Türkçenin tadı tuzu kaçtı

Prof. Derman: Türkçenin tadı tuzu kaçtı; Türkçeyi iyi kullanan şair ve...

Türkçenin tadı tuzu kaçtı

Prof. Derman: Türkçenin tadı tuzu kaçtı; Türkçeyi iyi kullanan şair ve...

19 Temmuz 2013 Cuma 16:22
Türkçenin tadı tuzu kaçtı

 

Prof. Derman: Türkçenin tadı tuzu kaçtı; Türkçeyi iyi kullanan şair ve yazarlardan istifade etmek lâzım

Prof. Dr. Uğur Derman, Türk Dil Kurumu’nun geçmişteki yersiz müdahalelerle Türkçenin tadını tuzunu kaçırdığını belirterek, “Zaten kuruluş itibariyle Türkçenin bozulmasını isteyen bir müesseseydi” iddiasında bulundu. Prof. Derman, Türkçenin doğu ve güzel bir şekilde kullanılması için, Türkçeyi iyi kullanan şair ve yazarlardan istifade edilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bu yıl 32’ncisi düzenlenen “Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” kapsamında ESKADER tarafından gerçekleştirilen “Ramazan Sohbetleri”nin dün akşamki konuğu Prof. Dr. Uğur Derman oldu.

Bir soru üzerine Türkçenin bugün içinde bulunduğu durumu değerlendiren Derman, şunları söyledi:

 “Türkçe çok daraltılmış vaziyette. Birbirinden ayrı kavramlar tek kelimede toplanıyor. Böyle olunca kullanılan Türkçe aza inmiş oluyor. Aslında çok zengin bir dil. Türkçeyi bozmadan kullanmış yakın vakitlerin edip ve şair nesirlerinden istifade etmek lazım. Refik Halid Karay İstanbul Türkçesinin temsilcisi diyebileceğim örnek bir isim. Neler öğretmez Refik Halid’in Türkçesi. Günlük Türkçeyi nasıl halli hamur edip o hale getirir Refik Halid, şaşmamak elde değil. Burhan Felek, Refi Cevad Ulunay ve daha da eskiden Ercüment Ekrem Talu gibi gazeteciler de Türkçenin en güzel kullanma hususiyetini bilen kimseler. Mistik bahtta ise bir Sâmiha Ayverdi ve Safiye Erol var.

Türk Dil Kurumunun yersiz müdahaleleri Türkçenin tadını tuzunu kaçırdı. Zaten kuruluş itibariyle Türkçenin bozulmasını isteyen bir müesseseydi. Türkçenin güzelliğinin farkında değiliz. Şimdi o geçmişteki kültürümüz yaşamıyor. Bu da Türkçenin daralmasından doğuyor. Hocalık yaparken kelime dağarcığımda tasarrufa gitmeden ne biliyorsam onu anlatıyordum ve bir zaman sonra talebe beni anlamamaya başladı. Sorular artmaya başlayınca 22 yıldan sonra hocalığı bıraktım.”

 

Son Güncelleme: 19.07.2013 16:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72