Ödüller sahiplerini buldu

33. İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

Ödüller sahiplerini buldu

33. İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

22 Nisan 2014 Salı 11:24
Ödüller sahiplerini buldu

33. İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu  

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından onuncu kez Akbank’ın desteğiyle düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin 33’üncüsünün ödülleri  Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan ödül töreninde sahiplerini buldu. 

Oyuncu Tülin Özen’in sunuculuğunu üstlendiği 33. İstanbul Film Festivali Ödül Töreni canlı olarak yayınlandı. Festivalle ilgili hazırlanan kısa filmin ardından, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI); yazar, eleştirmen, çevirmen, tarihçi Giovanni Scognamillo’ya, 85. Yaş günü ve sinema tarihine katkılarından ötürü bir plaket takdim etti. Sinema Yazarları Derneği SİYAD'ın girişimiyle sunulan plaketi Giovanni Scognamillo’ya, FIPRESCI ve SİYAD Başkanı Alin Taşçıyan verdi.

Törende ayrıca Marin Karmitz’e İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü takdim edildi. Karmitz’e ödülünü İstanbul Film Festivali direktörü Azize Tan sundu. 

Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülleri

Başkanlığını yönetmen Asghar Farhadi’nin üstlendiği Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi’nde oyuncu Defne Halman, yönetmen Philippe Le Guay, yapımcı ve İngiltere Ulusal Sinema-TV Okulu direktörü Lynda Myles ve senarist Răzvan Rădulescu yer aldı. Altın Lale için bu yıl Uluslararası Yarışma’da 12 film yarıştı. 

Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin avro para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10 bin avrosu Altın Lale’yi kazanan filmin yönetmenine, 10 bin avrosu filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin avrosu ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filme veriliyor. 

Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü’ne bu yıl, Eskil Vogt’un yönettiği Blind / Körlük layık görüldü. Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı Asghar Farhadi’nin açıkladığı filmin yönetmeni Eskil Vogt’a Eczacıbaşı Topluluğu’nun para ödülünü, Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Direktörü İlkay Yıldırım Akalın takdim etti.

Răzvan Rădulescu’nun açıkladığı Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Özel Ödülü, Joanna Kos-Krauze ve Krzysztof Krauze’nin yönettiği Papusza / Taş Bebek adlı filme verildi.

Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülleri 

Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını bu yıl yönetmen Derviş Zaim üstlendi. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri ARTE Dışalımlar Sorumlusu Karen Byot, yazar Hakan Günday, Wroclaw T–Mobile Yeni Ufuklar Film Festivali Sanat Direktörü Joanna Lapiska ve oyuncu Nadir Sarıbacak oldu.

Ulusal Yarışma’da bu yıl Altın Lale için yarışan 10 filmin 4’ü dünya, 3’ü ise Türkiye prömiyerini festivalde yaptı. 

Ulusal Yarışma’da ‘En İyi Film dalında Altın Lale Ödülü’ne, Tayfun Pirselimoğlu’nun yönettiği Ben O Değilim filmi layık görüldü. Filmin ödülünü Tayfun Pirselimoğlu’na, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Derviş Zaim sundu.
 
En İyi Yönetmen dalında Altın Lale, İtirazım Var filmiyle Onur Ünlü’ye verildi. Onur Ünlü ödülünü Derviş Zaim’den aldı. 

Ulusal Yarışma’da Altın Lale’yi kazanan filme 150.000 TL, En İyi Yönetmen’e 50.000 TL para ödülü veriliyor.

Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’ne Kazım Öz’ün yönettiği He Bû Tune Bû / Bir Varmış Bir Yokmuş adlı film layık görüldü. Jüri Özel Ödülü festivalin “Türkiye Sineması” tema sponsoru Anadolu Efes tarafından verilen 60.000 TL tutarındaki para ödülüyle destekleniyor. Ulusal Yarışma Jüri Üyesi Nadir Sarıbacak’ın açıkladığı ödülü, filmin yapımcısı Kazım Öz’e, Anadolu Efes Tüketici Etkileşimi Grup Müdürü Emre Topsakaloğlu takdim etti.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Ayhan Hanım filmindeki rolüyle Vahide Perçin’in oldu. Oyuncuya ödülünü geçen senenin En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi Ercan Kesal takdim etti.

Bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin seçtiği En İyi Erkek Oyuncu, İtirazım Var filmindeki rolüyle Serkan Keskin oldu. Serkan Keskin’e ödülünü, Uluslararası Yarışma jüri üyesi, oyuncu Defne Halman takdim etti.

En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazananlara 10.000’er TL para ödülü veriliyor.

Ulusal Yarışma’da En İyi Senaryo Ödülü, Ben O Değilim filmiyle Tayfun Pirselimoğlu’na verildi. Ödülü, Tayfun Pirselimoğlu’na ulusal yarışma jüri üyesi, yazar Hakan Günday takdim etti.

Ulusal Yarışma’da En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü, Silsile filmiyle Ahmet Sesigürgil’e verildi. Ödülü filmin yapımcılarından Faruk Özerten’e, FACE Jüri Üyesi Özgür Mumcu takdim etti.

