Çinli Yuan, Anadolu geleneğini yaşatıyor

Kartal'da ücretsiz olarak verilen halı ve kilim dokuma kursları yüzlerce...

Çinli Yuan, Anadolu geleneğini yaşatıyor

Kartal'da ücretsiz olarak verilen halı ve kilim dokuma kursları yüzlerce...

02 Mart 2014 Pazar 14:43
Çinli Yuan, Anadolu geleneğini yaşatıyor

Çinli Yuan, Anadolu geleneğini yaşatıyor

Kartal'da ücretsiz olarak verilen halı ve kilim dokuma kursları yüzlerce yıllık Anadolu geleneğini İstanbul'da yaşatıyor. Bir Türk'le evli olan Çinli Yuan Ren de, Anadolu'nun bu güzel geleneğini rengarenk iplerle ilmek ilmek işliyor.

Kartal Belediyesi Halk Eğitim Merkezi Kültürel ve Sosyal Kurslar Merkezi'nde verilen halı ve kilim dokuma kursu Anadolu'nun en güzel geleneklerinden birini İstanbul'da yaşatıyor. Ücretsiz verilen halı ve dokuma eğitim alan kadınlar sevinçlerini, hüzünlerini ilmek ilmek halılara işliyor. Bir Türk vatandaşı ile evli olan Çinli Yuan Ren de yeni başladığı kilim kursunda kendi seçtiği renk iplerle yeni bir kültürü öğrenmenin heyecanını yaşıyor. Halı ve kilim dokuma kursunda eğitim alan kadınlar, yaptıkları ürünleri hem evlerinde kullanıyor, hem de satarak bütçelerine katkı sağlıyor.

1 yıldan beri halı dokuma kursuna geldiğini belirten Özgül Kuntkır, "Tesadüfen oldu. Annem dokuyordu, ben hiç dokumamıştım, birazcık meraklıydım. Her gün geliyorum. Bunu bitirdikten sonra evde kullanacağım" diye konuştu.

53 yaşındaki Birsen Koca, ev hanımı olduğunu belirterek, "1,5 senedir geliyorum. Bir kilim, iki tane de halı ördüm. Çok sıkıntılı bir dönemde buraya geldim. Çok mutlu oldum ve buradan hiçbir türlü ayrılamıyorum. Evde kullanıyorum, el emeğim olduğu için satmaya kıyamıyorum" dedi.

"Çinli Yuan Anadolu geleneğini öğreniyor"

Emekli bankacı 77 yaşındaki Sebahat Açanal, 6 aydır halı dokumayı öğrendiğini belirterek, "Komşum gelmişti, bana da söyledi. Burayı çok sevdim. Belediyenin verdiği bu imkan gerçekten takdire şayan" şeklinde konuştu.

Türk'le evli olan Çinli Yuan Ren 4,5 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirterek, "Bu kursa yeni başladım. Çok güzel, çok rahat. Ev için kullanacağız. Eşim beğeniyor, maşallah yapıyorsun diyor" şeklinde konuştu.

"Eğitim, ücretsiz veriliyor"

Kilim hocası Elife Duygu, 2010'dan beri buradayım. Başkanımıza çok teşekkür ederiz. 13 öğrencim var. Çok zevkli. Ücretsiz geliyorlar. Her şeyi belediye karşılıyor, yapıp evine götürüyor.

Halıcılık kursu eğitmeni Aysun Bor, "Kursumuz 4 yıldan beri faaliyet göstermektedir. Kadınlara yönelik hem iş hem de boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla kurulan bir kurs. 200'ye yakın öğrenciyi buradan mezun ettik. Talep çok, belediyemiz bütün masrafları karşılıyor.

 

Son Güncelleme: 02.03.2014 14:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72