Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki ağaçlar, çalı, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar ve çeşitli hayvanlarla, toprağın meydana getirdiği, aynı zamanda topluma çeşitli faydalar sağlayan bir ekosistemdir.

Kendisini meydana getiren bireylerin uzun yıllar karşılıklı etkileri sonucu yerleşmiş, biyolojik bir dengeye sahiptir. Bu denge ormanların sağlığı ve varlığı için şarttır. Bu denge olmadıkça, ormanların sağlığı ve varlığını korumak çok güç, hatta imkânsızdır.

Ülkemizde bu dengeyi Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü korumaya çalışır.Genel Müdürlüğe bağlı sırasıyla; Bölge Müdürlükleri, İşletme Müdürlükleri  ve Şeflikler vardır.Bunlarında başlıca  görevleri şunlardır: 

a) Orman kaynaklarını; ekolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel faydalarını dikkate alarak, bitki ve hayvan varlığı ile birlikte, ekosistem bütünlüğü içinde idare etmek, katılımcı ve çok amaçlı şekilde planlamak, usulsüz müdahalelere, tabii afetlere, yangınlara karşı korumak, muhtelif zararlıları ile mücadele etmek ve ettirmek, ormancılık karantina hizmetlerini yürütmek, geliştirmek, orman alanlarını ve ormanlara ilişkin hizmetleri artırmak, ormanları imar ve ıslah etmek, silvikültürel bakımını ve gençleştirilmesini sağlamak, b) Ormanların mülkiyeti ile ilgili iş ve işlemlerini, kadastrosunu, izin ve irtifak işlerini yürütmek, c) Orman ürün ve hizmetlerinin sürekliliğini güvence altına alarak ormanları teknik, sosyo-kültürel, ekolojik ve ekonomik icaplara göre işletmek, orman ürünlerinin üretim, taşıma, depolama iş ve işlemlerini yapmak ve yaptırmak, bu ürünleri yurt içinde ve yurt dışında pazarlamak, ç) Mesire yerleri, kent ormanları, araştırma ormanları, ağaç parkı (arboretum) sahaları, orman içi biyoçeşitlilik koruma alanları, model orman, muhafaza ormanı alanlarının ayrılması, korunması, işletilmesini ve işlettirilmesini sağlamak vs...

Bölgemizde ise bu saydıklarımdan çok daha fazlasını yapan bir işletme Müdürümüz var.Bu Müdür (Alemdağ) Kanlıca Orman İletme Müdürü Abdulah Duman bey.Ülkemizin en büyük orman işletme müdürlüklerinden biri olan, İstanbul Anadolu Yakasının büyük bölümünü kapsayan Müdürlüğü adeta özel bir şirket gibi yöneterek, göreve geldiği günden buyana çok ilerilere taşıdı. 

Şimdi ise İstanbul'un akciğerleri konumundaki Alemdağ ormanlarını halka açarak yürüyüş parkurları hazırlıyor.Mevkiilerin eski isimleri ile anılacağı ahşap tabelalar yaptırarak, 6-9 ve 16 km uzunluğundaki parkurların yerleri ve mesafeleri belli ediliyor.Çamur toplayan çukurların sanat yapıları yapılıyor, tarihi şifa kaynağı su kaynakları ihya ediliyor. 

Araç girişi yasaklanarak, ateş yakacak piknikçiler ve ayyaşların önü kesilmiş oluyor. Bunun yanında avcıların ve araçların giremediği yerlerde yaban hayatı da daha iyi korunmuş oluyor.Şehrin dayandığı Alemdağ Ormanlarında, onlarca av köpeği ve araçlar ile orman abukaya alınarak yapılan avcılık adeta katliama dönüşüyor.Bu ormanda av biran önce tümüyle yasaklanmalı.Dünyanın en sevimli hayvanlarından Alemdağ Karacasını korumak ve üremesini sağlamak için bu şart...

Doğa severlerin taktidirini toplayan bu adım tüm idarecilere örnek olmasını diliyorum. Müdür bey; Ormanı muhafaza memurları kadar sahiplenecek, eşorfmanlı doğa severler ve bisikletli sporculara emanet ediyorum diyor...

Not:Önümüzdeki ekim döneminde, Müdür beyin de desteğiyle yaban hayatına katkı sağlamak adına alemdağ ormanlarına karadeniz hurması ve vişne ekimi çalışmalarına devam edeceğiz.Kuşlar ve kemirgenler için bu tür arsız meyve ağaçlarını çoğaltmalıyız... 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72