Et ve et ürünleri satışında yeni dönem

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, et ve et...

Et ve et ürünleri satışında yeni dönem

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, et ve et...

17 Mart 2013 Pazar 18:02
Et ve et ürünleri satışında yeni dönem

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, et ve et ürünlerinin Üretim ve satışıyla ilgili yapılan son düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nin 05 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Tebliğ ile çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, mekanik olarak ayrılmış et ve et ürünlerinin üretim ve satışı konularında yeni düzenlemeler getirilmiştir. Kanatlı etleri ve kırmızı etlerin karışımından çiğ et, kıyma ve hazırlanmış et karışımları ile et ürünleri üretilemeyecektir. Türler, sadece kendi içlerinde karıştırılabilecektir. Isıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün ifadesi kaldırılmıştır. Sucuk; fermente sucuk veya ısıl işlem görmüş sucuk olarak ikiye ayrılmıştır. Sucuğa nişasta, soya ve et kaynaklı olmayan proteinlerin katılması yasaklanmıştır. Fermente sucuk sadece kırmızı et kullanılarak yapılan, kanatlı eti, sakatat vb. katılması yasaklanan en az yüzde 16 et proteini içeren ürün olarak tanımlanmıştır. Isıl işlem görmüş sucuk, kırmızı et veya kanatlı etinden üretilebilecektir" dedi.

Köftelerde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta soya ve soya ürünleri kullanımının yasaklandığını açıklayan Köksal, "Ancak baharat, ekmek ve galeta unu kaynaklı nişasta ve bitkisel protein oranınıntoplamda yüzde 5'i aşmaması gerekmektedir. Yağ miktarı en fazla yüzde 25, et proteini oranı ise en az yüzde 12 olmalıdır. Çiğ kanatlı etleri asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak ve gerekli etiket bilgileri yer almak şartıyla dökme olarak satışa sunulabilecektir. Döner üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta soya ve soya ürünleri kullanılamaz. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein oranının toplamda %1'i aşmaması gerekmektedir.

Tebliğ kapsamına giren hiçbir hazırlanmış et karışımı ya da et ürününe mekanik olarak ayrılmış etler (MAE) katılamayacaktır" diye konuştu.

 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3