Hamzaçebi Beykoz'da konuştu: 'Partili cumhurbaşkanlığı doğru değil'

Hamzaçebi Beykoz'da konuştu: 'Partili cumhurbaşkanlığı doğru değil'

12 Mart 2017 Pazar 13:55
Hamzaçebi Beykoz'da konuştu: 'Partili cumhurbaşkanlığı doğru değil'
Beykoz'da Giresunlular Derneği’ni ziyaret ederek 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasıyla ilgili değerlendirmeler yapan Hamzaçebi, anayasa değişikliği teklifini değerlendirirken herhangi bir kişinin cumhurbaşkanı olacağını düşünerek değil sistemi değerlendirmenin doğru olacağını anlattı.

Hamzaçebi, "Partili cumhurbaşkanlığı hemen devreye giriyor, mevcut cumhurbaşkanı eski sisteme göre seçildiği halde ona yeni sisteme göre yetkileri hemen veriyorsun. Bu yanlış bir şey, kabul edilemez. Partili cumhurbaşkanı doğru değildir. Cumhurbaşkanını partili yaptığınız zaman sistem sigortasız kalır. Tarafsız cumhurbaşkanı bu binanın sigortası gibidir. Bu binadan sigortayı alın götürün her an bina yanabilir" diye konuştu.


Tarafsız cumhurbaşkanlığının önemli olduğunu ve Türkiye'nin buna alıştığını dile getiren Akif Hamzaçebi, "1961'den bu yana tarafsız cumhurbaşkanı vardır. Bundan vazgeçmemek lazımdır. Siyasal kültürler kolay oluşmuyor. Tarafsız demek çağırır liderleri, konuşur ve uzlaştırır" ifadelerini kullandı.

Hamzaçebi, şöyle konuştu: "Hemen yürürlüğe girecek bir yetki de Hakimler ve Savcılar Kurulu ile ilgili olan düzenlemedir. 2019'u beklemiyor. Neden? 'Yargıyı hemen düzenleyelim' düşüncesiyle yapılıyor. 13 üyeli bir kurul bu, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı doğal üye, 4 üyeyi de Cumhurbaşkanı doğrudan atıyor, etti 6 üye. Kalan 7 üyeyi de TBMM seçiyor, Başkan'ın mensup olduğu partinin TBMM'deki ağırlığı herhalde en az bir üyeyi seçebilir. 13 üyenin 7'sini Cumhurbaşkanı belirlemiş olur. Amerika'da Trump bir karar aldı. 7 Müslüman ülkenin Amerika'ya girişini yasaklamıştı. Orada dediler ki 'mahkeme de sesi en çok çıkan değil, anayasa üstündür'. 7 Müslüman ülkeden Amerika'ya gelecek olan 60 bin kişinin vizeleri iptal edilmişti, karar iptal edilince vizeler iade edildi. Amerika'da başkan var ama karşısında bağımsız bir yargı var. O hakimi savcıyı başkan tayin edemiyor. Böyle bir siyasal kültür var orada, Yüksek Mahkeme var orada da ve Trump'ın tayin edebileceği bir tane üye yok."



 
Son Güncelleme: 12.03.2017 13:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72