Korkutan istatistik

Türk Nefroloji Derneği Bursa Şubesi'nin yaptığı araştırmaya göre dünyada...

Korkutan istatistik

Türk Nefroloji Derneği Bursa Şubesi'nin yaptığı araştırmaya göre dünyada...

17 Mart 2013 Pazar 18:02
Korkutan istatistik

Türk Nefroloji Derneği Bursa Şubesi'nin yaptığı araştırmaya göre dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda böbrek hastalığı bulunduğu tahmin ediliyor.

Türk Nefroloji Derneği'nin gerçekleştirdiği CREDIT çalışması, Türkiye'de erişkinlerin yüzde 15.7'sinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı bulunduğunu gösterdi. Araştırmaya göre ülkemizde her 7 kişiden birisinin kronik böbrek hastası olduğu ifade edilirken, 10 kronik böbrek hastasından sadece birinin hastalığın farkında olduğu öğrenildi.

Son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz ve böbrek naklitedavilerinin uygulanması gerektiğinin belirtildiği araştırmada, tedavilerin global maliyetinin 1 trilyon doların üzerinde olduğu öğrenildi. Ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış yaklaşık 65 bin hastanın bulunduğunun dikkat çekildiği araştırmada, sağlık bütçesinin yüzde 5'inden fazlasının bu hastalar için harcandığı ortaya çıktı. Uzmanlar, kronik böbrek hastalığının giderek artan tıbbi, sosyal ve ekonomik yükünü azaltmak için şu önerilerde bulunuyor:

"Kronik böbrek hastalığının olumsuz sonuçlarını engellemenin en etkin yolu hastalığın tedavisinden çok önlenmesine dayalı, ulusal ölçekli bir hastalık yönetimi modelinin biran önce hayata geçirilmesidir. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin toplum tarafından benimsenmesi ve uygulanması hastalığın büyük oranda kontrolünü sağlayacaktır. Bunun için düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve idealvücut ağırlığımızı korumalı, tuzu azaltmalı, yeterli su içmeli, sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız".

 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3