Süt dişi deyip geçmeyin

Samet Akbaş, çocuklardaki süt dişlerinin, normal dişlere oranla daha çok...

Süt dişi deyip geçmeyin

Samet Akbaş, çocuklardaki süt dişlerinin, normal dişlere oranla daha çok...

20 Ağustos 2013 Salı 12:19
Süt dişi deyip geçmeyin

Samet Akbaş, çocuklardaki süt dişlerinin, normal dişlere oranla daha çok organik madde içerdiği için daha kolay ve hızlı çürüdüğünü söyledi.

 

Çocuklardaki süt dişlerinin kendiliğinden düşmesi gerektiğini, çürükten veya başka bir problemden dolayı erken çekiminin uygun olmadığını belirten Diş Hekimi Dt. Samet Akbaş, “Gelişmeye anne karnında başlayansüt dişleri genellikle 6 ay sonra görülmeye başlar. Süt dişleri genellikle değişecekleri düşüncesiyle pek fazla önemsenmemektedir. Ancak 6-8 aylıkken başlayan ve üç yaşında büyümeleri tamamlanan süt dişleri, çocukluk yılları boyunca yaklaşık 10-12 yaşlarına kadar ağızda kalmakta ve çocuğun hem ağız-diş sağlığında hem de genel sağlığında önemli rol oynamaktadırlar. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlayıp, yerine gelecek daimi dişler için yer tutmaktır. Unutulmamalıdır ki ortodontik (çapraşıklık) problemlerin başlıca nedenlerinden biri erken süt dişi kaybıdır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Bu nedenle aileler, çocuklarının gelişiminde önemli bir yere sahip olan süt dişlerinin bakımına önem vermelidirler ve yaşanılan herhangi bir problemde bir diş hekiminden yardım almalıdırlar” dedi.

“SÜT DİŞLERİN TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİN”
Bebeklerin ilk dişlerinin ağızda görülmeye başlandığı andan itibaren, diş temizleme işleminin yapılması gerektiğine vurgu yapan Dt. Samet Akbaş, “Dişleri çıkan bebeklerde, besledikten sonra mutlaka su içirilmelidir. Çünkü bu bebeğin diş temizliğinin ilk basamağıdır. Daha sonra da bebeğin dişlerini sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce tülbent ya da gazlı bez ile günde iki kez temizlemeniz doğru olacaktır. Fırça kullanımına ise çocuğunuzun arka dişlerinin çıkmasından sonra yani ortalama 2.5-3 yaşında başlanması uygundur. Çocuğun okula başlayana kadar ona uygun diş fırçalama tekniklerini öğretmek pek de mümkün değildir. Bu nedenle, bu yaşlarda çocuklara diş fırçalama alışkanlığını edindirmek önemlidir. Çocuklar diş fırçalama işlemini belli bir yaşa kadar doğru bir şekilde gerçekleştiremeyeceği için bu işlem ebeveynlerin kontrolü altında yapılmalıdır. Yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş, çocuğun ağız büyüklüğüne uygun diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanımı uygun değildir. Sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Ayrıca aileler çocuklarının peynir, yoğurt gibi dişlerin güçlenmesinde etkisi olan süt ürünleri ile elma gibi diş temizlenmesine yardımcı olan besinler tüketmesine özen göstermelidir. Çikolata, şeker ve cips gibi çürük oluşumunu arttıran besinlerden uzak durmasını sağlamalıdırlar. Eğer tüm bu diş bakımına rağmen çocuğun dişlerinde leke veya herhangi bir çürük belirtisi görürseniz bir diş hekimine başvurmayı ihmal etmeyiniz” diye konuştu.

Son Güncelleme: 20.08.2013 12:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72