“Nâzım Hikmet arkeolojisi oluşturmak istedim”

Ressam Haydar Özay’ın Nâzım Hikmet’in 116. doğum yılı anısına düzenlediği “Nâzım Hikmet Resimleri ve Melankoli Resmi” başlıklı kişisel resim sergisi Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi (MSKM) Sanat Galerisi'nde açıldı.

“Nâzım Hikmet arkeolojisi oluşturmak istedim”

Ressam Haydar Özay’ın Nâzım Hikmet’in 116. doğum yılı anısına düzenlediği “Nâzım Hikmet Resimleri ve Melankoli Resmi” başlıklı kişisel resim sergisi Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi (MSKM) Sanat Galerisi'nde açıldı.

09 Ocak 2018 Salı 15:15
“Nâzım Hikmet arkeolojisi oluşturmak istedim”

Serginin açılışına; Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü T. Volkan Aslan, Ataşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Oben Özkal ile sanatseverler katıldı. Açılışta kısa bir konuşma yapan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Ressam Haydar Özay'a bu güzel sergiyi Ataşehirlilerle buluşturduğu için teşekkür etti ve tüm vatandaşları sergiyi gezmeye davet etti.

Sergide, Nâzım Hikmet’in “Karlı Kayın Ormanı”, “Yapıyla Yapıcılar”, “Salkımsöğüt” ve “Masalların Masalı” gibi şiirlerin yanı sıra şarkılarının sözlerini yazdığı “Lüküs Hayat” operetinin ressam Haydar Özay’ın tuvaline yansımaları yer alıyor. Nâzım’ın Bursa ve Çankırı hapishanelerinde şiirle dopdolu yaratıcılık anları, tiyatroyla ve klasik müzikle ilgili farklı sahneler de sergilenen eserlerin konuları arasında…

18 adet Nâzım Hikmet resminin yer aldığı sergide bir de “Melankoli Resmi” yer alıyor.
2000-2001 yıllarını kapsayan bir çalışma sonucu ortaya çıkan “Melankoli Resmi” 19 yaşındaki Nâzım’ın resmedildiği tablo ile yan yana sergileniyor.



Sergiye gelen her yaştan konuğu ile tek tek ilgilenen ressam Haydar Özay, sorulan her soruyu da içtenlikle yanıtlıyor.

Haydar Özay, açılış sonrası sergide yer alan çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Özay, sergide bulunan 19 resmin ilk kez yan yana sergilendiğini belirterek, “Sergide yer alan resimlerim sürekli değişecek. Bugün sergiyi gezenler birkaç gün sonra geldiklerinde farklı resimleri görme olanağı bulacaklar” dedi.



“Yaşamın ta kendisi”
Özay, “Melankoli Resmi” adlı çalışmasıyla ilgili olarak da yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Melankoli Resmi ile sergide yer alan diğer resimler arasında bir bağ kurmaya çalıştım. 758x220 cm boyutundaki Melankoli’nin 100x71 cm boyutundaki Nâzım Hikmet resimleriyle yan yana sergilendiğinde nasıl bir etki oluşturacağını da merak ediyordum. Bendeki etkisi olağanüstü oldu. Sergiyi gezenler de 20 yıl öncesinden bugüne gelen resimsel üslubumu bütünlüklü buldular.
Melankoli’yi yapmadan önce konusu melankoli olan pek çok yapıtı okudum, inceledim. Bütün bu okumaların, değerlendirmelerin sonunda kendi anlayışıma göre bir Melankoli Resmi yapmaya çalıştım. Bu çalışmam durağan değil. Aksine yaşamın ta kendisi…”

“Yeni bir Nâzım ikonografisi oluşturmaya çalışıyorum”
Resimleri yaparken Nâzım Hikmet’in yaşamını bir bütün olarak ele aldığına vurgu yapan Özay, “Her resimde farklı duygular, ruh halleri öne çıktı. Bir çeşit Nâzım Hikmet arkeolojisi oluşturmak istedim. Yeni bir ikonografi oluşturmaya çalışıyorum. Nâzım Hikmet üzerine 100’e yakın resim çalışmam var. Bu çalışmalarıma devam edeceğim. ‘Masalların Masalı’, ‘Salkımsöğüt’ ve ‘Karlı Kayın Ormanı’ adlı şiirleri üzerine çalışmalarımı kitaplaştırmayı planlıyorum” şeklinde konuştu.

Ressam Haydar Özay, sergiye olan ilgiden memnun olduğunu ifade ederek kendisine her türlü desteği veren Ataşehir Belediyesi’ne de teşekkür ettiğini söyledi. Galeri MSKM'de açılan sergi 18 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek.

Röportaj: Kadir İncesu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72