Türk Halk Müziğinin efsane topluluğu geri döndü…

Türk Halk Müziğinin efsane topluluğu geri döndü…

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Türk Halk Müziğinin efsane topluluğu geri döndü…

Kartal Türk HHalk Müziği Topluluğu 32 yıllık deneyim, tecrübe ve bilgi birikimiyle uzun bir aradan sonra yeniden Kartal'da çalışmalarına başladı.

 Her fırsatta kültüre, sanata ve bunu icra eden birey ve topluluklara verdiği değeri söylemleri ve yaptıklarıyla gösteren, destekleyen Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kartal'da kurulan ve Kartal'ın adını yaptıkları çalışmalar ve aldıkları ödüllerle her zaman ilk sıralara yazdıran “Kartal Türk HHalk Müziği Topluluğu'na” kapılarını açtı.

 

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'deki Amatör Koro Eğitimi ile bireylerin, kazandığı yeterlilikler sayesinde toplumsal, kültürel ve eğitsel konularda daha duyarlı, bilinçli ve seçici olma davranışlarını büyük ölçüde edindikleri sonucuna varılmıştır. Bireye, kendi yaşantısı yoluyla amaçlı olarak müziksel davranışlar kazandıran koroların yaygınlaştırılması ve planlı ve programlı bir eğitimin gerçekleştirilmesini ilke edinen, sanatın değerini bilen ve doğru aktarılması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Kartal Türk Halk Müziği Topluluğu, türkülerimizi siz sevenleriyle buluşturmak için önemli bir adım daha atarak yeniden Kartal'da çalışmalarına başladı.

İlk olarak 1981yılında Kartal'da kurulan ve Türk Halk Müziği Koroları arasında birçok ilke ve başarılara imza atmış koro olma özelliği taşıyan Kartal Türk Halk Müziği Topluluğu'nun uzun bir aradan sonra çalışmalarına başlaması sevinçle karşılandı...

32 yıllık deneyim, tecrübe ve bilgi birikimiyle yeniden Kartal'da çalışmalarına başlayan Kartal Türk HHalk Müziği Topluluğu Şefi Yakup Esen'le koronun dünden bugüne yaptığı çalışmalar, etkinlikler ve aldıkları ödüller üzerine Flashaber Gazetesi olarak yaptığımız söyleşiyi okurlarımızla paylaşıyoruz.


""

 

Flashaber: Kartal Türk Halk Müziği Topluluğu ilk olarak ne zaman ve hangi sebeplerle kuruldu?

Yakup Esen: 12 Eylül 1980'de yurdumuzda oluşan siyasal ve politik gelişmeler sonrasında, her türlü yaşamsal değer gibi, sanatsal ve kültürel çalışmalar da olumsuz yönde önemli ölçüde etkilenmiş, toplumun sevip saydığı sanatçılar, herhangi bir çalışmalarından dolayı sorgulanır hale gelmişlerdi. Yemek - içmek, yatmak - uyumak, çalışmak – dinlenmek, nefes almak – vermek gibi gereksinimlerden biri de, kültür – sanat hareketleri idi.

Bu gereksinimleri giderebilmek için, toplumun müspet zeminde kalmış olan kurumlarından Halk Eğitimi Merkezleri daha aktif kurumlar haline geldi.

Bu merkezler, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü organizasyonunda, yerel yöneticilerin de inisiyatifinde, halkın içindeki sanatsal becerilerin ortaya çıkarılması, kültürel faaliyetlerin organize edilerek yeniden halka sunulması gibi işlevleri kolaylaştıran kurumlar oldular.

O günlerde, yetişkin eğitimi konusunda doğru bir sistem olan, Usta Öğretici İstihdamı ( Öğretmen olarak ) kuralına bağlı olarak, toplum içinde, becerisine ve sanatına güvenilen insanlar, Merkez Müdürlerince, Valiliklere bir liste halinde sunuldu, onay alındıktan sonra da, kurslar açıldı.


""

Flashaber: Kartal Türk Halk Müziği Topluluğu bu saydığınız müdürlükler bünyesinde mi çalışmalarına başladı?

Yakup Esen: Evet, 1981 yılında, Kartal Halk Eğitimi Merkezi'nde, Türk Halk Müziği Kursları açıldığı duyuruldu. Bu kursa kayıt yaptıran müzikseverler, kursiyer ve öğrenci kimliği ile çalışmalara başladılar. İlk okuldan üniversiteye kadar olan örgün öğretim aralığından, 12 yaştan 45 yaş aralığına kadar, değişik il ve ilçelerden ve yörelerden insanların bir arada çalıştığı Halk Müziği Kursuna, 100'den fazla öğrenci kaydı oldu.

