Bodrum’da günlerdir ardı ardına depremlerin olması İstanbul’da beklenen depremin tehlikesini bir kez daha hatırlatıyor. Ne var ki her olayda olduğu gibi deprem gerçeği de konuşuluyor ama bir süre sonra saman alevi gibi sönüyor… İstanbul yavaş yavaş deprem gerçeğinden uzaklaşmaya başladı. Ya bir an önce riskli binaları yıkacağız ya da çok sayıda mezar yeri kazacağız.
Deprem bir gerçek. Hemen Yeşilköy açıklarındaki 950 metre derinlikteki 1. Marmara çanağındaki fay hattı ile Silivri’nin Güneydoğu’sunda bulunan 1100 metre derinliğindeki 2. Marmara çanağından geçen faylar 100 yıldan beri kırılmamış. Enerji birikimi son noktaya gelmiş. Tüm bilim adamları da bu gerçeğe dikkat çekmekte. Geç kalınırsa bu deprem İstanbul’u çok fena şekilde vuracak deniyor. Biz ise depreme karşı riskli binaları yıkıp yerlerine depreme dayanıklı binalar yapmak yerine gökdelenler yapmaya devam ediyoruz. Ama o riskli binalar yerinde duruyor. İstanbul’da her taraf beton yığını. Bu da sürekli olarak nüfus artışının önünü açıyor. Deprem zararlarının azaltılması için en öncelikli yapılması gereken kentsel dönüşümdür. Kamu binalarının, otoyolların, köprülerin sağlamlaştırılması, depreme dayanıklı hale getirilmesi lazım. 17 Ağustos sonrası çalışmalar başladı fakat tamamı bitmedi. Bu çalışmaların ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlıca tamamlanması lazım. Kentsel dönüşümün bina bazından ziyade bölge, ilçe bazına yayılması lazım. Binalar ruhsatlı ve yapı yönetmeliğine uygun olarak yapıldığı takdirde depremden korkulmasına gerek yok. Buradaki sorun, ruhsatsız, kaçak ve yönetmeliğe uygun olmayan binaların varlığı. Bu sebeple yeni depreme güvenli konutlar yapıp, transfer alanları oluşturarak eski yapı stoklarını yenilememiz gerekiyor. Belirli bölgeler için yükseklik, kat sınırlaması getirilmeli. Bilim adamlar, ‘Depremin nerede olacağını biliyoruz, fakat ne zaman olacağını bilemiyoruz’ diyerek tehlikeye dikkat çekiyor. Belki birazdan, belki 20 sene, belki 50 sene sonra olacak. İnşallah deprem gecikir ve biz de bu arada kentsel dönüşümü tamamlarız, yapı stokunu yenileriz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.