Yüz yılın en önemli hastalığı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Tüberküloz...

Yüz yılın en önemli hastalığı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Tüberküloz...

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Yüz yılın en önemli hastalığı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüce, "24 Mart Dünya Tüberküloz Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, hastalığın 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Profesör Yüce, dünyanın en eski hastalığı olan tüberkülozdan yılda 1.7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ve bunun 0.4 milyonunu HIV pozitif kişilerin oluşturduğunu belirtti. Profesör Yüce, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 2010 yılı verilerine göre, yılda 9.4 milyon yeni olgunun bildirildiğini, bunun yüzde 35'ini de kadınların oluşturduğunu ifade etti. Prof.Dr. Yüce, dünyada tüberkülozun en yaygın olduğu bölgenin yüzde 55 ile Asya Kıtası olduğunu, en yaygın görüldüğü ilk beş ülke sıralamasında Hindistan, Çin, Güney Afrika, Endonezya ve Nijerya'nın yer aldığını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'de Dünya Sağlık Örgütü'nün 2010 verilerine göre yılda 15.183 yeni olgu bildirilmekte, bunların 879'u 15 yaş altı çocuklar, 581'i ise HIV ile enfekte kişilerdir. Tüberküloz hastalarının büyük çoğu genç yaşta (15-59 yaş grubu) olduğu görülmektedir."

Tüberküloz tedavisinde kullanılan az sayıda etkili ilaç olduğunu anlatan Yüce, sözlerine şöyle devam etti: "Yeni olgularda tedavi başarısı oldukça yüksek olup hastalığın eradike edilmesinde erken tanı ve düzenli tedavi çok önemlidir. Ancak düzenli tedavi yapılamazsa direnç kazanmış bakterilerle oluşan çoğul ilaca dirençli tüberküloz (ÇİD-TB) olguları ortaya çıkar ki bu kişiler toplum için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Ülkemizdeki ÇİD-TB oranının yüksek olması, uygulanmakta olan tüberküloz kontrol programlarının Dünya Sağlık Örğütü hedeflerine ulaşılmasında yetersiz kaldığını düşündürmektedir. Son yıllarda dünyada az sayıda yaygın ilaç dirençli (YİD-TB) olguları da bildirilmeye başlanmıştır. Mart 2010 itibariyle tüm dünyada 58 ülkeden en az bir yaygın ilaç dirençli olgu bildirilmiş olup, önümüzdeki yıllarda yaygın ilaç dirençli vakaların sayısının yıllık 25 binlere varacağı düşünülmektedir. Ülkemizde de az sayıda YİD-TB olguları bildirilmeye başlanmıştır."

Tüberkülozdan korunma ve kontrolünde aşı çalışmalarının devam ettiğini anlatan Profesör Yüce, sözlerini şöyle sürdürdü: "Halen kullanılmakta olan BCG aşısına alternatif olarak 200'den fazla yeni aşı adayı geliştirilmiş, 11 yeni aşı adayında klinik çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Verem Savaş Daire Başkanlığı (VSDB) koordinasyonu ile sürdürülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı (UTP) kapsamında Tüberküloz olgularının tanımlanması, takibi ve ülke düzeyinde ilaç direncinin belirlenebilmesi için 'İlaç direnci sürveyans sisteminin kurulması planlanmış ve 2012 yılı itibarı ile 'Ulusal Antitüberküloz İlaç Direnci Laboratuvar Sürveyans Ağı' pilot çalışmaları kapsamında öncelikli olarak Ankara ve İstanbul illerinde laboratuvarlar arası standardizasyonun sağlanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır."

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3