Barok mimarisini Selçuklular buldu

Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, Pendik Belediyesi'nin düzenlediği...

Barok mimarisini Selçuklular buldu

Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, Pendik Belediyesi'nin düzenlediği...

17 Mart 2013 Pazar 18:02
Barok mimarisini Selçuklular buldu

Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, Pendik Belediyesi'nin düzenlediği konferansta Selçuklu eserlerinden bahsetti. Uğurluel, "Avrupalılar Barok mimariyi bulmadan 300 sene önce Selçuklular bulmuş ve mimari eserlerinde kullanmışlardır" şeklinde konuştu.

 

Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki programda Selçuklular'ı anlatan Talha Uğurluel, "Selçuklular'ı yakından tanımaya ihtiyacımız var. Orta Asya'dan Anadolu'ya geldiler ve burada yayıldılar. Büyük bir medeniyetle Anadolu'nun kapılarına geldiler. Bugün Diyarbakır'daki surları yapılandıran Alpaslan ve Sultan Melikşah'tır. Diyarbakır'daki Ulu Cami'yi Sultan Melikşah yaptırmıştır. Bu yapıyı, Şam'daki Emeviye Camii'nden esinlenerek yaptırmıştır. Diyarbakır Külliyesi Melikşah'ın Anadolu'daki en önemli eseridir. Biz ne yazık ki bize ait değerleri unuttuğumuz gibi, bir daha hatırlamayalım diye üzerine bir sıva çekmişiz" dedi.

Avrupalılardan 3 yüz yıl önce Barok mimarisini kullanıyorlardı

Selçuklu eserlerinde Avrupa mimarisini 15. yüzyıldan sonra tamamen etkisi altına alan ünlü Barok mimarisinin görüldüğünü belirten Uğurluel, "Avrupalılar Barok mimariyi bulmadan 300 sene önce Selçuklular bulmuş ve mimari eserlerinde kullanmışlardır. Selçuklular özellikle Barok mimarisi ile çok güzel kapı motifleri inşa etmişler" dedi.

 

 

 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72