Nomofobi, cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korkmaktır. Bu durum panik atak, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, terleme, kalp hızının artması, göğüs ağrısı ve bulantı gibi fiziksel yan etkilere neden oluyormuş. Yani "cep telefonsuz ne yaparım?" korkusu... Cep telefonu bağımlılığı gençlerde daha da artıyor. ... Akıllı telefonların ortaya çıkışıyla iş iyice büyüdü ve sınırsız bir hal aldı. Akıllı telefonlar hayatımıza girmeye başladığı günden bu yana giderek vazgeçilmezler arasına girmeye başladı ve zaman zaman bu vazgeçilmezliğin bağımlılık derecesine çıktığı da oluyor. Yapılan son bir araştırma bağımlılığın adını koymuş oldu. Connecticut Üniversitesi araştırmacısı David Greenfield tarafından yapılan bir araştırma, akıllı telefon bağımlılığının belirtilerini ortaya koyarken, bu bağımlılığımıza bir isim de vermiş : Nomofobi.

Kelime no-mobile-phone tanımının kısaltılması ile elde edilmiş. Bağımlılığın belirtileri ise belki de çoğunluk akıllı telefon kullanıcısının kendisinde bulabileceği şeylerden oluşuyor. Greenfield'a göre nomofobi farklı aşamalara sahip. İlk aşamalarda akıllı telefonun olmadığı durumlarda panik veya stres hali, çevredeki kişi veya olaylardan kopma, sürekli gelen bildirimleri kontrol etme hali ortaya çıkıyor. İleri aşamalarda ise telefon çalmamasına rağmen çalıyormuş hissine kapılmak belirtileri görülüyor. Greenfield akıllı telefon ve dopamin arasında bir ilişki olduğunu bulmuş. Dopamin, beyinde salgılanan bir hormon ve kişiye mutluluk veren durumlarda salgılanarak hücreler arasında iletişim sağlıyor. Kişi akıllı telefondan her bildirim geldiğinde dopamin salgısı bir miktar artıyor ve beyin gelenin ne olduğunu öğrenmesi konusunda sahibini zorluyor. Bu da bağımlılığa yol açıyor. Pek çok bilim adamı nomofobi kelimesinin beyinsel düzensizlik literatürüne girmesi için teklif vermeye başladı. Ayrıca akıllı telefon bağımlılığının kişi sağlığı üzerinde negatif etkisi olduğunun da araştırılması ve delilleriyle ortaya konması isteniyor. Greenfield, kullanıcılara Menthol uygulaması ile akıllı telefonlarında ne kadar vakit geçirdiklerini öğrenmelerini ve buna göre tedbirler almalarını tavsiye ediyor. Telefonunuz yanınızda olsa dahi sürekli kontrol ediyorsanız, telefonun yokluğu sizde fiziksel reaksiyonlara yol açıyor ise, sinyal olmadığında ya da şarj bittiğinde aşırı öfke duyguları yaşıyorsanız, yarım saatliğine olsa telefonunuzu kapatamıyorsanız, bu cihazsız kendinizi eksik hissediyorsanız ve telefondan ayrı kaldığınızda hayattan kopuyor iseniz eğer, sizde nomofobi adaylarından birisiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.