Türkiye zehir soluyor

Ümraniye Sanayi Sitesi'nde egzoz ithalatı yapan Cengiz Uğur gazetemize yaptığı..

Türkiye zehir soluyor

Ümraniye Sanayi Sitesi'nde egzoz ithalatı yapan Cengiz Uğur gazetemize yaptığı..

24 Mart 2013 Pazar 13:50
Türkiye zehir soluyor

Ümraniye Sanayi Sitesi’nde egzoz ithalatı yapan Cengiz Uğur gazetemize yaptığı açıklamada; Konvertörler Çin’den ithal ediliyor. Fakat gümrükte egzoz ekipmanı olarak gösterildiği için herhangi bir kontrole tabi tutulmuyor. Ayrıca emisyon takip cihazları da ne yazık ki ülkemizde yaygın değil!

 

Yaptığımız araştırmaya göre, emisyon cihazlarının işlevini görebilmesi için karbon monoksit gazını emip azot oksite dönüştürmesi gerekli. Ancak Çin’den ithal edilen Konvertörlerin büyük kısmının hiç bir fonksiyonu yok! Konuyla ilgili Ümraniye Sanayi Sitesi’nde egzos ithalatı yapan Cengiz Uğur gazetemize yaptığı açıklamada; Konvertörler Çin’den ithal ediliyor. Fakat gümrükte egzoz ekipmanı olarak gösterildiği için herhangi bir kontrole tabi tutulmuyor. Ayrıca emisyon takip cihazları da ne yazık ki ülkemizde yaygın değil!

 

“Çin’den Konvertör adı altında boş tenekeler ithal ediliyor!”

 

Esnaf Cengiz Uğur, “Katalitik Konvertörler ülkemizde illegal olarak kullanılıyor, Avrupa birliği normlarınca lisanslı olmayan hiçbir Konvertörün kullanılmaması gerekliyken kimse aldırış etmiyor. Çevre Bakanlığı da durumun farkında olmadığı için tüm ithalatçılar, maliyeti ucuz olduğundan Çin’de merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen Konvertörleri ülkemize sokuyor!  Çin’den ithal edilen emisyon aletleri sadece boş bir teneke hükmünde.  İçindeki Platinum ve Palladium gibi değerli işlemelerin olmayışı Karbon monoksit gazını önlemiyor ve tüm Türkiye zehirleniyor!” diyor.

 

“Yasaları uygulamanın bedelini ödüyorum”!

 

Kendisinin İtalya ve Polonya’dan lisanslı olarak Konvertör ithal ettiğini, ancak kimsenin buna dikkat etmediğini öne süren Cengiz Uğur,  “Bugüne kadar ulaştırma, denizcilik, haberleşme müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na dilekçe ve mail yazdım. Bana ölçümlerin yeterli olduğu bildirimi geldi. Bunun üzerine Kars ve Erzurum gibi ülkenin pek çok noktasını gezerek incelemelerde bulundum. Durum hiç de söylendiği gibi değil. Yasalara uyup insan hayatını gözeterek zarar ettiğini savunan esnaf sanırım yasaları uygulamanın bedelini ödüyor.  Devlet yetkilileri bu konuda hassas olmadığı için problem yaşıyorum!” dedi.

 

“Herkes kazandığı için olayın üzerine gidilmiyor”!

 

Katalitik Konvertör ithalatı yapan dev firmaların Çin’deki ucuz maliyete insan hayatını değiştiklerini ve bununla birlikte vatandaş’ın da ucuza aldığı Konvertörlerin herkesin işine geldiğini, böylelikle alanın da memnun, satanın da memnun olduğunun altına çizen Cengiz Uğur; “Vatandaş zehirleniyor, kimse buna dur demiyor. Çin’de 247 kanserli köy bulunuyor. Bu insanlar kendilerini düşünmezken başkalarını neden düşünsünler. Son yıllarda ülkemizde kanser vakalarının arttığını tüm uzmanlar belirtiyor. Araştırıldığında bu olayın da katkısı olabildiği kolayca anlaşılır diye düşünüyorum” diyor.

 

Çin’den ithalat yapan firmalara neden sertifika sorulmuyor?

 

Uğur, konuyla ilgili yaptığı açıklamasının devamında; “Çevre Bakanlığı çok fazla karbon monoksit yayan araçlardan daha fazla vergi alınacağını söylüyor. Bunu yapacağınıza emisyon ölçüm cihazlarını yaygınlaştırıp karbon monoksit yayılımının önüne geçilmesi daha makul değil mi?

Üstelik Çin’den ithal edilen Konvertörlerin belgeleri sorulmuyor mu diye düşünüyorum?” diyor.

 

Çevre Bakanlığı’ndan pul alındığında araç muayenesinden geçmek mümkün!

 Araç muayenelerinde Konvertörlerin ölçüm cihazı olmadığından ve umursanmadığından dolayı rahatça sağlam raporu alındığını öne süren Uğur, ayrıca Çevre Bakanlığı’ndan 25 TL tutarında pul alındığında muayenelerden rahatlıkla geçilebileceğini söylüyor. Bu konuda çok iddialı olduğu görülen Uğur;  “İsterseniz işlevsiz emisyon cihazları barındıran araçlarla bunun testini yapabilirim.

 

İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?

 Sanayide yakılan yağların içinde karbon monoksit bulunduğunun saptanması üzerine bu yağlar yasaklandı, fakat esas tehlike kimse tarafından görülmüyor!” diyor.

 Almanya’da  bu işlerin üzerine gidildiğini, fakat 20 yılda ancak rayına konabildiğini belirten Cengiz Uğur; “Bir hafriyat kamyonu yanlış yere malzeme boşalttığında ceza kesiyorsunuz. Fakat bir araç yaydığı karbon monoksitle insanı zehirlerken hiçbir uygulama yapmıyorsunuz. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu” diye yetkililere soruyor!

 

“Caydırıcı cezalar ile önüne geçilebilir”! 

Uğur, “Bu sorun öncelikle Katalitik Konvertör emisyon  ölçüm cihazlarının kullanılması ile ortadan kalkar! Avrupa’da 25 bin euro tutarında bu cihazlar. Fakat bir benzerini TÜBİTAK yapabilir. Tıpkı alkol ölçüm cihazı gibi egzozun içine konarak emisyon sağlayıp sağlamadığına bakılabilir. Gümrük takibi bu noktadaki merkezlerde olabilir ve ağır cezalar konabilir!” dedi. Son olarak da Sanayi Bakanlığı Belgesi ile ülkedeki distribütörlerin satış yapması ile insanların zehirlenmesinin önüne geçilebilir” diyerek açıklamasını noktaladı.

Son Güncelleme: 24.03.2013 13:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3