Avrupa insan hakları mahkemesinde açılan davalar Hükümeti harekete geçirdi.Devlet 70-80 yıl önce mağdur ettiği vatandaşını nihayet hatırladı.Kutsal sayılan mülkiyet hakkını ihlal ederek, tapusunu iptal ettiği bir çok yer için tazminat ödemek zorunda kalan Devlet, mülkiyet konusunda ahim kararlarına uygun kanunlar yapmaya başladı.  
1930-40’lı yıllarda Tapusu iptal edilen araziler yıllardır ekip biçilemediğinden ormanlaştı. Ormanlarda anayasa ile korunduğundan herkesin eli kolu balı hale gelmişti.
Yeni hazırlanan Kanun tasarısındaki formüle göre bu tür ormanlaşmış tarlalar 49 yıllığına eski tapu malikine tahsis edilecek. Buna göre, daha önce tarla olan ve sonradan orman ilan edilen tapulu araziler hak sahiplerine iade edilecek. Anayasaya aykırılık olduğundan eski tapu sahibine tapu temelli verilemiyor. Asıl olan tapuyu temelli vermektir. Ancak Anayasa değişmeden bu mümkün gözükmüyor.
6292 sayılı kanunda, tapusu iptal edilmiş olan yerler 2/b kapsamındaysa tapu geçerli hale geliyordu.Bu şu demek tapunuz iptal edildi, tarlanız elinizden alındı devlet çam ekti, ancak siz ekilen ağaçları söktünüz ve orayı tarla olarak kullanmaya devam ettiniz.Bu durumda mükafatlandırılıyorsunuz tapunuz geçerli.İkinci durum da ise, tapunuz iptal edildi ve tarlanız orman haline geldi, sizde devletine saygılı bir vatandaş olarak kararlara uydunuz ve araziyi terk ettiniz.O zaman çıkarılan kanuna göre hiçbir hak sahibi olamıyordunuz.Bu durumu yüksek sesle her ortamda dile getirdik ve Hükümet bu yönde bir kanun tasarısı hazırladı.İnşallah 2/b kanunundaki gibi bir yol kazası olmaz.Yanlışın neresinden dönülse kardır. 
Kanun tasarısındaki ikinci en önemli hayati konu ise, eski tapusu olmayan ancak 2/b alanı gibi kullanılan eylemsiz ormanlar.Orman tahdit sınırları yıllarca netleşmediğinden 2/b alanlarında yapılan evlerin önemli bir kısmı vasıfsız orman alanlarında kaldı.Bu durum Yerel yönetimleri, ilgili idareleri zor durumda bırakıyordu.Yıkım kararları olmasına rağmen uygulanamıyordu.Bu alanlar üzerlerindeki mahallelerin büyüklüğü, devletin ihmali sonucu oluşmuş bu yapılardan kurtulmaya imkan vermiyordu.Kanun tasarısında; bu tür yerlerin 29 yıllığına kiralanabileceği yazıyor.Çözüm için kısmen yeterli olabilir ancak kiralama bitince ne olacak?
Kanunlar yapılmadan önce, Kanun tasarıları medyaya sızdırılarak vatandaşın tepkisi ölçülüyor.İlgili ve bilgili kişiler, kanun henüz yasalaşmadan fikirlerini beyan etmeleri, bir yanlış varsa yüksek sesle dile getirmeleri gerekiyor.Belki birileri kale alır.Yoksa 2/b kanununda yapılan hatalar tekrarlanabilir.Kanun yapıldıktan sonra Hükümet geri adım atmak istemiyor.   
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.