‘Sivilleşmede en büyük pay Başbakan ve AB'nin'

Charlie Rose, Türk generallerin emekliliğini istemesini masaya yatırdı.

‘Sivilleşmede en büyük pay Başbakan ve AB'nin'

Charlie Rose, Türk generallerin emekliliğini istemesini masaya yatırdı.

26 Şubat 2013 Salı 11:16
‘Sivilleşmede en büyük pay Başbakan ve AB'nin'

Amerikan ekranlarının prestijli haber-röportaj şovlarından Charlie Rose, Türk generallerin emekliliğini istemesini masaya yatırdı.

Rose'un konuklarından Atlantic Council uzmanı ve ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, "Erdoğan ülkenin askerî kurumları üzerinde sivil yönetimi tesis etmeye çalışıyor. Bu iyi bir şey ve genel olarak bundan mutlu olmamız lazım." dedi. Wilson, olayın sivil-asker münasebetlerinde bir süredir 'geliyorum' diyen değişimin yansıması olduğunu ve sivil kurumların üstünlüğünü 'bir sisteme koyduğunu' söyledi. Düşünce kuruluşu CFR uzmanı Steven Cook ise istifaların hiçbir şeyi sisteme koymadığını, sadece sivil yönetime 'bazı şeyleri sisteme koyma fırsatı' verdiğini savundu. Aynı konuda Foreign Policy dergisinde makalesi de çıkan Cook'a göre, hükümet şimdiye kadar orduyu sivil denetim altına alma hususunda sadece 'yarım gayret' gösterdi. CSIS adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Bülent Alirıza ve Steven Cook, asker sivil ilişkilerinde gelinen noktada 2003-2004'teki AB reformlarının etkisine işaret etti. İstifaların Arap Baharı'na etkisi konusundaki bir soruya cevaben Cook, şu yorumu yaptı: "Eğer Türk ordusu (sivil) kontrol altına alınabilirse, Akdeniz'den karşıya bakan Arapların 'Demokratik, daha özgür ve açık bir siyasi sisteme sahip olmak için bizim de bunu yapmamız lazım' demeleri öngörülebilir." Öte yandan, Beyaz Saray'a yakın düşünce kuruluşlarından Center for American Progress'in (CAP) uzmanları Michael Werz ve Tyler Evans, kurumun web sitesinde 'Türkiye'de artık darbe olmaz: Askeri liderlik kadrosu hükümetle ters düştü ve istifa etti' başlıklı bir yoruma imza attı. Makalede, Ergenekon davasından rahatsız olan askerlerin kışlalarından çıkmaması Türkiye adına 'büyük başarı' olarak nitelendirilirken, Org. Koşaner ve ekibinin davanın prosedürüne ilişkin eleştirileri ise 'önemli' bulundu.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3