kartal Belediyesi Atık Yağların Çevreye Zararını Önlemek İçin Kampanya Başlattı

Kartal Belediyesi'nin çevre kirliliğini önlemek için başlattığı atık yağ...

Kartal Belediyesi Atık Yağların Çevreye Zararını Önlemek İçin Kampanya Başlattı

Kartal Belediyesi'nin çevre kirliliğini önlemek için başlattığı atık yağ...

17 Mart 2013 Pazar 18:02
Kartal Belediyesi Atık Yağların Çevreye Zararını Önlemek İçin Kampanya Başlattı
Kartal Belediyesi'nin çevre kirliliğini önlemek için başlattığı atık yağ toplama kampanyası gün geçtikçe büyüyerek devam ediyor. Evsel atık olan bitkisel yağların ekonomiye kazandırılması ve doğanın bu yağların atılmasından kaynaklanacak kirlilikten korunması amacıyla bir kampanya başlatarak kullanılmış bitkisel atık yağları toplayan Kartal Belediyesi, kampanyasını her geçen gün artan bir katılımla sürdürüyor. Kartal Belediyesi, bitkisel atık yağların doğaya verdiği zararı önlemek için Kartal genelinde evlerinde 5 litre atık yağ toplayan vatandaşlara 1 litre ayçiçeği yağı veriyor.

Projenin ilk ayağında, ilçedeki lokanta, otel, yemek şirketleri,  atık yağlarını Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisanslı firmalara vermeye yönlendirilirken, sitelere de bidonlar dağıtılarak evlerdeki atık yağlar toplanıyor.

Çevreyi ve doğayı önemseyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Karlıktepe Mahallesi'nde bulunan Helenium Sitesi'ndeydi. Burada Başkan Öz, Atık yağ kampanyasına destek veren Bahattin ve Betül Aslan Ergöz çiftini ziyaret etti. Başkan Öz, Ergöz çiftiyle sohbet edip atık yağların çevreye verdiği zararları anlattı.  Çevreye duyarlı, yaşadığı çevrenin tüm bileşenlerini tanıyan bir toplumun, gelişime ve ilerlemeye açık olduğunu vurgulayan Başkan Öz, "Yerel yönetim olarak çevreye duyarlı bir yönetim anlayışımızın olması tek başına yeterli değildir. Her birimizin birey olarak çevre sağlığının oluşmasına yönelik sorumluluklarımız var.  Bir litre atık yağ, bir milyon litre suyu kirletiyor. Lavabolara dökülen atık yağlar zamanla  kanalizasyon sistemlerinin daralmasına ve tıkanmasına neden oluyor. Bu nedenle çevre bilincini içselleştirmiş olan Kartal'lılara ve Ergöz ailesine teşekkür ediyorum" dedi.

 

 "Sağlığınız İçin Kızartma Yağını İkici Kez Kullanmayın"

 

Atık yağın çevreye verdiği zararın yanı sıra, kızartma için kullanılan yağın bekletilerek iki veya üçüncü kez kullanılmasının da insan sağlığı için tehlikeli olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Op. Dr Altınok  Öz, "Ev hanımları özellikle evlerinde kızartmada kullandıkları yağları bekletmesin. Bir yağ kızartmadan sonra fritözde bekletilirse asit peroksidi yükseliyor ve bir daha kullanıldığında bağışıklık sistemine zarar veriyor. Ya o yağı aynı gün tüketmelisiniz, ya da bir daha kullanılmamalı" diye konuştu.

Başkan Öz'ün konuşmasının ardından Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, 5 litrelik atık yağı teslim alarak 1 litrelik ayçiçeği yağını  Ergöz'e verdi.

 

Vatandaş Uygulamadan Memnun

 

Atık yağ kampanyasına topladıkları yağları vererek katılan vatandaşlar , Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'e çevreye duyarlı çalışması nedeniyle teşekkür ettiler.  Uygulamayı çok yararlı bulduğunu ve atıkları olabildiğince bilinçli bir şekilde ayrıştırmaya çalıştığını belirten Betül Aslan Ergöz; "Atık yağları da uzun zamandır biriktiriyordum ama bu kampanyadan haberdar değildik. Kartal Belediyesi yetkilileri kapımıza kadar gelerek bizi  atık yağlar konusunda bilinçlendirdi. Bu kullanılmayan yağlar bir an önce değerlensin, faydalı bir şekilde geri dönüşümü olsun diye düşünerek başvuruda bulundum.. Bu nedenle kartal belediye başkanı Op. Dr. Altınok Öz'e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ederim" diye konuştu.

 

Atık Yağlar Bio-Dizel Yakıta Dönüştürülüyor

 

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından  Kartal  genelinde sitelerin girişlerine ve konutlara asılan broşürlerle, afişlerle vatandaşları; kızartma yapmak amacıyla kullanılan yağların; suya,  kanalizasyona dökülmeden toplanması için Kartal Belediyesi "ALO ÇEVRE" hattını hayata geçirdi. Atık yağları toplayan okullar, siteler, mahalleler, kamu  kurum ve kuruluşları,  Alo Çevre Hattı'na bağlı olarak (0216)586 87 87 ve 444 28 45 hattını kurdu.  Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, bu vesileyle 2012 yılında Kartal'da 81 bin 879 kilogram bitkisel atık yağ toplayarak anlaşmalı lisanslı bio-dizel firmasının dönüşüm tesislerinde bio-dizel yakıta dönüştürülmesi sağlanıyor.

 



Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3