Hamsi borsası düştü

1 Mayıs tarihinde başlayan av yasağıyla birlikte yaklaşık dört aydır...

Hamsi borsası düştü

1 Mayıs tarihinde başlayan av yasağıyla birlikte yaklaşık dört aydır...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Hamsi borsası düştü

1 Mayıs tarihinde başlayan av yasağıyla birlikte yaklaşık dört aydır denizlere açılmayan balıkçılar, av yasağının bittiği 1 Eylül tarihiyle birlikte denizlere açıldı. Sezona bolluk ile başlayan balıkçılar, balık tezgahlarını doldurmaya başladı. Özellikle Marmara Denizi'nde avlanmaya çıkan İstanbullu balıkçılar, denizden bol miktarda hamsi, palamut ve sardalya ile döndü. Bu durum, balık fiyatlarının ve hamsinin bir hafta öncesine kıyasla yarı fiyatına düşmesine neden oldu. Sezonu 10
TL'den açan hamsi balığı 7 TL'ye düştü.
İstanbul'un ünlü balıkçısı Kenan Balcı, balığın lezzetini göstermek için vatandaşların gözü önünde hamsiyi çiğ çiğ yedi. Birkaç gün öncesine kadar İstanbul'da balıkçı tezgahlarında 10 TL'ye satılan hamsi, yaşanan akınla birlikte 7 TL'ye düştü. Büyük balıkçı teknelerince bol miktarda avlanan tonlarca iri hamsiye vatandaşlar tarafından da ilgi gösterildi. Fiyatların düşmesiyle hamsi dar gelirli vatandaşlar tarafından adeta kapışıldı. Fiyatların uygun olduğunu belirten vatandaşlar kilolarca hamsi satın
aldı.
İşyeri çalışanları imkan çerçevesinde günde 400 kilogram hamsi temizlediğini belirtti.
BALIK BOLLUĞU
2011 yılı av mevsimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul'un ünlü balıkçısı Balıkçı Kenan Tesisleri Sahibi Kenan Balcı, "Bu bayramda en güzel bayramı dolu dolu bir şekilde balıkçılarımızın yaşadığını düşünüyorum. Çünkü balıkçılar, bu yıl av sezonunun başlamasına denk gelmesi nedeniyle hem 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı hem Ramazan Bayramı'nı hem de balık bolluğunun bayramını yaşadı" diye konuştu.
HAMSİ FAKİR GIDASI DEĞİL FİKİR GIDASIDIR
Balıkçıların 4,5 aydan bu yana bugünleri beklediğini söyleyen Balcı, şöyle konuştu: "Yeni av sezonunun başlangıcı umduğumuz gibi oldu. Bol miktarda çıkan hamsi, vatandaşın yüzünü güldürdü. Fiyat yarıya düştü. Taze taze tüketimin önü açıldı. Benim her zaman bir sözüm var; 'Hamsi fakir gıdası değil, fikir gıdasıdır' diye. Yine bir fikir verecek olursam; herkes hamsiyi taze taze yesin ve yiyebileceği kadar alsın. Dolaplarda stok yapmaya gerek yok, çünkü hamsi tükenmeyecek."
İLAÇ GİBİ
Tazeliğine dikkat çekmek için çiğ çiğ hamsi yiyen Balcı, sözlerine şöyle devam etti: "Gözlere, cilde ve zekaya yararlı olan hamsi adeta ilaç gibi. Hem çocuklarımız hem de bizler için son derece yararlı olan hamsi aynı zamanda anne sütünden sonra dokuları onaran tek besin maddesidir."
Ekmeğinden pilavına, buğulamasından ızgarasına, tatlısından, turşusuna kadar türlü şekillerde hazırlanıp tüketilen hamsi, zengin protein deposu olmasının yanı sıra bol miktarda iyot içerdiği için zeka gelişimi açısından da faydalı bir besin olarak gösteriliyor. Uzmanlar, kış mevsiminde sofraların baş tacı olan hamsinin kalp ve damar hastalıklarından koruduğunu, kalp krizi riskini azalttığını, zekayı geliştirip cildi güzelleştirdiğini söylüyor.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3