Ataşehir Bez Torbaya Geçiyor

Ataşehir Bez Torbaya Geçiyor

17 Mart 2013 Pazar 18:02
Ataşehir Bez Torbaya Geçiyor

"PES DOĞRUSU BEZ DOĞRUSU"

Ataşehirliler "Bez torba" dedi, Ataşehir Belediyesi harekete geçti. Belediye Meclisi tarafından alınan karar gereğince 15 Mart tarihinden itibaren Ataşehir'de plastik poşet kullanılmayacak. Bez torba, file, kese kâğıdı ve doğada çözülebilen biyobozunur poşet kullanımı yasal zorunluluk haline gelecek.

 

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Çevre konusunda her zaman duyarlı ve çevre politikalarında öncü bir belediyeyiz. "Mavi Kapak Kampanyası", "Yeşil Pota, Temiz Doğa Projesi", "Kutu Kutu Bisiklet Kampanyası" tüm Türkiye'nin örnek aldığı, ses getiren projelerimizden bazıları. Plastik poşet kullanımı ile ilgili olarak da ilçe genelinde yaptığımız anket sonucunda Ataşehirlilerin yüzde 99,5 oranında bez torba, file kese kâğıdı ve doğada yok olan biyobozunur poşet kullanımına ?evet' dediklerini gördük. Biz de halkımızın bu duyarlılığına cevap verebilmek için 'Bez Torba' kampanyasının startını verdik" diye konuştu.

 

""

Uygulama ile 15 Mart 2013 tarihinden itibaren ilçe sınırları dâhilinde plastik torbaların kullanımı tamamen yasaklanacak. İşletmelerin 01 Mayıs 2013 tarihine kadar ellerindeki plastik poşetleri tüketmeleri beklenecek. Yapılacak denetimlerde, işletmeler bünyesinde plastik torba kullanımı tespit edilenler hakkında ?2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu' gereğince yasal işlem başlatılacak.

Ataşehir Belediyesi bez torba, file, kese kâğıdı, biyobozunur poşet kullanımını teşvik etmek için tanıtım kampanyaları yapacak, bez torba ve kese kâğıdı dağıtacak.

PLASTİK POŞET KULLANIMININ ZARARLARI NELER? 

 

Plastik poşetlerin yaydığı cıva, kurşun ve kanserojen maddeler sağlığımızı tehlikeye atıyor.

Tıbbi atık, hurda lastikler, pet şişe gibi maddelerin tekrar işlenmesiyle üretilen siyah plastik poşetler kansere yol açıyor.

Plastik poşetler şeffaf oldukları için ısıyı emerek orman yangınlarına neden oluyor.

Plastik poşetler çöp ve kirlilik oluşturmalarının yanında, göl ve nehirlerin akış rejimlerini bozuyor; balina, yunus, fok gibi deniz canlıların yok olmasına neden oluyorlar. Kirlenen sular, bu sularla yetişen besinler insanoğluna başta kanser olmak üzere ölümcül hastalıkların kapısını aralıyor.

Petrol kaynaklarından yapıldıkları için küresel ısınmanın en büyük nedeni olan CO2 salımının en büyük kaynağını oluşturuyor.

İ.B.B verilerine göre, 2009 yılında sadece İstanbul'da oluşan günlük evsel katı atık miktarı yaklaşık 14.000 ton olup, bunun 1.395 tonu plastik poşetlerden oluşuyor.

Ortalama 15 dakika kullanılan bir plastik poşet 400 ile 1000 yıl arasında yok oluyor.

İşte bütün bu nedenlerden dolayı, ATAŞEHİR PLASTİK POŞETE DUR DİYOR!   
Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3