Emlak sektörünü AB standarlarına ulaştırmak için Sanayi Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından hazırlanan Emlak Müşavirliği Yasa Taslağı'yla, yeni nesil emlakçılara üniversite mezunu olma şartı getiriliyor. Emlakçılar üniversiteyi bitirdikten sonra da 1 yıl zorunlu staj yapacak. Emlak müşaviri olmak için ise lisans şartı aranacak.

 Emlakçılar, lisans almak için ÖSYM tarafından oluşturulacak sınava girecekler. Sınavda başarılı olanlara lisans verilecek. Emlak sektörünü disiplin altına almayı amaçlayan taslak kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin görüşüne açıldı.

 Taslağa göre, borsa gibi çalışacak emlak sektöründe emlakçılar, broker gibi banka ve tüketici arasındaki tüm işlemleri yürütecek. Kiralık ve satılık emlak işlemlerini emlakçı yürütecek ve ileride emlak değerinin olduğundan düşük gösterilmesi gibi hatalı işlemlerden emlakçı sorumlu tutulacak.

 Lisans zorunluluğu Emlak sektöründe çalışmak isteyenler, üniversitelerin emlak sektörü ile bağlantılı 4 yıllık üniversite mezunu olacak. Bu şartı yerine getiren adaylar 1 yıl stajlarını yapacaklar. Stajının 6 aylık dönemini kursta 6 aylık dönemini ise her hangi bir emlak bürosunda yapacak.

 Üniversite mezunu ve staj süresini tamamlayan adaylar ÖSYM tarafından açılan lisans sınavına girecekler. Lisans sınavında başarılı olanlar emlak müşaviri olarak sektöre girebilecekler.

 Mevcut emlakçılarda üniversite şartı yok. Şu anda faaliyet gösteren emlakçılarda üniversite şartı aranmayacak ancak, ÖSYM tarafından hazırlanan lisans sınavına girmek mecburiyetinde olacaklar. Sektörde bulunan emlakçılardan oda ve maliye kayıtları ile kurs belgeleri istenecek.

 Emlak sektörü en büyük rantın döndüğü sektör. Bu yasa taslağı ile sektörde gerekli tedbirler alınmış olunacak. Bir masa sandalye ile emlakçılık yapma devri kapanıyor ve bu durum sektöre kalite getiriyor...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72