Flashaber: Topluluk olarak halkın karşısına ilk ne zaman çıktınız?

Yakup Esen: Çalışmalar çok çabuk meyvesini vermeye başladı, Halk Eğitimi Merkezi'nin sergi, açılış, karşılama, uğurlama törenleri gibi etkinliklerde, roller almaya ve Halk Müziği Konserleri vermeye başladık. Bu çalışmalarla birkaç yılı geride bırakıp, kural olarak 3 yıl eğitim alan arkadaşlarımıza, belgelerini verdik. Bu işlem ve kurslar bundan sonra her yıl devam etti.

Flashaber: Sizi diğer topluluklardan ayıran ve dikkatleri üzerinizde toplayan çalışmalarınız ve Topluluk olarak katıldığınız yarışmalarda ki başarılarınızdan bahseder misiniz?

Yakup Esen: Milli Eğitim Bakanlığı, Okul İçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Daire Başkanlığı, bu çalışmaların, Türkiye sathında yaygınlaştırılması ve bölgeler arası farklılıkların, halka sunulması amacıyla, Liseler, Üniversiteler ve Halk Eğitimi Merkezleri arası Türk Halk Müziği Koro Yarışmaları düzenlemeye başladı.

1986 yılında koromuz İstanbul Birincisi seçildi. Sonra, Eskişehir'de Bölge yarışmalarında İstanbul'u temsil ettik. 1988 yılında, Koromuz üyelerinden Ergül Aksoy, “Çamlığın Başında Tüter Bir Tütün” adlı Yozgat türküsü ile Milliyet Müzik Yarışmasında Türkiye Birincisi oldu.

Aynı yıl Koromuz, Tekirdağ'da yapılan yarışmada, yine derece alarak İstanbul'a döndü.

Bu yarışmalar, her yıl bir başka ilde ve bölgede yapılıyordu.

Her yıl yapılan yarışmalarda, İstanbul ve Marmara bölge birincisi oluyorduk.

1990 yılında yapılan yarışmalardan sonra, Türkiye finali için, Ankara'ya gittik. Beş evler, Milli Eğitim Şura Salonu'nda yapılan final yarışmasında, En iyi koro, ( Otuz Kişilik Koro ) en iyi toplu icra ( Saz Grubu – On saz ) en iyi solo saz ( Kabak Kemane Kadir Verim ) branşlarında Türkiye Birincisi olarak İstanbul'a döndük.


""

Flashaber: O dönem yapılan bazı yarışmalarda sizin topluluğunuz yer almadı. Bu kadar başarılı bir topluluk neden yarışmalardan çekildi? Bunun özel bir sebebi var mı? Yarışmaya katılmamak sizin kararınız mı?

Yakup Esen: Bu kadar güzel sonuçlar almış bir topluluğu kendi şahsi kararlarımla yarışmalardan alıkoymam söz konusu değil. Maalesef bizim dışımızda gelişen sebeplerden dolayı katılamadığımız yarışmalar oldu. Van'da yapılan yarışmaya, İstanbul ve Marmara bölge birincisi olmamıza rağmen, ekonomik sebepler ve vasıta bulamamak yüzünden katılamadık.

Yerel yöneticilere de ulaşamadık. Bu amaç doğrultusunda tüm girişimlerimiz boşa çıktı, sonuç alamadık ve hevesimiz kursağımızda kaldı.

Flashaber: Bu başarıları neye bağlıyorsunuz?

Yakup Esen: Her çalışma gibi, bizim çalışmamızın da başarısı, bunun bir ekip çalışması olmasında yatıyor.

Kartal Türk Halk Müziği Korosu'nun eğitici kadrosu, belki ideal olmayabilir ama ideale çok yakın. Repertuar Eğitimini Muzaffer Erdem ( Merhum ) ve Yakup Esen (ben) birlikte yapıyor, gösteri, konser ve yarışmalarda Koroyu ve programları Yakup Esen yönetiyor, saz gurubu içinde ise, on adet profesyonel saz sanatçısı ( Usta Öğretici Kadrosundan Hoca ) bulunuyordu.

Flashaber: Bir süre çalışmalarınıza ara verdiniz, neden?

Yakup Esen: Bu büyük başarıdan sonra, gelinen günlerin getirdiği bazı problemler yüzünden, Halk Eğitimi Merkezimizin dışında kaldık.

