II. ULUSLARARASI İSTANBULENSİS ŞİİR FESTİVALİ'NE DOĞRU

6-9 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan II. Uluslararası....

II. ULUSLARARASI İSTANBULENSİS ŞİİR FESTİVALİ'NE DOĞRU

6-9 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan II. Uluslararası....

17 Mart 2013 Pazar 18:02
II. ULUSLARARASI İSTANBULENSİS ŞİİR FESTİVALİ'NE DOĞRU

6-9 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali için son hazırlıklar yapılıyor. Sultanbeyli Belediyesi festivali, düzenlediği toplantıyla basına tanıttı.

Adını, dünyada sadece İstanbul'un Sultanbeyli ilçesi sınırları içerisindeki Aydos Ormanları'nda yetişen "İstanbulensis" çiçeğinden alan II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali'ne sayılı günler kaldı. Büyük festivalin son hazırlıkları yapılıyor. Sultanbeyli Belediyesi düzenlediği toplantıyla festival hakkında basına bilgi verdi.

Düzenlenen kahvaltılı toplantıya Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, festival düzenleme kurulu üyeleri, şair ve yazarlar ile ulusal basın kuruluşlarının kültür sanat editörleri ve  temsilcileri katıldı.  

"Şiir adına bu kadar kapsamlı bir festival yapılmıyor"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Festival Düzenleme Kurulu Başkanı Özcan Ünlü, "Bugün burada önemli bir etkinliği duyurmak için buluştuk." dedi ve festival programı hakkında detaylı bilgi verdi. Bu festivalin benzerlerinden ayrılan bir nitelikte olduğunu söyleyen Ünlü, "Birçok şiir festivaline hem şair, hem de gazeteci olarak katıldım. Şiir adına, 4 gün süren ve bu kadar yoğunlukta bir festivali ilk kez Sultanbeyli Belediyesi yapıyor. Emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür ederim." dedi. Etkinliğin önemli bir farkının da şairlerin sadece salonlarda değil, şehrin çeşitli üniversite ve liselerinde de şiirseverlerle buluşması olduğunu söyleyen Ünlü, "Şiir hem Sultanbeyli'yi, hem de tüm şehri saracak. Öte yandan hazırladığımız kitapla kütüphanelerimizi süsleyecek. Şiirlerimizin çevirisini yapıp kitaba katkı sunan Mesut Şenol Bey' e de teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

""

"Sultanbeyli'yi bir kültür vadisi haline getirmek istiyoruz"

Ardından basın mensuplarını selamlayan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "2010 yılına 20 yıllık logomuzu değiştirerek girmiştik. Bugüne kadar kimselerin bilmediği İstanbulensis çiçeğimizi dünyaya duyurduk. Sonrasında ise çiçeğimizi şiirler buluşturduk ve festivalimizi düzenledik." dedi.

Sultanbeyli'yi fiziki anlamda yeniden inşa etme gayretinde olduklarını söyleyen Keskin, "Hükümetimizin de desteğiyle bunu gerçekleştiriyoruz. Fiziki gelişmişlik kadar önemli bir husus daha var ki, o da eğitim ve kültür alanında yapılacaklardır." dedi ve hedeflerinin Sultanbeyli'yi kültürel anlamda en üst seviyelere çıkarmak olduğunu söyledi. Keskin, "Her belediye başkanının bir hayali vardır. Biz de Sultanbeyli'nin eğitim ve kültür vadisi olmasını hayal ediyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından gazeteciler festivale dair fikir ve önerilerini belirterek Başkan Keskin'e sorularını yöneltti.

Festival hakkında

II. İstanbulensis Şiir Festivali'nde dünyanın ve ülkemizin 52 saygın söz ustası şiirlerini sunacak.

İspanya'dan Jorge Padron Justo, Makedonya'dan Mateja Matevski, Tataristan'dan Ewa Sonnenberg, İtalya'dan Anna Santaliquido, Filistin'den Fatena Al-Ghorra, Kazakistan'dan Tanagöz İlyasova, Mısır'dan Salahuddin Abdullah Abdulhalim, Uruguay'dan Alfredo Fressia, Küba'dan Rodriguez Nunez Victor, Romanya'dan Fatma Sadak, Güney Afrika'dan Mongane Wally Sarote gibi ünlü şairlerin katılacağı festivalde, Türkiye'den ise şu şairler şiirlerini izleyenler için seslendirecek:

Gökhan Akçiçek, Hüseyin Akın, Mehmet Aycı, Hasip Bingöl, Metin Celal, Süleyman Çelik, İhsan Deniz, Nurettin Durman, Yusuf Dursun, Mustafa Baki Efe, İbrahim Eryiğit, Mehmet Şah Erincik, Alper Gencer, Ferman Karaçam, Hüseyin Kaya, İsmail Kılıçarslan, Osman Konuk, Şakir Kurtulmuş, Yaşar Bedri Özdemir, Gonca Özmen, Ayşe Sevim, Bilal Tırnakçı, Hayriye Ünal, Bestami Yazgan, Mevlana İdris Zengin, Hatice Akkanat, Ziya Paşa Akyürek, Mehmet Baş, Mahmut Feyzi, Ulaş Konuk, Resul Tamgüç, Taner Taştekin, Habil Tecimen, Yeprem Türk ve Ayşegül Ünal.

Şairler okullarda

"Dört Kıta Tek Mısra İstanbul" sloganıyla, dünyanın şairini ağırlayacak olan şiir festivali kapsamında, okullarda özel etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca ülkemizin en önemli çocuk edebiyatı şair ve yazarları da eserlerini seslendirecek.

8 Mart 2013 Dünya Kadınlar Günü düzenlenecek sadece kadınlara özel "Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz" etkinliğinde ise yerli ve yabancı şairler radyo programcısı Saniye Öztürk'ün moderatörlüğünde konuklara şiirlerini okuyacak.

Türkiye'nin en büyük şiir etkinliklerinden biri olan II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali'nin açılışı 6 Mart'ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak. Açılışta, ?kent ozanı' olarak tanınan müzik adamı ve yorumcu Bülent Ortaçgil Birsen Tezer ile birlikte konser verecek. Sultanbeyli Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki kapanış programının sonunda ise Feridun Düzağaç en seçme şarkılarıyla şiir severlere seslenecek.

Detaylı bilgi için, www.istanbulensissiir.org

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3