Ayakkabı boyacılarının devri bitiyor mu?

Eski yıllarda ayakkabı boyacılarının sayısı ve çalışma alanları oldukça...

Ayakkabı boyacılarının devri bitiyor mu?

Eski yıllarda ayakkabı boyacılarının sayısı ve çalışma alanları oldukça...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Ayakkabı boyacılarının devri bitiyor mu?

Eski yıllarda ayakkabı boyacılarının sayısı ve çalışma alanları oldukça fazlaydı. Günümüz koşullarına baktığımızda ise sokak boyacılarının sayısında ciddi anlamda düşüş görülmekte.  Akıllara gelen ilk soru ise, "Eskiden meşhur olan bu ayakkabı boyacılarının devri sona mı eriyor?" 

 

Flashaber Gazetesi olarak bu sosyal içerikli soruna cevap  aramak için Ümraniye sokaklarındaki ayakkabı boyacılarının  nabzını tutmaya çalıştık. Önceki haftalarda Ümraniye Sondurak'ta ve Çarşı'da sayısız boyacı bulunurken, birkaç gündür bu sokaklarda bir iki ayakkabı boyacısının bulunması insanı düşündürüyor. Bu durumu merak ederek sokaktaki ayakkabı boyacılarının nabzını tuttuk. Kendilerine birkaç soru yönelttiğimizde dramatik cevaplar aldık. İşte sokak ayakkabıcılarının dramı.

 

""

- Boyacı  Erdal: 'Bizi küçük görüyorlar'

 "İşlerimiz önceki aylarda çok iyiydi. Artık halkımız bizlere ayakkabılarını boyatmıyor . Geçmişte günde 50 TL.  para kazanırdım, Şimdi bir çift ayakkabıyı 3 TL'ye boyadığımız halde  bu parayı kazanamıyoruz. Bazen siftah bile yapmadan akşam ediyorum.Yanımdaki arkadaşlarım da bırakıp gittiler. Çünkü hiç müşteri gelmiyordu" diyen Erdal; "Üç kardeşimi okutuyorum ben bu meslekten kazandığım parayla. Kendime ait bir evim yok. Kiradayım, evde televizyonum dahi yok. Birçok kez belediyeye giderek mağdur olduğumu söyledim ama  yüzüme bile bakmadılar. Bizi küçük gördüler.  Sizin aracılığınızla yetkililere sesleniyorum. 'sesimizi duyun' dedi.

-       Boyacı Sedat: 'Mecburen ek iş alıyorum'   

"Artık tadı kalmadı bu mesleğin. Ben birkaç yıldır çok uğraştım. Şimdi ise daha kötü durumdayım. Bakın, bugün siftah dahi yapamadım. İyi ki ek işim var. Yoksa açım. Yetkililerden destek bekliyorum" dedi.

-       Boyacı Mahmut : 'Biz ezilmeye mahkum muyuz?'

 "Önceleri büyük bir zevkle yapardım bu ayakkabı boyama işini.  Zamanla ve yeni modayla bizim dönemimiz bitti. Artık insanlar bezden ayakkabı alıyor ve modaya ayak uyduruyorlar. Kimi insanımız  ise boyasını kendi alıp kendi boyuyor . Düşünün ne hale geldik. Günümüz şartlarında 3 TL bile ayakkabı boyatmak için vermiyorlar. Geleceğimiz bitmiş. Bizler ezilmeye mahkum muyuz? Okullar açıldı ama ondan bile umudum yok, bizim sektör bitti" dedi.   

  

   Haber : Aşkın Akkuş

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3