1992 yılında, Kartal Belediye Başkanlığı Koromuzu davet ederek, 1996 yılına kadar istihdam etti.1996 yılında, yönetici değişikliği sebebiyle, yeni yöneticilerce, eski yöneticilerin tasarrufu sayıldık. Bu politik bakış açısı ile Kartal Belediyesi bünyesi dışında kaldık.

Diğer kurumların da duyarsız kalmaları sonucu, çalışmalar geçici bir süre tatil edildi.

Flashaber: Uzun bir aradan sonra aynı kadroyu yani koro üyeleri ve eğitici kadronuzu nasıl tekrar bir araya getirdiniz?

Yakup Esen: 20 Ekim 2011'de kaybettiğimiz Koromuzun Hoca'sı Muzaffer Erdem'i anmak amacıyla, o günlerin koro elemanları tekrar bir araya geldiler. Hasretle, ağlaşarak kucaklaştılar. Bir daha tatil etmemek üzere çalışmalara Zeki Demirci ve Yakup Esen yönetiminde devam etme kararı aldılar. Biz, 32 yıllık deneyimi, birikimi ve en önemlisi paylaşılan güzel dostluğumuzu yeniden aynı çatı altında topladık. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımız var ve hiçbir şekilde sorun yaşamadan kısa sürede uyum sağladılar. Aramıza yeni katılan değerli üyelerimiz den biri de Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Sayın Ali Rıza İkisivri'dir.

Flashaber: Tekrar bir araya geldikten sonra boş durmadınız. Yılların özlemi, biriken hevesiniz ve heyecanınızla topluluk olarak kısa sürede arka arkaya programlar düzenlediniz. Bize bunlardan bahseder misiniz?

Yakup Esen: 28 Nisan 2012 tarihinde Şef Muzaffer Erdem'i anma konseri, 02 Temmuz 2012' de, Kartal Belediyesi Festivali bünyesinde bir program, 27 Ekim 2012' de, Türkülerle Cumhuriyet Konseri ve 29 Aralık 2012' de ise, Türkülerle Sarıkamış Destanı, Sarıkamış Şehitlerini Anma Konseri icra ederek, 2012 senesini noktaladık.

Flashaber: Programlar öncesi hazırlık çalışmalarınızı nerde yapıyorsunuz, belli bir yeriniz var mı?

Yakup Esen: Yeniden bir araya geldikten sonra çalışmalarımızı yapabilmek için, mekân olarak, Kartal Atatürkçü Düşünce Derneği on ay, Cem Vakfı Kadın Kolları Genel Başkanlığı, Kartal Kadın Eğitimi Merkezi 2,5 ay koromuzu misafir etmişlerdir. Buradan tekrar sizin aracılığınızla kendilerine şahsım ve topluluğum adına sonsuz teşekkür ve minnet duygularımızı sunuyorum.

Flashaber: Kartal Belediyesi ve Belediye Başkanı Opr. Dr. Altınok Öz'ün Kartal Türk Halk Müziği Topluluğunun bundan sonraki çalışmalarını Kartal Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde sürdürmesini istediklerini ve hatta birlikte çalışmaya başladığınızı biliyoruz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Yakup Esen: Evet, şu an geldiğimiz noktada, Kartal Belediye Başkanı Sayın Opr. Dr. Altınok Öz'ün başvurumuza verdiği olumlu yanıt ile Kartal Meydanı'ndaki Belediye binasında, Pazar günleri çalışmaya ve halka sunulmak üzere konser hazırlıkları yapmaya devam ediyoruz.

Kartallılara ve müzikseverlere sunulmak üzere hazırladığımız bir birinden güzel programlarımız var. Topluluğumuz, bu programların ilki olan 21 Şubat 2013 günü akşamı, " BOZULMAYAN SEVDA TÜRKÜLERİ " Konulu bir dinleti sunacaktır.

Bizimle birlikte, bu çalışmalarda emeği geçen arkadaşlarımıza ve yerel yöneticilerimize teşekkürlerimizi saygılarımızla sunarız.

Sanatsal faaliyetlerini yürütürken, Milli Kültürümüzün en önemli başlıklarından olan Halk Müziği alanında; yerel yorumlara en yakın üslup ve tavrı çağdaş anlayışla icra ederek gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılmasını sağlamak için, Kartal Türk Halk Müziği Topluluğu heyecan ve coşkuyla çalışmalarını sürdürmekte.

Flashaber olarak Kartal Türk Halk Müziği Topluluğu'na başarılarının daim olmasını diliyoruz.

 

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3