Ekonomi gündemini meşgul eden ve büyük ilgi gören ‘ucuz konut' furyası ne zamana kadar devam edecek? Başta TOKİ olmak üzere çeşitli inşaat firmaları yaptıkları cazip tekliflerle vatandaşın iştahını kabartıyor. Ne var ki ortada tuhaf bir dengesizlik var... Yeni konutların arzı fazla... İstanbul'da aidatı kirasından yüksek olan lüks konutlar var...Lüks rezidanslarda doluluk oranı hemen hemen yüzde 100'lerde... İnşaat maliyetleri, başta demir ve beton olmak üzere devamlı yükseliyor. Arsa anlaşmalarında kat karşılığı ve hasılat paylaşımı sözleşmelerinde oranlar artıyor. Tüm bunlara rağmen konut fiyatlarında ciddi bir artış yok... Bir de üstüne ucuz konut furyası başladı. Görüntü bu durumda. Ucuz konut furyası Anadolu yakasında boş arsa kalmayıncaya kadar sürecek gibi. Gerçi bu bölgeler dolarsa mutlaka yeni alternatifler bulunacak. Vatandaşların aklına, ‘bu kadar ucuza satılan bu binalardan acaba kar edilmiyor mu?' sorusu geliyor tabiatıyla.

İstanbul, küresel sermayenin yeni merkez üssü. Bölgenin önemli bir finans merkezi oluyor. Bu trend devam ederse İstanbul'un taşı toprağı gerçekten de altın olacak. İstanbul, halen göç almaya devam ediyor. Nüfus 20 milyona dayanmış… Mevcut ev stoku büyük tehdit ve tehlike barındırıyor. Görünür bir gerçek de ‘Büyük İstanbul depremi' nin ne zaman İstanbul'u sarsacağı… Her ne kadar iyimser görüşler ortaya atılsa da görünen ve bilinen gerçek; eğer deprem bahsedilen şiddette yani 7'nin üstünde olursa, milyonlarca kişi enkaz altında kalacak. İşte bu korkunç gerçekle yaşıyor ve maalesef radikal önlemler de almıyoruz. Göstermelik tatbikatlar filan… Toplanma alanları AVM’lerle doldu. Yapılan konutların depreme dayanıklılığı da meçhul… Ancak deprem sonrası ayakta kalabilenleri yapanlar işini iyi yapmış olanlar olacak. Büyük büyük siteler yapılıyor. Bunlar, ne derece denetleniyor, bizdeki denetim sisteminin zafiyeti ortada. Eleman kalitesi düşük. Hata olma ihtimali yüksek. Anadolu yakasının prim potansiyeli çok daha yüksek. Çünkü Anadolu yakasında boş arsa ve arazi sınırlı. Ayrıca Marmaray ile birlikte iki yaka arasında ulaşım daha kolay hale geliyor. Bu da cazibeyi artıran bir diğer etken. Çünkü insanlar yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu Anadolu yakasını tercih ediyor. Çekmeköy hattı iyi prim yapıyor. Özellikle Sarıgazi bölgesi hemen teslim cazip konutların bulunduğu bir bölge. Tepeüstü, önemli bir ofis bölgesi olarak devamlı olarak gelişiyor. Ataşehir, kamu bankalarının taşındığı bir yer olduğundan prim potansiyelini sürdürüyor. Kozyatağı ve İçerenköy önemli bir ofis bölgesi olarak hemen göze çarpıyor. Maltepe, kaliteli konut projeleriyle önemli bir aşama kaydetti. Kaza Kartal Kentsel Dönüşümü projesi ile aşama kaydetmiş durumda.. İstanbul'un Anadolu yakasında uzun vadeli yatırım yapmayı planlayanlar için Şile ve Riva, yüksek prim vaat ediyor. Metro ile birlikte ulaşım kolaylığı ve Kurtköy Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na kısa sürede erişim vatandaşın büyük ilgisini çekiyor. Bakalım konut sorunları ileriki günlerde nasıl aşılacak…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72