Kulak ağrısı nasıl geçer?

Kulak ağrısı nasıl geçer, ne iyi gelir? Nedenleriyle birlikte kulak ağrısı hakkında merak edilenler

Kulak ağrısı nasıl geçer?

Kulak ağrısı nasıl geçer, ne iyi gelir? Nedenleriyle birlikte kulak ağrısı hakkında merak edilenler

03 Ağustos 2017 Perşembe 10:24
Kulak ağrısı nasıl geçer?

Bir anda ortaya çıkan, bunun sonucunda yanma ve basınç şeklinde hissedilen belirtiler gösteren bir rahatsızlık olarak tanımlanan kulak ağrısının ana nedenini ise uzmanlar, ‘orta kulak ile boğaz arasındaki östaki kanalında tıkanmalar yaşanması’ olarak açıklıyor

Kulak ağrısı, gün içerisinde veya gece ortaya çıkan bir rahatsızlıkken; hafif şiddette görülmeye başlayan ağrı, zaman içerisinde dayanılamaz hale dönüşebiliyor. Enfeksiyonlar, basınç travması, kulak kiri, kulak zarının zarar görmesi gibi farklı nedenlerle ortaya çıkan kulak ağrısı için çeşitli yöntemlerle önlem alınabilir. Evde uygulanabilir yöntemlerle ağrının dinmesi de sağlanabilir. Ve detaylar…

Kulak ağrısı, aniden oluşan; zonklama, yanma, basınç şeklinde hissedilen, keskin bir ağrı çeşididir. Oldukça basit sebeplere bağlı olabildiği gibi, ciddi sebepleri de barındırabilmektedir. Kulağın ortasında konumlanan östaki borusunun tıkanmasına bağlı olarak meydana gelen kulak ağrısı, her yaştan insanı etkileyen ve özellikle çocuklarda sıkça rastlanan bir rahatsızlıktır. Kulak ağrısı kulağın kendisinden de kaynaklandığı öngörülüyor. Baş, boyun gibi bölgelerde yaşanan herhangi bir problemden de kaynaklanabilir. Kulak ağrısının yanı sıra, tıkanıklık ve az işitme gibi belirtiler de sıkça görülenler arasında.

ENFEKSİYON

Orta kulak ve dış kulak enfeksiyonları olarak görülen kulak ağrısının en yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Kulak zarının hemen arkasındaki orta kulağı geniz bölgesine bağlayan östaki borusunun tıkanması sonucu orta kulak iltihabı oluşabilir. Sigara dumanı, sinüzit, soğuk algınlığı, kalıtım ve alerji gibi faktörler tıkanıklığa yol açabilen sebepler arasındadır. Şişme, kızarıklık, hassasiyet, kaşıntı, ısınma, baş dönmesi, işitme kaybı ve akıntı, kulak enfeksiyonlarının başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Kulakta oluşmamasına rağmen sinüs, diş ve boğaz enfeksiyonları da kulak ağrısına yol açan diğer enfeksiyonlar arasındadır.

ALERJİ

Vücut alerjik reaksiyon gösterdiğinde, başlıca belirtilerden biri de sinüs boşluğundaki aşırı mukus üretimidir. Sümüksü bir sıvı olan mukus, kulak zarına baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Saman nezlesi, toz, polen ve hayvan alerjileri bu tip kulak ağrısına yol açabilir. Yiyecek ve böcek alerjilerinde ise kulak ağrısına pek rastlanmaz.

BASINÇ TRAVMASI

Uçak seyahatleri sırasında yolcuların bazıları aniden ortaya çıkan şiddetli kulak ağrılarından şikâyet ederler. Havadayken basınç seviyesinde meydana gelen değişiklikler bu ağrıya neden olur. Sadece yükseklere çıkıldığında değil, su altına dalındığında da yine basınç farkıyla birlikte aniden bir kulak ağrısı ortaya çıkabilir. Bu duruma ‘barotravma’ yani, ‘basınç travması’ adı verilir. Sebebi ise kulağın, iç kulak ile dış kulak arasındaki basınç farkını eşitleyememesidir. Alerji ya da bölgesel bir iltihaplanma gibi nedenlerden ötürü östaki borusu tıkalıysa, hava iç ve dış kulak arasında rahatça hareket edemez ve bu nedenle kulak zarının iki yanındaki basınç seviyesinde farklılık olurken, bu basınç farkı kulak ağrısına hatta kulak zarının zedelenmesine neden olabilir. (CNN Sağlık)

Son Güncelleme: 03.08.2017 10:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3