“Muhtarlığa yeni bir yapılanma ve kimlik kazandırılacak”

“Muhtarlığa yeni bir yapılanma ve kimlik kazandırılacak”

26 Şubat 2013 Salı 11:17
 “Muhtarlığa yeni bir yapılanma ve kimlik kazandırılacak”

Muhtarlığa bir tanım ve kimlik kazandırmak ve muhtarların denetleyebilen bir statüye kavuşması için yola çıkan ‘İstanbul Anadolu Yakası Muhtarlar Derneği' yönetimi gazetemizi ziyaret etti.

Anadolu Yakası'nda muhtarların federasyonlaşıp güç birliği sağlamaları hedefinin ilk ayağı olarak, ‘İstanbul Anadolu Yakası Muhtarlar Derneği' kuruldu. Ümraniye Tatlısu Mahallesi Muhtarı Cezmi Temur başkanlığında kurulan İstanbul Anadolu Yakası Muhtarlar Derneği, muhtarlığa yeni bir yapılanma ve kimlik kazandırmak için çalışmalarına başladı. Dernek Başkanı Cezmi Temur, beraberinde Başkan Yardımcıları Ümraniye Şerifali Mahallesi Muhtarı İbrahim Demir ve Pendik Batı Mahallesi Muhtarı İbrahim Coşkun ile birlikte gazetemizi ziyaret ettiler. Başkan Temur ve başkan yardımcıları, dernekleşme amaçları ve bundan sonraki hedefleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

“Mahalle ve muhtarlığın bir tanımı yok”

Muhtarların bugüne kadar birçok sorununun olduğunu ve bunların bir türlü aşılamadığına vurgu yapan dernek başkanı Cezmi Temur, ancak bunların yeni bir yapılanma ile çözülebileceğini söyledi. Anadolu Yakası'nda yeni bir güç birliği oluşturmak ve federasyonlaşmanın ilk adımı olarak İstanbul Anadolu Yakası Muhtarlar Derneği'ni kurduklarını söyleyen Temur, “Biz muhtarlığın ve mahallenin resmileşmesini istiyoruz. Mahallenin bir tanımı olmalı, bir standart getirilmeli. Muhtarlığın bir kamu tüzel kişiliği olmalı” dedi.  Bu konuda bilimsel çalışmalar da yaptıklarını söyleyen başkan Temur, “Yerel yönetimler konusundaki uzman hocalarla görüşmeler yapıyoruz. Çıkacak sonucu sempozyum veya seminerlerle halkımıza anlatacağız. Yaptığımız çalışmaları bilimsel verilerle desteklersek hedefimize o kadar çabuk ulaşırız” dedi.

""

“Muhtar, denetleyebilen bir statüde olmalı”

Mahalle muhtarlığının denetleyebilen ve çözüm üretebilen bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyleyen Dernek Başkanı Temur ve Başkan Yardımcıları Demir ve Coşkun, yeni uygulamalarla mahalle meclislerinin oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “Bugünkü şartlarda mahalle muhtarlığının hiçbir esprisi yok. Eğer bir muhatap varsa bizler masanın diğer tarafında olmak istiyoruz. Bizler seçimle göreve geldik, ancak bir kimlik tanımı henüz yapılmadı. Adrese dayalı nüfus sistemi beraberinde birçok sorunu da getirdi. Herkes mahallesinin muhtarlığına gitmek yerine neden sadece nüfus müdürlüklerinde kuyrukta beklesin. Muhtarlığın, denetleyebilen bir statüye kavuşması lazım. Mahalle meclislerinin oluşturulmasının yanı sıra, belediye meclislerinde de söz hakkımız olmalı. Aşağıdan yukarıya yeniden bir yapılanmalı olmalı, yerel sorunlar yerinde ve ivedilikle çözülmeli” dediler.  

Muhtarlığın büyük bir sorumluluk gerektirdiğinin de altını çizen Cezmi Temur, “Bu işi kimisi hobi, kimisi ise lobi olarak yapıyor. Herkes, ‘ben çıktım' diye muhtar olacağım demememeli, bu işin sorumluluğunu ve bilincini bilerek yola çıkmalı. Ufak hesaplar peşinde koşmak yerine dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmelere paralel yeniliğe açık bir hizmet anlayışı daha başarılı olur” dedi.

Yıldız, “Muhtarlığa kimlik ve kişilik verilmeli”

Muhtarlığın önemli bir kurum olduğunu, ancak muhtarlığın resmiyette bir yetkisinin olmadığını söyleyen gazetemizin İmtiyaz Sahibi Ali Rıza Yıldız, “Muhtarlığa kimlik ve kişilik verilmeli. Sadece ikametgah verecekse muhtarlığın olması gereksiz. Muhtarlığın bir yetkisi olmalı, seçimle gelen bu kişilerin resmi bir kimliğinin olmaması bu sorunları doğuruyor” dedi. Yıldız, “Çıktığınız bu yolda bizler gazete olarak destek vermeye hazırız. Anadolu Yakası Muhtarlar Derneği umarım bu güne kadar elde edilemeyen hakların sağlanması noktasında başarılı sonuçlar elde eder” dedi.

Gürhan Demirtaş

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3