KANUNSUZ MESLEK 'EMLAKÇILIK'

KANUNSUZ MESLEK 'EMLAKÇILIK'

07 Haziran 2017 Çarşamba 15:00
KANUNSUZ MESLEK 'EMLAKÇILIK'

Ülkemizde paranın en fazla hareket ettiği işlerden biri olan gayrimenkul pazarlama sektörünün maalesef kanunu yok. Kanun yapmak için bir iradede yok. Mesleğin sınırları ve korunması kanunlar ile belirlenmediği için meslek içinde büyük bir kaos ortamı oluşuyor. Meslek farklı işlerin yanında yapılan meze bir iş olarak icra ediliyor.Bu durum mesleğin gelişimini frenlediği gibi bu işi kayıt içinde standartlara uygun şekilde yapanları da yaralıyor.Kayıt dışı yapılan bu işlerden Devletin vergi kaybı da çok büyük oluyor.Buna rağmen devlet kurumları bu korsanlığın üzerine gitmiyor.


 Gelişmiş ülkelerde kanun ile korunan emlak komisyonculuğu en kıymetli beş meslekten birisi. Profesyonellerin yaptığı işlerde karlılığı artırmak, zamandan tasarruf etmek, kayıt dışı ile mücadele etmek çok daha kolay.Ancak buna rağmen ülkemizde neden emlakçılık kanunu bir türlü yapılamıyor? Bu yönde bir irade neden yok?


Nedenini açıklayayım; Meslek kanun ile korunur  her önüne gelen bu işi yapamazsa bazılarının ekmeği kesilecek. Peki yi kim, gizli iş bitiren korsan ayakçı tabir ettiğimiz meslek ve emek hırsızları. Devlet kademesinden en küçüğünden büyüğüne doğru gidersek başta köy ve mahalle muhtarları, emlakçılık yapmayan muhtar çok azdır. Belediye meclis üyeleri,  başkanları, Millet Vekilleri, ve bürokrasi içinden bir çok görevli emlak komisyonculuğu yapıyor. İtibarlı koltukları sayesinde, itibarsızlaştırdıkları emlak komisyonculuğunu yapıyorlar.(İstisnalar kaideyi bozmaz temiz olanlarda var tabiî ki.)


Devamlı değişen imar durumları ve çeşitli gelişmelerden dolayı bir bölgeye yatırım yapacak iş adamı o bölgedeki muhtar, belediye başkanına gitmeden yatırım yapmıyor.Bu durumu çok iyi bir şekilde kendi lehine çevirenler zaten kısa sürede zengin oluyorlar, bu durumu çıplak gözle görebilirsiniz.


En önemlisi haksız kazanç elde eden bu kişiler kazandıklarını helal zannediyorlar.Devletin onlara tahsis ettiği makamlarda mesleği olmadığı halde emlak komisyonculuğu yapanların bazıları ise gerçek emlak komisyoncularını kötüleyerek itibarsızlaştırmayı da ihmal etmiyorlar.Ülkemizde büyük gayrimenkul satışlarını kim yapıyor.Ülkemizde çok değerli mülk satmış bir emlakçı var mı? (üçyüz- beşyüz milyon tl gibi) Ben görmedim. Peki yi kim satıyor bu mülkleri?


Bazı görevliler ise daha uyanık, yatırım yapacak müşteriyi dışarıdaki gizili ortağına paslıyor ve iş orada bitiriliyor. Tabi ki bal tutan parmağını yalar hesabı hakkı ona ulaştırılıyor. Gelişmiş bir ülkede bira satılan bir büfenin köşesinde arazi pazarlığı yapanları düşünün.Olmuyor değimli.Veya bir otomobilin içinde beş on milyon liralık bir arazinin pazarlığının yapıldığı başka bir ülke var mı?Merak ediyorum. Tabi ki herkesin istediği işi yapmaya hakkı var, ancak kurallarına uyarak, başkalarının hakkını gasp etmeyerek. Devletin koltuğunu kullanmayarak bu işi yapmak isteyen herkese yardımcı olmaya hazırız.


Toplumda emekli mesleği algısını kırmaya çalışan, mesleği hak ettiği yere taşımayı görev edinmiş, yıllardır bu mesleği en iyi şekilde icra ederek örnek olmaya çalışanların mücadeleleri her ortamda devam edecek. Emlakçılık Kanunu çıkana kadar meslek hırsızlarını ifşa etmek, yaptıklarının bir hak gaspı olduğunu kamuoyuna duyurmak, bu mesleğe gönül vermiş tüm arkadaşlarımızın görevidir. Korkusuzca doğrunun yanında, yanlışın karşısında olmalıyız…

Son Güncelleme: 07.06.2017 15:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72