Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’nde “Edebiyat Okumaları” Başladı

Beykoz Belediyesi’nin Türk ve Dünya Edebiyatı’nda iz bırakan yazar ve şairleri edebiyatseverlerle buluşturacağı “Edebiyat Okumaları” başladı.

Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’nde “Edebiyat Okumaları” Başladı

Beykoz Belediyesi’nin Türk ve Dünya Edebiyatı’nda iz bırakan yazar ve şairleri edebiyatseverlerle buluşturacağı “Edebiyat Okumaları” başladı.

13 Şubat 2019 Çarşamba 13:28
Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’nde “Edebiyat Okumaları” Başladı

Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’nde Edebiyatçı-Yazar Aykut Nasip Kelebek’in yönetiminde her Pazartesi yerli, yabancı şair ve yazarların metinlerinin inceleneceği ilk buluşmaya Beykoz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yavuz Kakı, edebiyatseverler ve öğrenciler katıldı.

Edebiyat Okumaları’na giriş niteliği taşıyan ilk programda genel değerlendirmeler yapan Aykut Nasip Kelebek, edebiyat- medeniyet ilişkisine değinerek iyi yazar ve iyi okurun niteliklerinden bahsetti. Beykoz Belediyesi de programda katılımcılara çay ikramı yaptı.

Kelebek: “Edebiyat Tarihine Baktığımızda İnsanlığın Tarihini Görürüz”

Söyleşide edebiyatın tanımını yapan Kelebek: “Tanpınar’ın Edebiyat Üzerine Makaleler Kitabı’nda çok güzel bir sözü vardır. “Edebiyat Tarihi Medeniyet Tarihi’nden ayrı değerlendirilemez” der. Burada edebiyatla medeniyeti iç içe geçirir. Medeniyet dediğimiz nedir? İnsanlık tarihini oluşturan kültürü, mimariyi, sanat tarihini, resmi, heykeli oluşturan, somut elle tutulur gözle görülür birimlerin bütününe biz medeniyet deriz. Bunun içine siyaset de giriyor politika da giriyor. Edebiyat kişinin iç dünyasına hapsolmamış topluma dair, insanlığın durumuna dair bir şeyler söyleyen, bir ürün, bir yapıdır. Biz de edebiyat tarihine baktığımızda insanlığın tarihini görürüz.” dedi.

Kelebek: “İyi Okurun Zihnini Sürekli Açık Tutması Gerekir”

Sohbetinde “iyi yazar” ve “iyi edebiyat okuru” nun niteliklerine de değinen Kelebek: “Faulkner iyi yazarlığın yüzde 99’unun disiplin, yüzde 99’unun çalışmak, yüzde 99’unun yetenek olduğunu söyler. Edebiyat sanatı bizden iyi okur olmamızı ister. İyi bir okur olmanın yolu da bu özelliklerden geçer. İyi bir okurun zihnini sürekli açık tutması, kitap-dergi takibini yapması ve yazarın yaşadığı dönemin siyasi ve kültürel özelliklerini bilmesi gerekir. Mehmet Akif’i anlamak için dönemin siyasi olaylarını iyi bilmek gerekir.” şeklinde konuştu.

Edebiyat tarihi boyunca usta-çırak ilişkilerinden örnekler veren yazar, dergilerin işlevine de değindi.

Mehmet Akif Şiir Müzesi 13 Ocak Çarşamba günü saat:18 00’de ‘Günümüz Ustalarıyla Buluşmalar’ kapsamında Zafer Acar ve İsmail Kılıçarslan’ı ağırlayacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3