"Tüp mide ameliyatı'yla kurtulun!"

Yaz ayları kilo problemlerini de hatırlatıyor.

"Tüp mide ameliyatı'yla kurtulun!"

Yaz ayları kilo problemlerini de hatırlatıyor.

22 Nisan 2014 Salı 16:07
"Tüp mide ameliyatı'yla kurtulun!"

Diyet ve egzersiz programlarından yeterli sonuç alınamadığında laparoskopik tüp mide ameliyatları, kalıcı ve etkin bir şekilde kilo vermek için önemli yöntemlerden biri olarak gösteriliyor. Memorial Şişli Hastanesi Obezite ve Diyabet Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Halil Coşkun, laporoskopik tüp mide ameliyatı hakkında bilgi verdi.

Bu ameliyat sayesinde mide kapasitesi 3’te 2 oranında azalıyor

Laparoskopik tüp mide ameliyatında midenin büyük kenarı dikey olarak kesilip çıkartılarak 150 – 200 ml arasındaki hacime sahip bir mide tüpü oluşturulmaktadır. Bu uygulamada 2 mekanizma ile kilo kaybı olmaktadır. Birinci yöntem mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılmasına bağlı kilo kaybıdır. İkinci yöntem ise çıkartılan mide bölümünden salgılanan ve açlık hormonu olarak tanımlanan Ghrelin (Midenin fundus denilen üst parçasındaki hücrelerce salgılanan bir peptid proteindir) hormon seviyesinde düşme sağlanarak tokluk hissi oluşumu gerçekleşmektedir. Tüp mide ameliyatında iştah da azaltılarak kilo kaybına katkıda bulunulmaktadır.

Demir ve B12 vitamini takviyesi önemli

Tüp mide ameliyatı mide hacmini kısıtlayıcı bir işlem olduğu için bağırsaktaki besin emiliminde bir problemle karşılaşılmamaktadır. Ancak bazı vitaminlerin emilimi için mideden aside ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla hastaların ameliyat sonrasında Demir ve B12 vitamini takviyesi almaları gerekmektedir. Tüm ameliyatlar için geçerli olan kanama, organ yaralanması, solunum problemleri, emboli gibi çok düşük oranlarda komplikasyonlar burada da geçerli olmaktadır. Tüp mide ameliyatına özel komplikasyon ise midenin kesilip dikilen kısmından (zımba hattı) gerçekleşebilen kaçaklardır (sızıntı) ve bazen ikinci bir müdahale gerekebilmektedir.

Sıvı ve yüksek kalorili gıdalara dikkat!
Tüp mide uygulanan hastaların, 1-2 yıllık dönemde fazla kilolarının %60-70’ni kaybetmeleri mümkündür. Uyumlu hastalarda bu kilo kaybı oranı daha da yükselebilmektedir. Bu ameliyatın esas avantajı kısıtlayıcı etkisi yani gıda alımının azaltılmasıdır. Ancak sıvı ve yüksek kalorili gıdalarla beslenme durumunda etkisi azalabilmektedir. Bu durumda tüp mide ameliyatı Gastrik Bypass veya Duedonal Switch gibi bir başka obezite ameliyatına geçiş yapılması mümkündür. Bu ikinci girişim de yine laparoskopik olarak yapılabilmektedir.

Son Güncelleme: 22.04.2014 16:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3