“Kabızlık Sorununu Aşabilirsiniz”

Türkiye Hastanesi doktorlarından Doç.Dr. Sebahattin Gül, kabızlık şikayeti...

“Kabızlık Sorununu Aşabilirsiniz”

Türkiye Hastanesi doktorlarından Doç.Dr. Sebahattin Gül, kabızlık şikayeti...

30 Mayıs 2014 Cuma 14:30
“Kabızlık Sorununu Aşabilirsiniz”

Doç.Dr. Gül: “Kabızlık Sorununu Aşabilirsiniz”

Türkiye Hastanesi doktorlarından Doç.Dr. Sebahattin Gül, kabızlık şikayeti olan hastaların değerlendirilmesinde bazı faktörlerin göz önüne alınması gerektiğini belirtti.
Doç.Dr. Sebahattin Gül’e göre, kabızlık halk arasında dışkılamakta zorluk olarak bilinse de, yapılan tanımlamalarda genellikle kuru, sert, az miktarda ve seyrek aralıklarla dışkılama şeklinde görülüyor. Doç. Dr. Gül dışkılama sıklığı kişinin alışkanlıklarına, gıda çeşidine, kültür düzeyine, psikolojik özeliklerine göre farklılıklar gösterebileceğini vurgulayarak, “Bir günde 3 kez dışkılama ile 3 günde bir kez dışkılama olması normal yetişkinler için tabii kabul edilmektedir” dedi.
Kabızlığın birçok nedenden dolayı görülebileceğini belirten Gül, kronik kabızlık hakkında bilgi verdi. Kronik kabızlığın toplum içinde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olduğunu söyleyen Gül, düzensiz yemek yeme alışkanlığını, pozasız diyet, yetersiz sıvı alımı düzenli sıvı alımının olmaması, fiziksel aktivite azlığı nedeniyle kronik kabızlık şikayetinin oluştuğunu ifade etti. Gül, ayrıca son bağırsak kısmı ve anüse ait bazı problemlerin bulunmasının da (hemoroid, basur, fissür gibi) kabızlığın kronikleşmesine neden olabileceğini belirtti.
Gül, kronik kabızlık için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: “Tuvalet için yeterli zaman ayırın. Aceleci davranmayın. Yemek yerken su için dışkının yumuşamasını sağlar. Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinin. Mutlaka egzersiz yapın. Müshil ve benzeri ilaçlar kabızlığın yerleşmesine neden olacağından kullanılıyorsa derhal bırakılmalıdır. Her gün en az 7-8 su bardağı su içiniz. Çok soğuk ve buzlu içecekler, alkollü içkiler, koyu çay kahve ve sigara içmeyiniz. Fiziksel hareketlerinizi artırınız. Orta derecede fizik egzersizler yapınız. Dışkılama alışkanlıklarınızı düzeltiniz her gün belli bir saatte muntazam olarak dışkılama için ihtiyaç duymasanız da tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getiriniz. Bol posalı diyet uygulayınız. Barsakların normal çalışması için sindirim artıkları ile yeteri kadar dolması lazımdır. Bu sebeple fazla posa bırakan yiyecekler yemek gerekir.”

Son Güncelleme: 30.05.2014 14:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72