Hükümetin her fırsatta çözmeye çalıştığı 2/B  sorunu derinleşerek devam ediyor. 2/B  mağdurunun korkulu rüyası ecrimisil uzun süredir gelmiyordu. Ne oldu bilinmez!! Milli Emlak Müdürlüğü 2/B mağdurlarına tekrar ecrimisil göndermeye başladı.

n İdare kanuna rağmen, mahkeme kararlarına dayanarak gönderdiği ecrimiller ile, seçim üstü iktidarı zor durumda bırakmak istiyor. 2/B mağdurunun sesini duyan hükümet, 2010 yılında çıkardığı kanunla ecrimisilde radikal değişiklik yapmıştı. Bu değişiklik sadece 2/B'leri değil, hazine parsellerini de kapsayan bir değişiklikti.

n Değişikliğe göre; 2886 sayılı Kanunun 75. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "13 üncü maddesinde gösterilen ecrimisil tutarı komisyonca takdir ve tespit edilecek" ibaresi  "idareden taşınmaz ve değerleme konusunda işin ehli veya uzmanı üç kişiden oluşan komisyonca, tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere tespit ve takdir edilecek" şeklinde değiştirilmiştir.

n Ecrimisile itiraz edilmemesi durumunda % 20, peşin ödenmesi durumunda ise ayrıca %15 indirim uygulanacak. Köy sınırları içersinde tahsil edilen ecrimisil gelirlerinin %5 i, 442 Sayılı Köy Kanunu'nda belirlenen görevlerde kullanılmak kaydıyla muhtarlıklara veriliyor.

n Bu oranı Maliye Bakanlığı iki katına kadar artırmaya yetkili kılınıyor. Geçici madde ile, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tespit ve takdir edilen, tebliğ edilen veya tahakkuk ettirilen ecrimisil alacaklarının tespit tarihinden geriye doğru 5 yılı aşan kısmı hangi aşamada olursa olsun düzeltilir veya terkin edilir, tahsili edilmiş olanlar iade edilmez deniyor.

n 2/B'lerin tapuya bağlanamaması ülkemizin büyük bir ayıbıdır. Aslında daha büyük ayıp ise 2/B olan bölgelerde siyaset yapan, ancak 2/B'yi bilmeyen siyasilerin var olmasıdır. Bir kısım siyasi için 2/B sahipleri yolunacak kaz gibidir. Bir kısmı için ise kaçak inşaat sayesinde rant kapısıdır. Bir kısmı için ise rayiç değerden tapular verilerek ülkenin borcunu ödeme hayalidir. Bunları düşünenler bu işi iğne ucu kadar bilmeyen teneke siyasilerdir.

n Devlet yüz yıllardır emlak vergisi aldığı halde vatandaşa tapusunu vermeyerek mağdur etmiştir. Bazı bölgelerde ise verdiği tapuyu iptal ederek vatandaşı bir daha mağdur etmiştir. 133 yıl önce dedelerimizin Osmanlı Rumları'ndan parayla aldığı arazileri orman açması gibi değerlendirmek hangi vicdana sığar. Kandıra gibi ilçelerde on binlerce tapuyu bila bedel köylüye dağıtan devlet İstanbul'a sıra gelince neden susuyor.

n 2/B'ler bu seçimde de siyasi malzeme olmaktan kurtulamadı. Ana muhalefet partisi eline geçirdiği her fırsatta 2/B'lerin önünü kesti ve defalarca 2/B mağdurlarının hayallerini yıktı. Şimdi ise, "2/B sahipleri mağdur insanlardır, 2/B 'ler biran önce tapuya bağlanmalıdır" diyerek siyasi şov yapıyorlar.

 n 2/B  sorunu biran önce bitmelidir. Devlet 2/B  mağdurundan özür dileyerek, kurdeleye sarılı tapusunu bölgenin idari amiri elinden vatandaşa teslim etmelidir.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.