Yüksek topuktaki tehlikeye dikkat

Yüksek topuktaki tehlikeye dikkat çeken uzmanlar, ayakkabı alınırken...

Yüksek topuktaki tehlikeye dikkat

Yüksek topuktaki tehlikeye dikkat çeken uzmanlar, ayakkabı alınırken...

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Yüksek topuktaki tehlikeye dikkat

Yüksek topuğa dikkat

Yüksek topuktaki tehlikeye dikkat çeken uzmanlar, ayakkabı alınırken ayağın şekline uygun olanların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Universal Malatya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Vural Yazıcı, sağlık açısından en ideal ayakkabının yaklaşık 5 santimetre yüksekliğinde topuğu olan ayakkabı olduğunu belirterek, yüksek topuk tutkunu kadınları uyardı. Ayakkabıyı topuk yüksekliğinin yanı sıra ideal yapan özelliği ön kısmının parmakların rahat edebileceği genişlikte olması şeklinde açıklayan Yazıcı, "Böyle bir ayakkabı spor ayakkabısı kadar sağlıklıdır. 8 santimetreden uzun topuklu, sivri uçlu bir ayakkabı ise uzun süreli kullanıldığında bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelere ve varise neden olur" dedi.

Kollarımız, bacaklarımız ve başımızın yer çekimine göre bir pozisyonu olduğunu anlatan Yazıcı, şunları söyledi:

"8 santimetreden yüksek topuğu olan bir ayakkabı postür adı verilen bu fizyolojik duruşu bozarak, dizlerin ve kalçanın hafif bükülmesine, belin öne doğru kamburlaşmasına ve belin normal olan çukurluğunun artmasına neden olur. Bel, kalça, diz, bacak kaslarında, ayak bileğinde ve ayağın ön kısmında postür bozukluğundan kaynaklanan anormal kuvvet yoğunlaşması ise çeşitli hastalıklara yol açar. Genellikle 40-50 yaş grubunu etkileyen ayak parmaklarındaki kemik çıkıntıları, doğuştan olabildiği gibi genç yaşlarda da görülebiliyor En önemli nedeni, kadınların yüksek topuklu ve ucu sivrilen ayakkabıları tercih etmeleri."

"KAS KISALMALARINA NEDEN OLUR"

Anormal yüklenme yerlerinde kas kısalmaları olduğuna da dikkat çeken Op. Dr. Yazıcı, "Örnek olarak bel çukurluğu artınca belin arka kasları, kalçanın yükü arttığı için ise kalçayı büken kaslar, en önemlisi de bacak kasları kısalır. Bu kısalma eklem hareketlerinin fizyolojik genişliğini azaltır. Eklem esnekliğinin azalması eklem kıkırdağına anormal yük bindirerek, kireçlenmeye neden olur. Özellikle bacak kaslarının kısalarak ayak bileği eklemine yük bindirmesi ayak tabanında bulunan zarı kısaltır, topuk ağrılarına yol açar. Ayak parmaklarında pençeleşme görülür. Pençeleşme sonucunda ayak parmak sırtlarının ayakkabıyla çok sık teması bu bölgelerde nasır oluşumuna sebebiyet verir. Önleri çok dar ayakkabılarda ise başparmak çarpıklıkları meydana gelir. Ayrıca ayağın önde sıkışması parmakların dar bir alanda birbirlerine doğru itilmeleriyle parmak arasından geçen parmak sinirlerinin sıkışmasıyla sinir hasarına yol açarak bu bölgede kalınlaşma ve ayak uyuşmasıyla belirti veren rahatsızlara neden olur" diye
konuştu.

Kadınların yüksek topuklu ayakkabı tutkusundan vazgeçmeden sağlıklı kalmalarının birkaç noktaya dikkat etmeleri ile mümkün olabileceğini kaydeden Yazıcı, "Öncelikle yukarıda bahsedilen uzun süreli kullanımın sakıncaları bilinmelidir. Kişinin ayakkabı alırken ayağın şekline uygun olanları tercih etmesi gerekir. Yüksek topuklu, dar kalıplı ve ucu sivri ayakkabılardan kaçının en uzun parmak ile ayakkabı ucu arasında bir santim boşluk olmasına dikkat edin. Ayakkabıyı giydikten sonra mutlaka yürüyerek deneyin. Çok sıkı ayakkabıları zamanla ayağınıza alışır düşüncesiyle almayın. Haftanın dinlenme günlerinde normal topuklu olarak tanımlanan 5 santimetre yüksekliğinde topuk ve önü geniş ayakkabı ya da muadili olan spor ayakkabısı giyilerek ayaklar dinlendirilmeli, yürüyüş, koşma gibi egzersizler yapılmalıdır. Egzersizin içine mutlaka bacak arkası kaslarının gerilmesi dahil edilmelidir. Bu germe egzersizi için oturmalı, bacaklarınızı uzatmalı, dizleri düzleştirilmeli, ayak bileklerinizi kendinize doğru çekmeli ve dizinizi yukarı kaldırmadan ayak ucuna değmeye çalışmalısınız. Oturur vaziyette iken fasılalarla ayak bileği yürüyüş hareketine benzer biçimde çalıştırılmalı, topuklu ayakkabı çıkartıldıktan sonra düz topuklu, tercihen spor ayakkabı ile 30-45 dakikalık yürüyüşler yapılmalı. Günde en az 2 litre su içilmeli. Bu basit önlemle yüksek topuklu ayakkabınızı sağlıklı bir şekilde uzun yıllar giyebilirsiniz" dedi.

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3