Hasan Ali Yücel Kartal'da Anıldı

Eski Milli Eğitim Bakanlarından, öğretmen, yazar Hasan Ali Yücel, ölümünün..

Hasan Ali Yücel Kartal'da Anıldı

Eski Milli Eğitim Bakanlarından, öğretmen, yazar Hasan Ali Yücel, ölümünün..

17 Mart 2013 Pazar 18:02
Hasan Ali Yücel Kartal'da Anıldı

Eski Milli Eğitim Bakanlarından, öğretmen, yazar Hasan Ali Yücel, ölümünün 52. yılında kendi adını taşıyan Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde anıldı.

 

Eski Milli Eğitim Bakanı, ünlü şair Can Yücel'in babası ve Köy Enstitüleri'nin kurucularından Hasan Ali Yücel anısına ölümün 52. yılında Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde anma programı  düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törene geçildi.

 

 

Hasan  Ali Yücel, 16 Aralık 1897'de İstanbul'da doğdu. İstanbul   Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi.  İzmir ve İstanbul'da edebiyat ve felsefe öğretmenliği, maarif müfettişliği yaptı. Fransız eğitim sistemini incelemek üzere 1 yıllığına Paris'e gönderildi. 1932'de yurda dönüşte Gazi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü görevine atandı. 1933-1935 arasında Milli Eğitim Bakanlığı Orta Eğitim Genel Müdürlüğü yaptı. 1935'te İzmir Milletvekili seçildi. 1938'de Celal Bayar hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi. 1946'ya kadar Refik Saydam ve Şükrü Saracoğlu hükümetlerinde de aynı görevi sürdürdü. Birinci Eğitim Şurası'nı topladı. Ankara Fen ve Tıp fakültelerini, İzmir Yüksek Ticaret ve İktisat Okulu'nu, Balıkesir ve Edirne öğretmen okullarını eğitime açtı.  Yüksek Mühendis Okulu'nun İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüşmesini sağladı. Köy Enstitülerini kurarak eğitim ve bilimi Türk köylerine kadar ulaştırdı. Dünya klasiklerinin Türkçeye çevrilmesini sağladı. 1950 seçimlerinde parlamentoya giremedi. İstanbul'a yerleşti. Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde makaleler yazdı. 1958'de UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeliğine atandı. 1961'de Kurucu Meclis üyesi oldu. Şiirlerini önce aruzla sonra heceyle yazdı. 26 Şubat 1961'de İstanbul'da yaşamını yitirdi.

 

Anma programı,  Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Simay Bodur'un  sunumu ve Köy Enstitülerinin kuruluşunu anlatan belgeselin sunumunun ardından sona erdi. 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3