Ulusal Yarışma’da En İyi Müzik Ödülü’nü Were Denge Min / Sesime Gel filmiyle Ali Tekbaş, Serhat Bostancı, A. İmran Erin ve Ben O Değilim filmiyle Giorgos Komendakis paylaştı. Kazananlar ödüllerini 33. İstanbul Film Festivali açılış töreninde Sinema Onur Ödülü takdim edilen, müzisyen Attila Özdemiroğlu’nun elinden aldı.

Ulusal Yarışma’da En İyi Kurgu Ödülü’nü Şarkı Söyleyen Kadınlar filmiyle Reha Erdem kazandı. Ödülü Claudine Avetyan’a, Fransız ARTE televizyon kanalı, Dış Alımlar Müdürü, ulusal yarışma jüri üyesi Karen Byot takdim etti.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

Genç yaşta geçirdiği kaza nedeniyle hayatını kaybeden yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen ve jürisinde geçen yıl Oh Boy / Eyvah filmiyle festivale konuk olan yönetmen Jan Ole Gerster, oyuncu Taner Birsel ile Çoğunluk filminin yönetmeni Seren Yüce’nin yer aldığı Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü de sahibini buldu. 

Festivalin Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları’nın yanı sıra, Türkiye Sineması bölümünde yer alan Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması kuşakları ile Sinemada İnsan Hakları bölümünde gösterilen Türkiye yapımı tüm ilk filmlerin aday olabildiği ödülün sahibine, CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL’lik ödül verildi. Jan Ole Gerster’in açıkladığı, Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan Nergis Hanım filminin yönetmeni Görkem Şarkan’a ödülünü CMYLMZ Fikirsanat adına Can Yılmaz takdim etti.

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü 'FACE'

Sinemada İnsan Hakları Yarışması’nın jürisinde, geçen yıl Syngue Sabour / Sabır Taşı adlı filmi ile İnsan Hakları Yarışması’nda FACE Ödülü’nü alan Atiq Rahimi, Eurimages Yürütücü Direktörü Roberto Olla, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Danışmanı Leyla Kayacık ile gazeteci yazar Özgür Mumcu yer aldı.

Sinemada İnsan Hakları Yarışması’nda Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle yalnızca İstanbul’da verilen FACE ödülü heykelciği ve 10.000 Avro’luk para ödülü’ne Rithy Panh’ın yönettiği L’image manquante / Eksik Resim adlı film layık görüldü. 

Sinemada İnsan Hakları yarışmasında Özel Mansiyon’u, Maria Binder’in yönettiği Trans X İstanbul aldı. 

Sinemada İnsan Hakları Yarışması’nın Jüri Başkanı Atiq Rahimi’nin açıkladığı ödülleri, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Danışmanı Leyla Kayacık takdim etti.
 
FIPRESCI Ulusal ve Uluslararası Yarışma Ödülleri 

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI, bu yıl da İstanbul Film Festivali kapsamında iki ödül verdi. FIPRESCI Ödülleri Uluslararası Yarışma’da Iain Forsyth ile Jane Pollard’ın yönettiği 20,000 Days on Earth / Dünyada 20.000 Gün, Ulusal Yarışma’da Kazım Öz’ün yönettiği He Bû Tune Bû / Bir Varmış Bir Yokmuş’a takdim edildi. Ödülleri FIPRESCI jürisi üyesi Janet Barış açıkladı. 

Başkanlığını İspanya’dan Nando Salvá’nın yaptığı FIPRESCI jürisinde Almanya’dan Heike–Melba Fendel, Romanya’dan Angelo Mitchievici, Bulgaristan’dan Olga Markova ve Türkiye’den Janet Barış ile Murat Emir Eren yer aldı. 

Radikal Gazetesi Halk Ödülü

Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü, hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla belirlenen filmlere verildi. Halk Ödülü’nü, Uluslararası Yarışma’da Xavier Dolan’ın Tom à la ferme / Tom Çiftlikte filmi, Ulusal Yarışma’da Hüseyin Karabey’in Were denge min / Sesime Gel filmi kazandı. Kazanan filmlere ödüllerini Radikal Gazetesi Yan Yayınlar Koordinatörü Cem Erciyes verdi.

Cineuropa.org Ödülü

İstanbul Film Festivali Cineuropa.org Ödülü’nü sinema yazarı Vladan Petkovic belirledi. Sanatsal açıdan değeri tartışmasız olan, bunun yanı sıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilen Cineuropa.org Ödülü’nü, Türkiye Sineması Ulusal Yarışma’da yer alan, Hüseyin Karabey’in yönettiği Were denge min / Sesime Gel filmi kazandı.

33. İstanbul Film Festivali ödül töreninin ardından konuklar, festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde Altın Lale Ödülü’nü kazanan, Eskil Vogt’un yönettiği Blind / Körlük filmini izlediler. 

33. İstanbul Film Festivali’nin kapanış etkinlikleri, Martı İstanbul Hotel’de Anadolu Efes’in ev sahipliğinde düzenlenen kapanış buluşmasıyla devam etti. Etkinliğe festivalin ulusal ve uluslararası konukları, Altın Lale için yarışan filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle, sinema dünyasının seçkin isimleri katıldı. 



 

 

Son Güncelleme: 22.04.2014 11:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3