Kilo aldıran en önemli 3 sebep

Uzmanlar, kış mevsiminde depresyon, D vitamini eksikliği ve günlerin kısa...

Kilo aldıran en önemli 3 sebep

Uzmanlar, kış mevsiminde depresyon, D vitamini eksikliği ve günlerin kısa...

18 Şubat 2014 Salı 15:49
Kilo aldıran en önemli 3 sebep

Kış mevsiminde kilo aldıran en önemli 3 sebep

Uzmanlar, kış mevsiminde depresyon, D vitamini eksikliği ve günlerin kısa olmasının vücudun kilo almasına yol açtığını söylüyor.

 

Sonbahar ve özellikle kış aylarında genellikle kilo almaya eğilimli olunuyor ve bu değişiklik 1-2 kilo kadar olabiliyor. Vücut mevsimsel değişim göstermeksizin oldukça hassas bir aralıkta ısısını düzenleyebiliyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Kaan Ünal, kış mevsiminde kilo almanın 3 önemli nedenini anlattı. Kış aylarının özellikle genetik olarak yatkın kişilerde depresyon eğilimine yol açabileceğini ifade eden Ünal, "Bu durumdan serotonin hormonunun sorumlu olduğu düşünülüyor. Refleks olarak bu olumsuz hisleri iyileştirmek ve daha mutlu hissedebilmek için yazın tükettiğimizden daha kalorili ve yağlı yiyecekler tüketme ihtiyaç artıyor. Buna kontrolsüz gece atıştırmaları da eklenebiliyor. Kalori alımı bizzat kilo almaya sebep olmanın yanında kan şekerimizde ciddi dalgalanmalara da yol açabiliyor" dedi.

D vitamini eksikliğinin de kilo alımında etkili olduğunu ifade eden Ünal, "Bazı çalışmalarda obez ve metabolik sendromlu kişilerde D vitamin eksikliğinin tespit edilmesi, kas ve kemik sağlığımızda temel bir rolü olan bu vitaminin yağ metabolizmasında da rolü olabileceğini ortaya koyuyor. Kışın güneş ışığının daha zayıf olması, dışarıya daha az çıkma eğilimi ve soğuktan korunmak için kalın giysiler giyiyor olmamız D vitamini eksikliğini tetikleyerek kilo almamıza olumsuz katkıda bulunuyor olabilir. Aynı zamanda günlerin kısa olması da kilo almada etkili. Günlerin kısa olması yeme düzeninin bozularak öğünlerin atlanmasına yol açabiliyor. Soğuk havalarda egzersiz yapma isteğinin sıcak ortamlarda oturma ve televizyon seyrederek bir şeyler atıştırmaya dönüşmesi de önemli bir problem. Genel olarak kış aylarında metabolizmamızın da bu tür değişikliklere adapte olarak daha tutumlu davranmaya eğilimli olması kilo almamızı kolaylaştıran sosyal faktörler arasında yer alıyor.

Ünal, kilo alımını engellemek için şu tavsiyelerde bulundu:"Kışın ihmal edilen yeterli sıvı alımına özen gösterin, özellikle C vitamininden zengin gıdaları tüketin, vücut direncinizi artırın, süt ve süt ürünlerini, balık yağını daha çok tüketin, günlük 20-30 dakikalık yürüyüşler yapın, düzenli ve sık beslenin."

Son Güncelleme: 18.02.2014 15:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3