Ataşehir ‘Kentsel Dönüşüm Projesi' protokolü imzalandı

Ataşehir ‘Kentsel Dönüşüm Projesi' protokolü imzalandı

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Ataşehir ‘Kentsel Dönüşüm Projesi' protokolü imzalandı

İstanbul Finans Merkezi Projesi ile cazibesi daha da artan İstanbul'un parlayan yıldızı Ataşehir'i depreme karşı dayanıksız ve salaş yapılardan kurtararak modern bir yerleşim alanı olmasını sağlayacak kentsel dönüşüm projesinde imzalar atıldı.

Ataşehir Şerifali Çiftliği bölgesindeki 280 bin metrekare alanda uygulanacak proje ile aralarında lojmanların da bulunduğu bin 290 depreme karşı riskli salaş yapı yıkılarak, yerine günümüzün teknik imkanları ile donatılmış modern yapılar inşa edilecek.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre ‘Ataşehir-Şerifali Çiftliği Kentsel Dönüşüm Projesi'ne ilişkin protokol, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ataşehir Belediyesi, TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı arasında imzalandı. İmzalanan dörtlü protokolle TOKİ tarafından Şerifali Çiftliği olarak bilinen İstanbul Çevreyolu ile Necip Fazıl Bulvarı arasında kalan 280 bin metrekare alana modern bir yaşam alanı inşa edilecek.

235 lojman yıkılacak

Proje alanında Marmara Üniversitesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait lojmanlar da bulunuyor. Proje bütününde Karayolları Genel Müdürlüğü'nce lojman olarak kullanılan 200, Marmara Üniversitesi'nce lojman olarak kullanılan 35 lojman da proje kapsamında yıkılacak. Proje alanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde 14, İstanbul İl Özel İdaresi adına kayıtlı 10, TOKİ mülkiyetinde 16 konut da yer alıyor. Şahıs mülkiyetindeki bin 15 konut ile birlikte proje alanında yıkılacak konut sayısı bin 290.

Protokol kapsamında öncelikle bölgede yapılacak ve hak sahiplerine verilecek konutların net 98,5 metrekareden az olmamak şartı ile örnek projeleri ve yerleşim planları hazırlanacak. Mevcut konutların ve bu konutlar üzerindeki hak sahibi olan kişilerin tespiti yapılacak, ardından hak sahipleri ile muvafakat görüşmeleri gerçekleştirilerek muvafakate varılan hak sahiplerinin taşınmazlarının tapu devirleri tamamlanacak.

Kira yardımı yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da görevlendireceği protokol tarafı kurumca, anlaşmaya varılamayan hak sahiplerinin taşınmazları kamulaştırma işlemine tabi tutulacak. Bölgede daha önce 775 Sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında TOKİ adına kayıtlı taşınmazlar da bulunuyor. Anlaşma veya kamulaştırma yolu ile bölgenin tamamının mülkiyet birliği sağlanacak. Sonrasında bölge tahliye edilecek. Konutunu tahliye eden hak sahibine yeni konutu teslim edilene kadar geçen süre içerisinde Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından kira yardımı yapılacak. Bu süreç sonucunda bölgenin deprem odaklı kentsel dönüşümünün tamamlanması hedefleniyor.

 

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72