SEVGİLİ PRAG

SEVGİLİ PRAG

01 Haziran 2017 Perşembe 15:41
SEVGİLİ PRAG

Zaman makinesinin icadına ne kadar kaldı bilmiyorum ama zamanda ufak bir yolculuk yapıp geçmişin sokaklarında gezintiye çıkmaya hevesiniz varsa, zaman makinesiyle aynı etkiyi oluşturacak bir önerim var: Prag'a uçak bileti alın!


Avrupa'nın kalbinde yaşayan; mağrur, gizemli bir o kadar melankolik bir şehir olan Prag, sizi onunla  tanıştığınız ilk andan etkisi altına alacak buna hazır olun.


Prag'ın hikayesi çok eskilere dayanıyor ve içinde bir çok hüzünlü anı barındırıyor. 9.yüzyıldan bu yana süregelen yaşamının içinde imparatorluklar yaşatmış, devletler yıkmış, bağımsızlık mücadelelerine şahit olmuş ve dünya savaşlarından çıkıp yaralarını sarmış...


Tüm bu yaşadıkları Prag'ın yüzünü şekillendirmiş alnındaki çizgiler daracık sokaklarla oluşmuş, gözlerinden akan yaşlara zarif köprüler inşa edilmiş her yorulup düşeceğinde onu kollarından tutacak olan güçlü kaleler yapılmış.


Hal böyle olunca Prag demek masalların başkentinde nefes almak demek.


Prag'a gidildiğinde uğranması gereken ilk durak: Eski şehir meydanı...


Kentin karmaşık ruhunu yansıtan, Barok mimariden Rönesans esintilerine rastlayacağınız, Orta çağ'a geri döndüğünüzü düşüneceğiniz, at arabalarının salına salına geçtiği sokakların arasında kaybolup hayallere dalacağınız Eski şehir meydanında Astronomik saat, Belediye binası, Taş çanlı ev, Kinsky Sarayı gibi önemli yapıları göreceksiniz.


Astronomik Saat Belediye Binası'nda bulunmakta ve inanışa göre dört tehdidi sembolize etmektedir. Kum saati taşıyan çan; ölümü, elinde para keseleri olan figürler açgözlülüğü, kendi görüntüsüne hayran kibri, hareketli figürler ise Felsefe, Din, Astronomi ve Tarih’i tanımlamaktadır.


Şehrin bir diğer önemli simgesi Karl Köprüsü'dür. Prag Kalesi, Eski ve Yeni şehri birbirine bağlayan bu köprüde otuza yakın heykel bulunmaktadır.


Prag Kalesi şehrin bir diğer önemli yapısı...


Kale'nin içinde yer alan  Aziz Vitus KatedraliEski Kraliyet SarayıAltın YolAziz George BazilikasıAziz George ManastırıPrag Kalesi Resim Galerisi ve Kraliyet Bahçeleri görülmesi gereken en önemli yerler arasında yer alıyor.


Yahudi Mahallesi de görülmesi gereken bir diğer durak. Tarih boyunca askeri okul ve ilahiyat fakültesi olarak kullanılan Belediye Sarayı'nda günümüzde konser ve sergi salonları yer alıyor.


Prag demek biraz da Kafka demek...


Kendimden başka hiç bir eksiğim yok diyecek kadar sıkıntılı, ölümün olduğu bu dünyada hiçbir şey ciddi değildir aslında diyecek kadar hayatı sorgulayan, beyinlerimiz savaşsın isterdim ancak görüyorum ki siz silahsızsınız diyecek kadar karşısındakine haddini bildirmekte usta, istasyonda bana bakan yüzünü düşündüm, unutamayacağım  bir doğa olayıydı bu  diyecek kadar aşık bir adamın memleketi...


Prag'ın her adımında Kafka'ya rastlamak mümkün. Kafka'nın evini Altın yolu geçince bulabilirsiniz. Yazarın en iyi eserlerinden bazılarını burada yazdığı söyleniyor. Kafka Müzesi'nde ise Kafka'nın günlüklerini ve fotoğraflarını görebilirsiniz.


Prag'a gidip de yapmanız gereken son bir şey daha var. Prag'ı hatırlatacak bir kaç eşya almak...Zira hayaller diyarında bir kaç gün geçirdiğinizi kanıtlayan, adımlarınızın gerçek olduğundan sizi emin kılan ufak hediyelikler size zamanda çıktığınız yolculuğu ve Prag anılarınızı hep canlı tutacak.


 
Son Güncelleme: 01.06.2017 15:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72