Cem Özdemir: Taşlar yerine oturuyor

Cem Özdemir, "Generallerin istifası, dünyanın sonu değil." dedi.

Cem Özdemir: Taşlar yerine oturuyor

Cem Özdemir, "Generallerin istifası, dünyanın sonu değil." dedi.

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Cem Özdemir: Taşlar yerine oturuyor

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, "Generallerin istifası, dünyanın sonu değil." dedi. Demokrasilerde son sözün generallerde değil, halkın temsilcileri ve adalet sisteminde olduğunu vurguladı. Artık askere siyasette yer olmadığının anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Özdemir, Türkiye'de taşların yerine oturduğunu ifade etti.

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, komutanların emekliliklerini istemesiyle ilgili tartışmaları Zaman'a değerlendirdi. Özdemir, demokrasilerde son sözün generallerde değil, halkın temsilcileri ve adalet sisteminde olduğunu vurguladı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı'na göre Türkiye'de taşlar yerine oturuyor. Artık askere siyasette yer olmadığının anlaşılması gerektiğini dile getiren Özdemir, AK Parti'nin mesuliyetinin de arttığını ifade etti. Ordunun gücünü kaybettiği görüşüne ise katılmadığını belirtti.

Batılı uzmanların ordunun gücünü kaybettiği için laikliğin tehlikeye girebileceği yönündeki iddialarını eleştiren Özdemir, "Kendi ülkende askere biçmediğin rolü Türkiye'ye de biçmeyeceksin, Türkiye'den demokratik olmayan adımlar beklemeyeceksin." dedi.

İstifalardan sonra hükümetin sorumluluğunun arttığına işaret eden Cem Özdemir, Türkiye'de bazı çevrelerin yıllarca yanlış yere askerden birtakım görevler beklediklerine de işaret etti. Laikliği, din-devlet işlerinin birbirinden ayrı tutulması gibi hususları askerden talep eden bu çevrelerin, artık askere siyasette görev düşmediğini de kabullenmesi gerektiğini kaydetti. Özdemir, şunları dile getirdi: "Bu kesimin endişelerinin yersiz olduğunu göstermek lazım. Bunun için bana göre iki önemli unsur var. Birincisi, demokrat, çağdaş ve seküler bir anayasa. İkincisi de AB üyeliği için reform sürecinin hızlandırılması. Askere biçilen rol, anayasa ve AB süreci ile sağlanmalı."

 

CHP, AVRUPALILARA KIZACAĞINA,AVRUPA'YA DAHA ÇOK GELSİN

Cem Özdemir, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten'in istifalar üzerine "Türkiye demokratikleşiyor." açıklamasına tepki gösteren CHP'yi de eleştirdi. CHP'ye, Avrupalı vekillere kızacağına, Avrupa'ya daha fazla gelmelerini tavsiye etti. "CHP uzun süre Avrupa'ya küs gibi davrandı. AB'ye sırt çevirerek AB'yi kazanmak mümkün değil. Benim naçizane tavsiyem, Avrupalılarla daha sık bir araya gelmeleri." ifadelerini kullandı. Kemalistlere de çağrı yapan Özdemir, "Madem AK Parti iktidarından korkuyorlar. O zaman AB ve yeni anayasa hedefine en fazla onların sahip çıkması gerekiyor." dedi.

Kaynak:Zaman

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3