İlk yerli araştırma gemisi denize indirildi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, R/V TÜBİTAK Marmara...

İlk yerli araştırma gemisi denize indirildi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, R/V TÜBİTAK Marmara...

17 Mart 2013 Pazar 18:02
İlk yerli araştırma gemisi denize indirildi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin bir çok konuda fayda sağlayacağını belirterek, "Denizlerimizde artan deniz trafiği ve bunun ekosisteme etkisinden hassas alanların korunmasına, ekolojik çeşitliliğin devamından uluslararası anlaşmalara uyumun sağlanmasına, fay hatlarının incelenmesinden boru hatlarının gözlenmesine kadar birçok önemli konuda araştırma, izleme ve yönlendirme imkanı sağlanacaktır" dedi.

Bakan Ergün, arama kurtarma ve petrol arama gibi faaliyetlerde de böyle bir gemiden yararlanılabileceğini vurguladı.

Tuzla'da R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin denize indirilmesi için düzenlenen törende konuşan Ergün, Türkiye'nin önemli bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, bunun iyi değerlendirildiğinin söylenemeyeceğini kaydetti.

Bir şeyin potansiyel olarak büyük şeyler vaat etmesinin ayrı, o potansiyelin açığa çıkmasının ise çok daha ayrı olduğunu aktaran Ergün, "Biz ne yazık ki yıllarca denizcilik konusunda sahip olduğumuz potansiyeli iyi değerlendiremedik. Bunu kabul etmemiz lazım, biz ülkemizin fırsatlarını iyi kullanamadık" diye konuştu.

Türkiye'deki ortalama balık tüketiminin, denize kıyısı olmayan bazı Avrupa ülkelerinin bile gerisinde olduğuna dikkati çeken Ergün, ancak Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını, gücünü, potansiyelini yeniden keşfetmiş bir ülke olduğunu ifade etti. Hayatın her alanında artık somut projeler üreten, gözle görülür gelişmelere imza atan bir Türkiye olduğunun altını çizen Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni Türkiye, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen bir ülkedir. Bu hedeflere ulaşmak, hayata bütünlükçü bir şekilde yaklaşmayı, her alanda atılım yapmayı gerektirmektedir. Türkiye'nin israf edeceği tek bir kuruşluk kaynağı yoktur, bilgisinden, tecrübesinden istifade etmeyeceği bir tane bile insanı yoktur. Şunu memnuniyetle ifade etmeliyim ki, Türkiye artık denizlerini ve denizciliği de yeniden keşfetmiştir. Zamanında Akdeniz'i ve Karadeniz'i adeta bir Türk gölü haline getiren Piri Reis veya Barbaros gibi deha denizciler yetiştiren bir topluma da ancak böylesi yakışırdı. Bugün özellikle gemi üretiminde dünyanın en üst basamaklarında yer alıyoruz. Mesela ilk milli savaş gemisini yapan ülkemiz, artık milli denizaltı hedefine odaklanmış durumdadır. Ben Türkiye'nin denizcilikle ilgili her alanda çok daha büyük işler başaracağına inanıyorum."

Konuşmalardan sonra Çeksan Gemi İnşa, Çelik Konstrüksiyon Sanayi Sanayi ve AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, Bakan Ergün'e; şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan Bayrak da, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a plaket verdi.

Daha sonra Bakan Ergün, Bakan Yılmaz, TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, İstanbul Valisi Mutlu, Başaran Bayrak ve Metin Kalkavan'ın kurdelayı kesmesinin ardından R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi suya indirildi.Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızır Reis Deniz de katıldı.

 

 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72