Tüm zorluklara rağmen Sancaktepe Belediyesi, imar çalışmalarını bitirdi. Yeni kurulan ilçeler arasında imar işini ilk önce halleden Sancaktepe oldu. Yıllardır kapalı olan imarların açılması ilçedeki yerel yöneticilerin puanını artırdı. Aslında planda çeşitli hatalar ve adaletsizlikler olmasına rağmen ölümü gören halk sıtmaya razı oldu. Plan notları ile bazı hataların giderilebileceğini umut ediyorum.

 İmar Planları, halkın emniyet ve sağlığını korumak, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, onlara iyi yaşama düzeni sağlamak amacıyla, ülke, şehir, ilçe, belde verilerine göre konut, çalışma, dinlenme ve ulaşım gibi şehirsel fonksiyonlar arasında mevcut sağlanabilecek imkanlar ölçüsünde en iyi çözüm yollarını bulmak için, kadastro durumu da işlenmiş halihazır haritalar üzerine çizilen planlardır.

 Türkiye'de imar planı yapmak göründüğü kadar kolay iş değil. Onlarca kurumdan onay alınması gerekiyor. Her kurum kendi alanında krallığını kurmuş durumda. Bu iş tek elden yönetilmediği sürece ülkemizde adaletli ve mevcut duruma uygun imar planları yapmak çok zor. Başarılı bazı siyasetçiler kabiliyet ve becerileri ile bölgelerini imara açabilirler. Ancak konuyla ilgilenmeyen, bu işi kendine görev edinmeyenler bu işin içinden çıkamaz.

 İstanbul'da imar işlerinde büyük çapta ayak oyunları oynanıyor. Vatandaşa verilen imar, İSKİ havza yönetmeliği gibi çeşitli sorunlardan dolayı düşük tutulmasına rağmen aynı özellikteki arsalar TOKİ gibi kurumların eline geçince 10 katı kadar artmakta. Vatandaş da haklı olarak soruyor TOKİ'nin veya KİPTAŞ'ın yaptığı lüks konutlarda oturan insanların atık suyu ile bizimki arasındaki fark nedir? Neden bize de bu kurumlara verdiğiniz imarı vermiyorsunuz?

Belediyelerin en önemli gelir kaynakları inşaat ruhsatlarından elde ettikleri gelirler. İstanbul gibi büyük ve önemli bir şehirde halen imar sorunun çözülemediği bölgelerin olması üzücü bir durum. Seçilmişlerin kendileri ve halkı için yapacakları en iyi iş; bölgelerinin gelişimine uygun iyi bir imar planı yapmak. İyi bir imar planı, refahı ve düzeni beraberinde getirir, plansızlık ise kaçak yapılaşmayı ve adaletsizliği körükler.

 Hapis cezası olmasına rağmen kaçak yapılaşma her dönemde oluyor ve olacak. Eskiden kaçak olarak kurulmuş şehirlerdeki yapıları yokmuş gibi göremezsiniz. İmar yoğunluğunu yüksek tutarak kaçak olan bu şehri yasal hale getirebilirsiniz. Tek çare budur. Konuya halkın penceresinden bakmadan çözmek imkansız gibi görünüyor...

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72