Kendi ihtiyaçları için inşaat yapanların yaptıkları özel inşaatların bir tür imalat olup, maliyetlerinin saptanmasında kullanılacak esaslar imal edilen malların maliyet bedelini belirleyen VUK 275.maddesi hükmünde düzenlenmiştir. Bu inşaatları kendi arsaları üzerine yapılacağı gibi arsa karşılığında belirli sayıda daire ve dükkan vermek suretiyle de yapılabilir.

 Ülkemizde yoğun olan ve genelde müteahhitlerin arsa payı karşılığı arsa daire ve dükkan verdiği aralarında noter aracılığı ile yaptıkları bir sözleşmeye dayanır. Daire ve dükkan halinde satmak amacıyla yapılan bu inşaatlarda kazanç bunların teslim ve satışı halinde kar ve zarar hesaplanarak vergilendirilir.

 Müteahhit açısından inşaat devam ederken de yaptığı satışlar içinde fatura kesmişse vergiyi doğuran olay meydana gelmiş olur, ticari kazanç sayılır ilgili yılda beyan edilir. Özel inşaat işinde sağlanan gelirin dairelerin ve dükkanların satıldığı yılda beyan edilmesi gerekir. Bu satış gerçekleşmediği sürecede kar ve zarardan söz edilemez.

Yapılan daire ve dükkanların tümü aynı yıl içinde satılmışsa kar veya zarar toplam satış bedeli ile toplam maliyet karşılaştırılarak, aynı yılda satılmamışsa satılan kısım ile ilgili satışın yapıldığı yılda yine satış ile maliyet karşılaştırılarak veya inşa edildiği yılda satılmamışsa stok olarak maliyet bedeli ile değerlendirilmesi gerekmektedir.

 1999 yılından önce kendi arsasına bina inşa edenlerin kazanları ticari kazanç sayılmazken bu tarihten sonra inşa edilen dairelerin 4 yıldan önce satılması durumunda diğer kazanç ve iratlar olarak vergilendirilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

 Bu kişilerin vergi dairesine kayıt olmayacakları ve dolayısıyla gelir vergisi beyanı vermeyeceklerini belirtelim yalnızca ito kaydı ve çalışan işçileri için ssk dosyası açtırılması, asgari işçiliği bildirmeleri yeterli ama yukarıdada belirttiğim gibi 5 yıldan önce satılması durumunda diğer kazanç ve iratlar olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

 Daire ve dükkanların eşe, çocuklara ve yakınlara satışında emsal bedelin uygulanması gerekir. VUK 267 maddede belirtilen şartlara göre emsal bedel tespiti yapılmalı ve bu satışlar içinde fatura kesilmesiyle vergiyi doğuran olay meydana gelir ve beyana tabidir.

 İnşa edilen daire veya dükkan, ister peşin ister taksitle satılsın satış tarihinde vergiyi doğuran olay vukuu bulduğundan o yılın geliri olarak beyan edilir ama inşaat devam ederken yapılan vadeli satış daha maliyetler belli olmadığından ve satışa istinaden tescil veya fatura kesilmediğinden vergiyi doğuran olay gerçekleşmemiş olacak ve bitirildiği yılda kar zarar tespit edilip beyan edilecektir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72